< lipanj, 2007 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Opis bloga

Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje

Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.

Tko sam?



Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!

Temeljni recepti

O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore


Indijska kuhinja
RECEPTI



Riža

Palak panir pulao - riža sa špinatom


Dal

Rajma - začinjeni grah

Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom

Gujaratski slatki dal

Panchratni dal - pet vrsta dala

Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom

Chole - začinjeni slanutak


Kruščići

Laccha parantha

Padvali roti

Thepla

Tikkar


Juhe

Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška


Sabjiji - jela od povrća

Masala khumb - sabji s gljivama

Kotu bhara louki - punjene tikvice

Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku

Fansi dhokli - mahune na gujaratski

Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski

Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni

Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže

Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak

Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat

Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom

Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski

Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski

Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom

Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski

Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski

Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira


Mliječni proizvodi
i jela od istih


Ghi - pročišćeni maslac

Panir- indijski svježi sir

Domaći indijski jogurt i krem sir

Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana


Salate i chutneyi

Meetha imli chatni - chutney od tamarinda

Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama


Lagana jela i prilozi

Bandhgobhi kofta

Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška

Iddli

Iddli štangica sa špinatom

Tava iddli

Alu vada - okruglice od krumpira

Alu pakora - pohani krumpir


Snackovi

Pandoli

Dhokla

Koli flower nu bhanolu

Sabat mung usal - klice s đumbirom

Khandvi


Slatkiši

Srikhand - slatki jogurt

Lapsi - halva od bulgura

Suji besan halva - halva od griza i besana

Kheer - iskuhano mlijeko s rižom

Besan laddu - slatke kuglice pd besana

Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku

Badam phirni - indijski puding s bademima

Gajar ka halva - halva od mrkve

Sheera - indijski griz


Napitci

Masala chai

Chaas

Sok od manga

Linkovi

Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal

Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp


Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara

Mirisi, zlato i začini

petak, 15.06.2007.

Lapsi



Nedavno sam s prijateljem, čestim putnikom po Indiji i obožavateljem 'indijske' hrane, pričala o ljubavi i predanosti s kojom kuhari u tamošnjim hramovima satima i satima spravljaju hranu. Ovo užurbano doba u kojem živimo ostavlja nam malo vremena.
Iako su im vrlo ukusna indijska jela, malo se ljudi na Zapadu odluči pokušati ih spraviti u svome domu. Razlog tome su i zablude da je kuhinja te zemlje vrlo složena (postoje vrlo jednostavna jela koja uistinu nećete pronaći u restoranima u Indiji, ali mirišu i poslužuju se u indijskim domovima).
No, kao što napomenuh ranije, istina je da kuhari u brojnim hramovima satima kuhaju jela koja će biti nuđena voljenim im božanstvima i koja se potom dijele vjernicima.
Zaključili smo kako vrijeme nije bitno ako kuhate za boga. Zanimljivo, zar ne?


Ovaj gujaratski slatkiš spravlja se za vrijeme gujartaskih hindskih svetkovina i festivala i vrlo ga je lako pripremiti.
Svakodnevno se nudi Durgi za vrijeme devetodnevne Durga puje (obožavanja Durge).
Omiljeno je jelo Khodiyar Ma (oblika Durge) i njeni kuhari u gujaratskim hramovi kuhaju na tone ove ukusne halave i dijele je njenim bhaktama.
Khodiyar Ma je zaštitnica kraljevstva, kralja i podanika. Vrlo brzo i velikodušno ispunjava želje svojih bhakta.





LAPSI

Lapsi ili dalia je sličan bulguru. Za one koji još ne znaju, to je djelomično kuhana, osušena i grubo mljevena pšenica. Razlika je u činjenici da dalia nije kuhana prije mljevenja.



Bulgur možete kupiti u 'Bio&Bio' trgovinama.

Lapsi se radi slično kao i halava pa oni koji su upoznati s tim indijskim slatkišem neće imati problema.
Par savjeta za one koji još uvijek nisu se okušali u kuhanju halave:
1. Žito koje se polako prži na ghiju ili maslacu mora postići željenu boju i temperaturu (vrlo vruće). Slijedite recept i ne brzajte s procesom prženja. Treba za duboki lonac.
2. Voda koju ulijevate mora biti vrela. To znači da vam slijedi mala 'eksplozija' kada ju izlijete na vruće preprženo žito. Prije ulijevanja vode, ja posudu sa žitom stavim u sudoper kako bih izbjegla slijepljene slatke ostatke na štednjaku. Ulijete vodu, poklopite i pričekajte par sekundi. Vratite posudu na vatru i kuhajte dalje slijedeći recept.

Ja vam nudim najjednostavniju verziju. Za raskošniji slatkiš ubacite grožđice, prepržene bademe ili šafran.

Vrijeme pripreme: 5 minuta
Vrijeme kuhanja: 20-40 minuta
Količina:8 osoba


Sastojci:

1 šalica dalie (bulgura)
3 šalice vode
1 šalica šećera
1 žličica karamoma u prahu
1/4 šalice toplog mlijeka
6 žlica ghija ili maslaca

Postupak:

1. Zagrijte ghi ili maslac. Ubacite lapsi i neprestano miješajući pržite na umjerenoj vatri dok ne postane zlatno smeđa.

2. U međuvremenu zagrijte 3 šalice vode. Dopustite da voda proključa.

3. Ulijte vodu na preprženi lapsi. Pojačajte vatru da cijela smjesa proključa.

4. Smanjite vatru i kuhajte dok sva voda skoro ne ispari, a lapsi je kuhan.

5.Dodajte šećer i kardamom u prahu.

6. Kuhajte na umjerenoj vatri dok se smjesa ne počne odvajati od ruba posude.



7. Malo ohladite. Prije posluživanja ulijte mlijeko, promiješajte i zagrijte.

15.06.2007. u 10:14 • 2 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>