< svibanj, 2007 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Opis bloga

Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje

Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.

Tko sam?



Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!

Temeljni recepti

O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore


Indijska kuhinja
RECEPTI



Riža

Palak panir pulao - riža sa špinatom


Dal

Rajma - začinjeni grah

Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom

Gujaratski slatki dal

Panchratni dal - pet vrsta dala

Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom

Chole - začinjeni slanutak


Kruščići

Laccha parantha

Padvali roti

Thepla

Tikkar


Juhe

Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška


Sabjiji - jela od povrća

Masala khumb - sabji s gljivama

Kotu bhara louki - punjene tikvice

Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku

Fansi dhokli - mahune na gujaratski

Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski

Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni

Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže

Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak

Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat

Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom

Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski

Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski

Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom

Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski

Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski

Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira


Mliječni proizvodi
i jela od istih


Ghi - pročišćeni maslac

Panir- indijski svježi sir

Domaći indijski jogurt i krem sir

Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana


Salate i chutneyi

Meetha imli chatni - chutney od tamarinda

Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama


Lagana jela i prilozi

Bandhgobhi kofta

Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška

Iddli

Iddli štangica sa špinatom

Tava iddli

Alu vada - okruglice od krumpira

Alu pakora - pohani krumpir


Snackovi

Pandoli

Dhokla

Koli flower nu bhanolu

Sabat mung usal - klice s đumbirom

Khandvi


Slatkiši

Srikhand - slatki jogurt

Lapsi - halva od bulgura

Suji besan halva - halva od griza i besana

Kheer - iskuhano mlijeko s rižom

Besan laddu - slatke kuglice pd besana

Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku

Badam phirni - indijski puding s bademima

Gajar ka halva - halva od mrkve

Sheera - indijski griz


Napitci

Masala chai

Chaas

Sok od manga

Linkovi

Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal

Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp


Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara

Mirisi, zlato i začini

srijeda, 30.05.2007.

Pandoli

Nedavno sam pročitala da je Mathur Jaffrey, indijska glumica i kuharica, gujaratsku kuhinju proglasila "the haute cuisine of vegetarianism".
I istinu zbori. Sočnim, raznolikim, predivnim gujaratskm vegetarijanskim jelima ne vidi se kraja. No od svih mogućih i nemogućih kombinacija ja najviše volim farsane – snackove. Vrlo su neobični, nikada viđeni na ovim našim prostorima i ukoliko želite ugodno iznenaditi svoje goste, prava su stvar za vas!
Danas vam donosim jedan – Pandoli.


PANDOLI



Pandoli su meki 'njoki' kuhani na pari. Za ovaj recept namočite mung dal bar 4 sata u mlakoj vodi. Radi se od oljuštenog, žutog mung dala, ali sam za ovu priliku odabrala zeleni.
Ako još niste probali mung dal, molim vas, dajte. Zovu ga još i zeleni gram, zelena lecća ili mungo grah. Pod tim ćete ga imenom pronaći na većini polica sa zdravom hranom u Hrvatskoj. Kod nas za sada nema oljuštenog mung dala koji je zlatnožute boje (ako vam treba, pišite mi, sredit ćemo nešto) i koji se najčešcće koristi u Indiji. Brzo je kuhan i ne treba ga namakati u vodi, izvor je bjelančevina, vrlo se lako probavlja i savršena je hrana za bolesnike (pravi 'chicken soup for the soul' svim vegetarijancima), osobe u godinama i djecu. Od njega se spravljaju juhe, umaci, razni slatkiši, čak i sladoled.
Kombinirajte ga sa žitaricama i mliječnim proizvodima jer takve kombinacije podižu njegovu iskoristivost i hranjivost.


Vrijeme namakanja dala: 4 sata
Vrijeme pripreme: 10 minuta
Vrijeme kuhanja: 10 minuta
Količina: 4 osobe


Sastojci:

1 šalica mung dala
2 žličice paste od zelenog čilija i đumbira
1 žlica praška za pecivo
pola žličice soli (ili po želji)

začini
1 žličica crne gorušice
1 žličica kumina (rimskog)
pola žličice asafetide
1 žlica ulja (ghija)

Postupak:

1. Namočite mung dal u mlakoj vodi 4 sata.



2. Ocijedite i sameljite s 1/4 šalice vode (u blenedru ili štapnim mikserom). Dodajte pastu, prašak za pecivo i sol.



4. Zagrijte ulje. Ubacite gorušicu, par sekundi kasnije kumin i asafetidu. Kada gorušica ispucketa izlijte začine na mljeveni dal. Promiješajte.

5. Uzmite lonac. Ispunite ga do pola vodom. Na vrh lonca zavežite gazu. Čekajte dok voda ne proključa.

6. Žlicom stavite smjesu dala i začina na gazu (u male hrpice koje lagano oblikujte u krugove) poklopite i kuhajte na pari 5-7 minuta. Probajte štapićem ili čačkalicom jesu li kuhani.
(Ako imate kalup za idlije, smjesu stavite u njega, lonac ispunite s par centimetara vode, kao za idlije i kuhajte 5-7 minuta.)



Poslužite ih vruće sa chatniyem.
Ja sam ih poslužila s 'Nawabi Currijem' (nije gujaratsko jelo, ali tko mari... recept slijedi ovih dana).

30.05.2007. u 12:32 • 4 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>