travanj, 2007 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Opis bloga

Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje

Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.

Tko sam?



Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!

Temeljni recepti

O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore


Indijska kuhinja
RECEPTI



Riža

Palak panir pulao - riža sa špinatom


Dal

Rajma - začinjeni grah

Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom

Gujaratski slatki dal

Panchratni dal - pet vrsta dala

Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom

Chole - začinjeni slanutak


Kruščići

Laccha parantha

Padvali roti

Thepla

Tikkar


Juhe

Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška


Sabjiji - jela od povrća

Masala khumb - sabji s gljivama

Kotu bhara louki - punjene tikvice

Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku

Fansi dhokli - mahune na gujaratski

Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski

Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni

Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže

Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak

Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat

Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom

Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski

Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski

Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom

Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski

Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski

Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira


Mliječni proizvodi
i jela od istih


Ghi - pročišćeni maslac

Panir- indijski svježi sir

Domaći indijski jogurt i krem sir

Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana


Salate i chutneyi

Meetha imli chatni - chutney od tamarinda

Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama


Lagana jela i prilozi

Bandhgobhi kofta

Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška

Iddli

Iddli štangica sa špinatom

Tava iddli

Alu vada - okruglice od krumpira

Alu pakora - pohani krumpir


Snackovi

Pandoli

Dhokla

Koli flower nu bhanolu

Sabat mung usal - klice s đumbirom

Khandvi


Slatkiši

Srikhand - slatki jogurt

Lapsi - halva od bulgura

Suji besan halva - halva od griza i besana

Kheer - iskuhano mlijeko s rižom

Besan laddu - slatke kuglice pd besana

Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku

Badam phirni - indijski puding s bademima

Gajar ka halva - halva od mrkve

Sheera - indijski griz


Napitci

Masala chai

Chaas

Sok od manga

Linkovi

Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal

Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp


Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara

Mirisi, zlato i začini

srijeda, 25.04.2007.

Jogurt, dehin i srikhand (šrikhand)

Već stoljećima Indijke same proizvode jogurt u svojim domovima.
Domaći jogurt (dahi) nezamjenjiv je sastojak mnogih jela - kadhi umaka, raznih indijskih salata (raita), napitaka pa čak i peciva poput mekih i ukusnih gujaratskih thempli.
Osim toga pravi je zaštitnik zdravlja. Sadrži kalcij, bjelančevine, vitamine B kompleksa, vitamine A i D te ugljikohidrate. Osim toga potpomaže rast 'dobrih' bakterija u crijevima koje pomažu pri probavi hrane.
Kupovni jogurt niti izdaleka se ne može mjeriti s blagim domaćim jogurtom.
U Indiji se u proizvodnji jogurta većinom koristi bivolje mlijeko koje je puno masnije. Ja ga radim od finog skoro domaćeg mlijeka.
Sve što vam treba je mlijeko i malo domaćeg ili kupovnog jogurta. Mlijeko se prokuha i ohladi do temperature od 46 C. (Ako nemate termometar umočite prstić i brojite do 10. Ukoliko to možete izdržati da ne jauknete od boli – uspjeli ste postići idealnu temperaturu. Ja ga uvijek ovako mjerkam i uvijek ispadne dobro.)
Ukoliko želite dobiti jogurt koji će biti gust poput onog bivoljog možete iskuhati kravlje mlijeko na 3/4 ukupnog volumena.
Želite li čvrsti jogurt, mlijeku dodajte malo obranog mlijeka u prahu. Ono će mu dati teksturu i slatkoću.


DOMAĆI JOGURT

Vrijeme pripremanja: 20 minuta
Vrijeme mirovanja: 6 -10 sati
Količina: 1l


Sastojci:
1l mlijeka
3 žlice jogurta
(za čvrsti jogurt potrebno je još i 65 g obranog mlijeka u prahu i 1/3 šalice mlijeka)

Postupak:
Ukoliko koristite domaće mlijeko, zavrite ga i pustite da se ohladi. Idealna temperatura bi bila 46 C stupnjeva. Ukoliko koristite mlijeko iz tetrapaka njega samo zagrijte na potrebnu temperaturu. Nije ga potrebno prokuhavati.
Dodajte jogurt i dobro promiješajte. (ukoliko želite čvrsti jogurt pomiješajte mlijeko s mlijekom u prahu i dodajte nakon jogurta).
Poklopite posudu i stavite ju na toplo mjesto (poput pećnice koju ste zagrijali na cca 95 C kojih minutu i pol).
Nakon 5-6 sati jogurt je gotov.
Stavite u frižider i upotrijebite kroz 3 dana. Nakon 4-5 dana jogurt se smatra 'starim' i može se koristiti samo u nekim receptima.

Preporučuje se nakon hlađenja mlijeko prebaciti u drugu posudu koju ste najprije isprali kipućom vodom i dobro osušili. Neki pak kažu da se najbolji jogurt dobiva ukoliko mlijeko ostavite u posudi u kojoj ste ga kuhali. Probala sam obje metode i obje uvijek pale.

DEHIN (sir od jogurta)

Jogurt možete staviti u gazu i objesiti da se iscijedi. Tako ćete dobiti dehin - niskokalorični famozni yoghurt cheese.
Vrijeme cijeđenja ovisi o tome koliko gust sir želite.
Računajte da vam treba 8-18 sati za mekši i 24 i više sati za čvrsti sir.
Od 1.5l jogurta dobit ćete oko 2 šalice (4 dl) mekog ili oko 1 šalicu čvršćeg sira.
Umiješajte sol, masline, začine ili sl. za ukusan namaz ili pak šećer, šafran ili komadiće voća za omiljeni slatkiš stanovnika Gujarata i Maharashtre - srikhand (šrikand). Recept slijedi...


25.04.2007. u 12:15 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>