travanj, 2007 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Opis bloga

Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje

Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.

Tko sam?



Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!

Temeljni recepti

O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore


Indijska kuhinja
RECEPTI



Riža

Palak panir pulao - riža sa špinatom


Dal

Rajma - začinjeni grah

Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom

Gujaratski slatki dal

Panchratni dal - pet vrsta dala

Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom

Chole - začinjeni slanutak


Kruščići

Laccha parantha

Padvali roti

Thepla

Tikkar


Juhe

Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška


Sabjiji - jela od povrća

Masala khumb - sabji s gljivama

Kotu bhara louki - punjene tikvice

Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku

Fansi dhokli - mahune na gujaratski

Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski

Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni

Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže

Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak

Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat

Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom

Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski

Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski

Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom

Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski

Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski

Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira


Mliječni proizvodi
i jela od istih


Ghi - pročišćeni maslac

Panir- indijski svježi sir

Domaći indijski jogurt i krem sir

Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana


Salate i chutneyi

Meetha imli chatni - chutney od tamarinda

Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama


Lagana jela i prilozi

Bandhgobhi kofta

Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška

Iddli

Iddli štangica sa špinatom

Tava iddli

Alu vada - okruglice od krumpira

Alu pakora - pohani krumpir


Snackovi

Pandoli

Dhokla

Koli flower nu bhanolu

Sabat mung usal - klice s đumbirom

Khandvi


Slatkiši

Srikhand - slatki jogurt

Lapsi - halva od bulgura

Suji besan halva - halva od griza i besana

Kheer - iskuhano mlijeko s rižom

Besan laddu - slatke kuglice pd besana

Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku

Badam phirni - indijski puding s bademima

Gajar ka halva - halva od mrkve

Sheera - indijski griz


Napitci

Masala chai

Chaas

Sok od manga

Linkovi

Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal

Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp


Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara

Mirisi, zlato i začini

četvrtak, 19.04.2007.

Bandhogbhi kofta

Jedno od najdražih jela koje sam otkrila u Yamuninoj kuharici svakako su kofte.
Poslužene u zasebne zdjelice i uronjene u sočne umake tvore svaki formalan indijski ručak.
Spravljene u većim količinama mogu se poslužiti kao glavno jelo uz rižu i ostale priloge.


Postoji mnogo varijanti kofti. Rade se od sirovog ili kuhanog povrća ili dala koje se povezuje slanutkovim brašnom. Oblikovati se mogu u kuglice, popetice ili 'čevape'. Mogu se pržiti u dubokom ulju, na malo ulja ili peči u pećnici.
Kako u Indiji raste trend zdrave prehrane i hrane i kuhanje na malo ulja, uz sve navedene tehnike pojavila se i nova – kofte skuhane na pari koje niti malo okusom ne zaostju za prženim inačicama.
Većina kofti se poslužuje s umakom.
Postoji sedam tradicionalnih vrsta kofti. Kofte od: krumpira, cvjetače, zelja, repe (rotkve), lotosovog korijena, špinata i panira.


BANDHGOBHI KOFTA
Nadjeveni kelj


Ovaj sam recept promašla u jednoj 'vedskoj'
vegetarijanskoj kuharici.
Na meniju mi je trebalo jelo koje se istiće okusima i bojom
pa sam u nadjev dodala kurkumu i sjeckane paprike kojih
nema u izvornom receptu.

Vrijeme pripreme: 40ak minuta
Vrijeme kuhanja: 20ak minuta
Količina: 6-8 kofti


Sastojci:

Kofte
1 manji kelj
2 žličice gheeja ili ulja
50 g nasjeckanih indijskih oraščića ili badema
1 žličica ribanog svježeg đumbira
1 zelena ljuta papričica
Malo crvene i zelene paprike nasjeckane
350 g mekog panira (vidi temeljne recepte)
3 žlice sjeckanog peršina ili lišća korijandera
1/4 žličice mljevene paprike
3 žličice mljevenog korijandera
1 žličica kurkume
sol

Tijesto za prženje
100 g slanutkovog brašna
prstohvat soli
malo ulja
voda

Umak od rajčica
2 žličice gheeja ili ulja
štapić cimeta dug 5 cm
5 klinčića
1 žličica mljevenog kumina
1/4 žličice asafetide
1 kg oguljenih i nasjeckanih rajčica
1 žličica limunova soka
1/2 žličice kurkume
sol
Popržite začine, dodajte rajčice te kuhajte 30ak minuta na laganoj vatri. Izvadite cijele začine. Dodajte limunov sok, kurkumu i sol.

Priprema:
1. Pomiješajte slanutkovo brašno, sol i ulje. Pomiješajte s dovoljno vode da biste dobili gusto, tekuće tijesto. Pokrijte i pustite da odstoji.

2. Zavrijete vodu. Odstranite vanjske i oštećene listove s glavice kelja. Operite kelj i ubacite cijelu glavicu u kipuću vodu. Kuhajte 7-10 minuta. Glavicu osperite hladnom vodom.. Odrežite dno glavice i odvojite 6-8 listova pazeći da ih ne slomite. Odstranite debelu žilu na sredini lista kako bi listovi bili savitljivi. Pustite listove da se osuše.

3. Zagrijte ghee ili ulje i popržite orašide, ljutu papričicu, nasjeckanu papriku i ribani đumbir. Umiješajte razmrvljeni sir, korijander, mljevenu papriku, kurkumu i sol. Dobro izmješajte sve sastojke. Pustite da se smjesa malo ohladi.

4. Na sredinu svakog lista kelja stavite žlicu nadjeva i uvijte poput sarme. Umočite kofte u pripravljeno tijsto i pržite u ulju 5 minuta dok ne dobiju zlatnosmeđu boju. Poslužite ih s umakom od rajčica uz zdjelicu salate ili riže.
Ukoliko želite zdraviju varijantu ne treba vam tijesto za prženje. Nakon što se nadjenuli listove kelja stavite ih u posudu, prelijte umakom od rajčica i zapecite 15ak minuta u pećnici.




*sve slike: Mirisi, zlato i začini*

19.04.2007. u 00:19 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se