travanj, 2007 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Opis bloga

Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje

Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.

Tko sam?



Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!

Temeljni recepti

O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore


Indijska kuhinja
RECEPTI



Riža

Palak panir pulao - riža sa špinatom


Dal

Rajma - začinjeni grah

Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom

Gujaratski slatki dal

Panchratni dal - pet vrsta dala

Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom

Chole - začinjeni slanutak


Kruščići

Laccha parantha

Padvali roti

Thepla

Tikkar


Juhe

Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška


Sabjiji - jela od povrća

Masala khumb - sabji s gljivama

Kotu bhara louki - punjene tikvice

Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku

Fansi dhokli - mahune na gujaratski

Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski

Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni

Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže

Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak

Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat

Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom

Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski

Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski

Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom

Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski

Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski

Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira


Mliječni proizvodi
i jela od istih


Ghi - pročišćeni maslac

Panir- indijski svježi sir

Domaći indijski jogurt i krem sir

Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana


Salate i chutneyi

Meetha imli chatni - chutney od tamarinda

Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama


Lagana jela i prilozi

Bandhgobhi kofta

Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška

Iddli

Iddli štangica sa špinatom

Tava iddli

Alu vada - okruglice od krumpira

Alu pakora - pohani krumpir


Snackovi

Pandoli

Dhokla

Koli flower nu bhanolu

Sabat mung usal - klice s đumbirom

Khandvi


Slatkiši

Srikhand - slatki jogurt

Lapsi - halva od bulgura

Suji besan halva - halva od griza i besana

Kheer - iskuhano mlijeko s rižom

Besan laddu - slatke kuglice pd besana

Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku

Badam phirni - indijski puding s bademima

Gajar ka halva - halva od mrkve

Sheera - indijski griz


Napitci

Masala chai

Chaas

Sok od manga

Linkovi

Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal

Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp


Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara

Mirisi, zlato i začini

subota, 14.04.2007.

Palak panir pulao

PALAK PANIR PULAO iliti riža sa špinatom i sirom

Postoje dva načina kuhanja riže. Prvi je da se riža kuha u puno vode i kasnije procijedi.
Drugi način zahtjeva posudu s debelim dnom (Zepter ili sl.) Na količinu riže dolije se 1.7 do 2 puta toliko vode, poklopi i polagano kuha 20ak minuta.
Riža će biti prozračna, zrna ne slijepljena, a okus nevjerojatan.

Riža je najukusnija kada je svježe skuhana pa je potrebno malo 'kitchen managementa' da sva jela koja kuhate budu gotova u isto vrijeme.
Za vrijeme kuhanja riže lako je zgotoviti juhu ili subji (sabđi), napraviti salatu i ispeći koji parathu.

Za mjerenje sastojaka već godinama koristim cups iliti šalice pa vas molim da to uvažite. Kod nekih recepata dani su i grami.
U većini trgovina posuđem lako je pronaći litrenku s označenim mililitrima, šalicama i gramima.
Tablicu sa šalicama preračunatim u grame pogledajte ovdje.


Ovaj hranjiv pulao iz Yamunine kuharice nudi bogatstvo okusa i čista je suprotnost dosadnoj i često omraženoj 'bijeloj' riži koju pronalazimo u mnogim našim domovima.


Palak je riječ za šinat, a panir je vrsta sira.
Pulao, pilaf, pilav itd. označava način
kuhanja riže koja se najprije prži na ulju,
a zatim kuha sa začinima.
Ukoliko nemate svježeg špinata
upotrijebite smrznuti, a pelati će sasvim dobro
zamijeniti svježe rajčice.

Priprema: 10 min
Vrijeme kuhanja: 30-40 min
Količina: za 4-5 osoba



Sastojci:

1 šalica (95 g) basmati riže
3 žlice gheeja ili ulja
1/3 šalice (45 g) nepržanih indijskih oraščića
Panir od 1 litre mlijeka (vidi temeljne recepte) izrezan na kockice od 1 cm
1/2 žličice kumina
1 žličica gorušice
2 žlice šećera
2 rajčice srednje veličine narezane na kockice
ľ žličice kurkume
2 žličice mljevenog korijandera
1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića
1/4 žličice kajenskog papra ili mljevene paprike
1 1/2 – 2 šalice vode
1 žličica soli
230 g svježeg, opranog i grubo narezanog špinata (ili 285 g odmrznutog)
1/2 žličice limunovog soka

Postupak:
1.Na umjerenoj vatri zagrijte ulje ili ghee. Ubacite indijske oraščiće i pržite dok ne postanu zlatno-smeđi. Izvadite ih i ubacite kockice panira. Pržite ih 5-8 minuta. Lagano i nježno ih okrećite dok ne postanu zlatno-smeđe. Izvadite ih i stavite na salvetu.
Za one koji žele laganiju rižu mogu preskočiti prženje panira.
(Ovog puta sam i ja preskočila, vidi se na slici)

2. Na preostalo ulje dodajte kumin, gorušicu i šećer. Pržite na umjerenoj vatri dok se šećer ne karmelizira i postane crvenkasto-smeđkast. Odmah ubacite rajčice (one će spriječiti začine da zagore) i zatim kurkumu, korijander, muškat, kajenski papar ili mljevenu papriku te rižu. Miješajući pržite 2-3 minute.

3. Ulijte vodu, a kada ona zaključa ubacite sol. Umiješajte svježi špinat.
U potpunosti smanjite vatru, dobro poklopite rižu i lagano kuhajte 20-25 minuta.
Ukoliko ćete koristiti odmrznuti špinat dobro ga ocijedite i dodajte nakon što se riža kuhala 10-15 minuta.
Vrlo je važno ne podizati poklopac i ne miješati rižu tijekom kuhanja.

4. Maknite rižu s vatre i pustite da odstoji 5 minuta.
Nježno umiješajte pržene indijske oraščiće, kockice panira i limunov sok.
Ukrasite kriškama limuna.

Voila!





*sve slike: Mirisi, zlato i začini*

14.04.2007. u 10:01 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se