travanj, 2007 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Opis bloga

Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje

Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.

Tko sam?



Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!

Temeljni recepti

O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore


Indijska kuhinja
RECEPTI



Riža

Palak panir pulao - riža sa špinatom


Dal

Rajma - začinjeni grah

Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom

Gujaratski slatki dal

Panchratni dal - pet vrsta dala

Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom

Chole - začinjeni slanutak


Kruščići

Laccha parantha

Padvali roti

Thepla

Tikkar


Juhe

Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška


Sabjiji - jela od povrća

Masala khumb - sabji s gljivama

Kotu bhara louki - punjene tikvice

Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku

Fansi dhokli - mahune na gujaratski

Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski

Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni

Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže

Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak

Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat

Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom

Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski

Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski

Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom

Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski

Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski

Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira


Mliječni proizvodi
i jela od istih


Ghi - pročišćeni maslac

Panir- indijski svježi sir

Domaći indijski jogurt i krem sir

Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana


Salate i chutneyi

Meetha imli chatni - chutney od tamarinda

Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama


Lagana jela i prilozi

Bandhgobhi kofta

Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška

Iddli

Iddli štangica sa špinatom

Tava iddli

Alu vada - okruglice od krumpira

Alu pakora - pohani krumpir


Snackovi

Pandoli

Dhokla

Koli flower nu bhanolu

Sabat mung usal - klice s đumbirom

Khandvi


Slatkiši

Srikhand - slatki jogurt

Lapsi - halva od bulgura

Suji besan halva - halva od griza i besana

Kheer - iskuhano mlijeko s rižom

Besan laddu - slatke kuglice pd besana

Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku

Badam phirni - indijski puding s bademima

Gajar ka halva - halva od mrkve

Sheera - indijski griz


Napitci

Masala chai

Chaas

Sok od manga

Linkovi

Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal

Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp


Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara

Mirisi, zlato i začini

ponedjeljak, 09.04.2007.

Sjever - rotiji, ćapatiji i kremasti curryji

Sjeverna regija Indije proteže se od dolina Kašmira i ogromnih punđabskih polja preko država Bihar i Uttar Pradeša.


www.rediff.com

Tipični sjevernoindijski obrok sastoji se od ćapatija, rotija ili paratha (vrste peciva), riže te dodataka poput dala, sabđija, raznih curryja i ćatnija.
Jela su bogata i snažnog okusa.
Sjevernoindijski curryji uronjeni su u guste, kremaste, začinjene umake, a razne vrste mliječnih proizvoda (mlijeko, ghee, jogurt, panir (vrsta sira), slatko vrhnje) pojednako se nalaze kako u slanim, tako i u slatkim jelima.

Najčešći začini i sastojci:

- korijander (dhaniya)
- kumin (jeera)
- suhe čili papričice
- kurkuma (turmeric, haldi)
- kardamom (elaichi)
- cimet (dalchini)
- klinčić (laung, lavang)
- garam masala
- anis
- đinđer (adrak) itd.

Najpoznatija jela:


Palak panir (recept stiže uskoro!)
Lagano začinjena i superzdrava kombinacija špinata i sira
Mutter panir
Panir i grašak u vrrrrrrrrrlo začinjenom umaku od rajčice
Rajma
Curry od graha! Vjerujete li da to postoji i da je super ukusno?!
Lacha paratha
Hrskava, slojevita parata savršeno upotpunjava bilo koji curry
Kheer (puding od riže)
Ne onaj engleski i ne iz Dr Oetker vrećice.
Slatki, gusti, kremasti puding dobiva se polaganim iskuhavanjem mlijeka. A kada se ubace orašide i mljeveni kardamom - slijedi senzacija okusa!
...

Izvori:
Wikipedia
About.com
TralaDalal.com
TarlaDala: Swadisht Subzian

09.04.2007. u 17:26 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>