Indijanka vegetarijanka

28.06.2016., utorak

Zatvara se zoološki u Buenos Airesu

I dok kod nas zoološki vrt u Zagrebu služi za razne dječje radionice te se djeca iz vrtića organizirano vode u posjetu, u drugim dijelovima svijeta shvaćaju koliko je nepravedno održavati zoološke vrtove. I degradirajuće za životinje. Jedan takav zoološki vrt je onaj u Buenos Airesu, star 140 godina, koji će se uskoro zatvoriti. Sadašnji gradonačelnik, Horacio Rodriguez, objasnio je da će oko 2,500 životinja koje žive u tom vrtu uskoro biti prebačene u rezervate prirode, gdje će imati znatno primjereniji i bolji život, sličniji prirodnom okružju u kojem bi zapravo trebale biti.

'Držati životinje u zatočeništvu je degradirajuće za njih. To nije dobar način da se brinemo o njima', rekao je Rodriguez.

Ovaj je zoološki poznat po dvije životinje koje su živjele u njemu. Bio je to polarni medvjed ironično nazvan Winter (Zima) koji je umro zbog prevelikih temperatura, a druga je orangutanka Sandra kojoj je sud dao prava kao 'neljudskoj osobi'.

'Važno je prestati s modelom zatočeništva i izložbi životinja po zoološkim vrtovima. Mislim da nam dolazi velika promjena na koju smo spremni jer djeca danas očito smatraju kako je to loše da životinja živi u zatočeništvu', rekao je Gerardo Biglia, neumorni borac za zatvaranje zoološkog vrta.

Ali, sorry gospodine Biglia, mislim da ste ipak preoptimistični. U kojem to svijetu djeca zatočeništvo životinja smatraju pogreškom? Većina ipak od roditelja nauče da je to sasvim u redu.

Oznake: zoološki vrt, Buenos Aires, zatvaranje


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.