Indijanka vegetarijanka

12.02.2015., četvrtak

Tužna priča iz Vijetnama

U Vijetnamu je početkom mjeseca zaplijenjen kamion pun mačaka, negdje oko 3 tone mačaka, koje su nelegalno prevezene iz Kine, a bile su namijenjene vijatnamskim restoranima i domaćinstvima u kojima se, usprkos zabrani, konzumacija mačjeg mesa još uvijek smatra pravom delicijom. Posebno je popularan obrok nazvan 'mali tigar', mačje meso koje se gricka i jede uz ispijanje piva. Mnogi vlasnici mačaka u toj državi kažu da uvijek strahuju nad svojim ljubimicama jer ih moraju držati zatvorene u kućama i stanovima,a ako slučajno izađu van, znaju da se neće nikada vratiti, osim ako imaju jako mnogo sreće. Naime, ljudi koji uživaju u 'malim tigrovima' hvataju ih nelegalno i pomoću zamki koje postavljaju, ali i krijumčarenjem iz drugih država. Nažalost, iako su prokrijumčarene mačke detektirane, završile su jednako svirepo i okrutno – vijetnamska policija nije znala što bi s tolikom količinom životinja te su ih žive spalili!

Jedna mačka spravljena u nekom vijetnamskom restoranu doseže cijenu od 50 do 70 dolara, ovisno o načinu na koji je pripremljena. Osim mačaka, Vijetnamci vole i pse, a znalci kažu da je mačje meso cjenjenije jer je slađe i mekše. Obično se mačje meso prema vjerovanju treba jesti za vrijeme mladog Mjeseca, a pseće za vrijeme punog, dakle na kraju lunarnog ciklusa.

Više o nemilom događaju:

http://www.abc.net.au/news/2015-02-04/thousands-of-seized-cats-feared-buried-alive-in-vietnam/6070922

Više o kulturi jedenja mačjeg mesa u Vijetnamu:

http://news.yahoo.com/vietnams-taste-cat-leaves-pets-peril-035946482.html

Iako stravično, ne zaboravimo da se ovakve stvari svakodnevno događaju oko nas. Nisu mačke i psi, iako je također i tisuće njih mučeno na najsvirepije načine, ali itekako se računaju krave, pilići, svinje...

Oznake: Vijetnam, mačke, okrutnost


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.