Indijanka vegetarijanka

07.07.2015., utorak

Tužna sličica iz svinjca

Imam rođake koji se bave uzgojem svinja. Dakle, žive na selu i uzgajaju svinje. Pomislit ćete da te svinje žive na livadi, kupaju se u blatu u ograđenom prostoru zvanom tor. Takve slike nosim iz djetinjstva sa sela, tako su se prije svinje uzgajale na selu. Međutim, danas je uzgoj na selu sličan onome na najgorima farmama. Ogromne svinje u malim kavezima. Majka svinja obično se ne može ni okrenuti, a ispod joj dolaze maleni da je sišu. Često jednostavno legne na melene i uguši ih. No, vratimo se na početak priče. Trudna krmača nekako je pala i od težine slomila kičmu. Klanje, nema druge. Meso prodano. Vlasnik ne može prisustvovati klanju, ne može jesti to meso. Jer to je meso njegove svinje koja je bila trudna. Odlazi od kuće. Vraća se kad sve bude gotovo. I jede meso drugih svinja. I dalje uzgaja svinje na isti način. Što ne štima u cijeloj toj priči?

Oznake: svinje, uzgoj, dvostruka pravila, patnja, Životinje


27.01.2014., ponedjeljak

Uzgoj škampa, kozica

Divlji ili uzgojeni škampi, nisu dobri za okoliš. Uzgojeni se drže u hranilištima blizu obale, a otpad koji nastaje njihovim držanjem odlazi dalje u more ili ocean. Također, mjesta držanja se tretiraju velikim dozama kemikalija, prije svega ureom i fosfatima. Same životinje primaju velike količine pesticida i antibiotika i kemikalija kao što je klor. Uzgojem škampa uništeno je oko 38 posto šuma mangrova kako bi se stvorila jezera za uzgoj. Nakon što prestane uzgoj zbog preopterećenosti i zasićenosti, šume mangrova više ne uspijevaju ondje, a također i okolna područja postaju mrtva u svakom smislu. Područja Bangladeša u kojima su se godinama uzgajali škampi postala su mrtva područja u kojima ljudi više ne mogu živjeti, kažu izvješća prikupljena na Yaleu.

Inače, šume mangrova su šume stabala raznih vrsta mangrova koje su vrlo otporne na sol morske vode, a rastu u obalnim područjima koja zahvaćaju plime i oseke.

Ni kada se radi o ulovljenim divljim škampima situacija nije mnogo bolja. Naime, dok se hvataju divlji škampi, ulove se i kilogrami ribe i drugih životinja kao što su morski psi ili kornjače, a koji se ne koriste kasnije te završe kao otpad. Brodovi za lov na škampe odgovorne su za čak jednu trećinu slučajno ulovljenih i ubijenih životinja.

Također, većina škampa nije testirana koliko je dobra za ljudsko zdravlje. Slučajnim testiranjem otkriveno je da imaju preko 160 različitih vrsta bakterija otpornih na 10 vrsta antibiotika.

Više na:

http://www.treehugger.com/green-food/shrimp-may-be-small-their-environmental-impact-devastating.html

Oznake: škampi, kozice, uzgoj, ekologija


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.