Indijanka vegetarijanka

27.06.2013., četvrtak

Mesni ostaci u sladoledu

Priznajem, sladoled baš ne jedem. Ponekad se počastim onim iz Lidla koji ima V znak. Ovih vrućih dana uvijek mi netko maše sladoledom ispred nosa, a kad kažem da neću jesti jer ne znam šta ima u njemu, kažu: 'Jedi dok ne saznaš!' Eh, da je to bar tako jednostavno. U globalu ga ne jedem jer ih većina ima želatinu koja se pravi od životinjskih kostiju, a na većini sladoleda zapravo je nemoguće saznati što je unutra jer je sve više-manje sakriveno pod E nazivima i sitničkim slovima.

A evo još jedne vijesti koja ide u prilog ne jedenju sladoleda:

Najnovija istraživanja u prehrambenoj industriji u Italiji i Belgiji idu k tome da se inače životinjski otpaci koji su završavali u smeću, iskoriste kao dodaci prehrambenim artiklima, prije svega sladoledu. Dakle, radi se o raznim kostima, tetivama, žilicama i žilama, očima, genitalijama i tko zna čemu sve ne. Znanstvenici su tako pronašli način da se ovi otpaci iskoriste, točnije pretvore u tzv. hidrolizat životinjskih proteina. Oni su u svojoj bazi tekući ili u prahu, a mogu se dodati čitavom nizu procesuirane hrane kako bi se podigla njezina hranjivost. Da ne bude zabune, već postoje različiti tipovi hidrolizata, ali napravljenih uglavnom od mlijeka i biljaka, tako da je ovo nešto sasvim novo. Ovi hidrolizati su napravljeni od životinjskog mesa i kostiju, čime se otvara sasvim nova stranica, ili bi se barem morala otvoriti, ukoliko imalo želimo znati što jedemo.

Novi hidrolizati pokazali su odlični za pretvaranje u gel ili pastu i kao takvi kao savršeni za neke proizvode kao što su sladoled, kolači i slično. U Belgiji tvornica Proliver već proizvodi proteinski prašak od puretine i piletine, odnosno ostataka iz ove industrije koji se onda prodaje kako bi se dodavao i obogaćivao razne proizvode. U Rusiji tvrtka Mobitek – M već ima razrađen plan za otvaranje tvornice u kojoj bi se dnevno proizvodilo 100 tona funkcionalnih životinjskih proteina, a koristit će se za proizvodnju sladoleda.

Uz sve ovo, držim se samonikle koprive, radiča i štavelja i sitne salate iz mog vrta. Daleko od sladoleda. Dobar tek.

Više na:

http://www.naturalnews.com/040742_meat_scraps_ice_cream_animal_protein_hydrolysates.html

Oznake: životinjski ostaci, sladoled, dodaci, hidrolizati životinjskih proteina, procesuirana hrana


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.