Indijanka vegetarijanka

10.07.2015., petak

Jede li se juha samo topla?

Ili barem mlaka? Dakako, ima poznatih hladnih juha, ali čini mi se da one pripadaju nekim drugim kulturama. Kod nas je manje-više juha – juha samo ako je topla. Po mogućnosti vruća. Volim sirovu hranu i rado probavam takve recepte pa sam probala i sirovu juhu. Dakle, radi se o tome da se sastojci stave u blender i dobro izmiksaju pa se sve sipa u tanjur i jede žlicom poput juhe. I odlučih se za sirovu juhu od češnjaka. Dakle, stave se u blender tri šalice vode, pola šalice oraha ili lješnjaka, 6 -8 češnjeva češnjaka, jedna veća rajčica, ljute feferonke po želji kao i soli te sok pola limuna.

Uz komentar da ovo izgleda kao napoj, najčešći komentar na moju juhu je bio: 'Juha, pa zar hladna?' Dakle, nitko nije bio oduševljen pa čak ni nešto blizu tome. A i ja sama, koliko god voljela sirovu hranu i posebice sastojke koji su u ovoj juhi, nisam baš oduševljena. Dojam – kao da žlicom jedem smoothie. Tako da je pola juhe završilo u chilli grahu i s njim se odlično sljubio, dao mu kremastu strukturu.

Pokušala sam doznati imam li predrasuda prema ovoj juhi jer nije topla. Ne znam. Treba mi još iskustva s takvim juhama. Kako bilo, ne odustajem još od njih. U vrijeme ovih vrućina vjerujem da najbolje pašu.

Oznake: juha, sirova hrana, prehrana


15.01.2015., četvrtak

'Tjestenina' od batata

Za razliku od običnog krumpira s kojim se batat često uspoređuje (ali nema veze s njim), batat se smije jesti sirov. Evo kako napraviti rezance od batata:

1 batat
2-3 češnja češnjaka
Sol i papar
Masinovo ulje

Batat oguliti, a potom pomoću posebnog noža za guljenje krumpira (ili sličnog 'instrumenta') izrezati ga na veoma tanke trake, nalik na rezance. Posoliti i popapriti, dodati maslinovo ulje te sitno nasjeckani češnjak i ostaviti da odstoji. Poslužiti kao salatu ili samostalno lagano jelo. Može stajati u hladnjaku nekoliko dana bez promjene konzistencije i okusa.

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: batat, tjestenina, sirova hrana, raw food


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.