Indijanka vegetarijanka

04.06.2013., utorak

Silvija Šesto: Bum Tomica

Bila sam baš sretna kada sam u knjižnici nabasala na ovu knjgu jer sam prije nekog vremena čula kako su se neki revni vjernici digli protiv nje. Naime, radi se o lektiri za 4. razred i neke stvari u knjizi nazivaju pornografijom, erotikom i kao takvim neprimjerenima za taj uzrast.

Zato sam odmah morala vidjeti o čemu se tu radi…

Dakle, zbilja svašta da bi netko mogao i pomisliti da se ta knjiga zabrani! Veoma je zabavna i baš dječja, prava dječja knjiga.

U čemu je problem?

U tome što Bum Tomica zaviruje ispod suknje jedne tete na početku knjige?

Ili u tome kako jedan brat gleda drugog brata dok cica pa komentira ženske grudi?

Ili u tome kako primjećuje da njegova sestra u pubertetu stalno gleda svoje cice?

Ili u tome kada mu sestra kaže da je retardiran jer ne zna što je prezervativ?

Optužbe na račun knjige su doista smiješne, jednako kao što su bile i na račun zdravstvenog odgoja. Ali čini se kako u Hrvatskoj pušu neki sasvim čudni vjetrovi jer se sve kritizira i ono što je najnormalnije zapravo se gledao kao neprimjereno.

Pitam se samo što je s filmovima, serijama, reklamama i čitavom silom drugih stvari kojima su nam dječica svakodnevno bombardirana. Evo npr. često prolazim pokraj jumbo plakata koji reklamira gume za aute, a kraj njih žena s ogromnim cicama, malo fali pa da se i bradavice vide. I što da ja kažem sinu na to?

Ili, evo, sinoć smo zajedno moj devetogodišnji sin i ja gledali 'Teoriju velikog praska' (koja nema oznaku 12) i tamo se također spominjao kondom. Pitao me je što je to. Morala sam objasniti, nema druge. I što sad? Baš ništa. Nema frke, nikakve. Jesam li trebala nazvati TV i šiziti kako u 21,30 puštaju seriju u kojoj pričaju o seksu i kondomima? Ma daj, koje su to nebuloze!

Oznake: Silvija Šesto, Bum Tomica


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.