Indijanka vegetarijanka

16.02.2015., ponedjeljak

Vegetarijanac sudac na Festivalu slanine

Svašta sam čula i čitala – primjerice o veganu čije je zanimanje konstrukcija farmi za životinje (i to navodno radi kako bi barem donekle poboljšao uvjete života životinja) ili vegetarijanki koja uzgaja goveda za klanje (također vjeruje da su do trenutka klanja njezine životinje na farmi živjele sretnim životom, sretnijim nego na drugim farmama). A evo i još jedne neobične priče – o vegetarijancu koji jedan dan u godini nije vegetarijanac i to zato jer je sudac na Festivalu slanine.

Kevin Moreland ima 53 godine i vegetarijanac je od 2010. godine jer je želio bolje rezultate fizičkih vježbi koje je odrađivao. No, jednom godišnje odustaje od svojih prehrambenih navika i i to kada je sudac na Festivalu slanine Blue Ribbon u Des Moinesu u SAD-u.

Eto, pa i toga ima.

http://www.usatoday.com/story/news/nation/2015/01/31/bacon-fest-judge-abandons-vegetarianism-one-day-a-year/22673671/

Oznake: vegetarijanstvo, festival slanine, SAD, Principi


07.01.2015., srijeda

Indijanci protiv naftovoda

Nekoliko desetaka Indijanaca okupilo se pred američkim Senatom prošlog vikenda kako bi prosvjedovali protiv izgradnje velikog naftovoda od Kanade do Teksasa. Radi se o velikom projektu nazvanom Keystone XL (KXL) koji treba ići na izglasavanje u Kongres. Zapravo se radi o masi, mješavini nafte, pijeska i ostalog s kanadskih naftnih polja za koje nema drugačijeg, boljeg načina transporta nego što je slanje kroz cijevi (ili barem tako u kompanijama tvrde) i nitko se osim teksaških rafinerija ne želi prihvatiti posla prerade te mase u gorivo. Računa se da bi izgradnja naftovoda trajala oko 3 godine i osigurala 42,000 radnih mjesta, ali samo privremenih. S druge strane, Indijanci i društva za zaštitu okoliša protiv su tog projekta. Većim dijelom bi naftovod prolazio kroz indijanska područja te kroz jedan od najvažnijih izvora pitke vode, a i na ovaj način prerade ispušta se 17 posto više štetnih plinova nego pri klasičnoj preradi. Zagovornici kažu kako bi na ovaj način SAD postao manje ovisan o uvezenoj nafti, međutim saznanja kažu kako bi ionako većina nafte koja bi se na ovaj način proizvela otišla u izvoz, a ne za američko tržište. Indijanci poručuju: 'Ovo je smrtna presuda za okoliš i za ljude'. A poglavica Sioux kaže: 'Ako projekt KXL prođe, to je ravno ratu'.

A kada će Hrvati nešto reći u vezi traženja nafte u Jadranu? I ima li uopće kakve veze da išta kažu?

http://rt.com/usa/219643-keystone-pipeline-protest-washington/


Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: indijanci, naftovod, KXL, SAD, zemlja, zagađenje


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.