Indijanka vegetarijanka

15.02.2017., srijeda

Po 100.put - vegetarijanci ne jedu ribu!

Na popularnoj stranici Coolinarika.com u sklopu bloga u sijecnju je objavljen clanak o vege prijedlozima obroka - Vege meni, savjeti za zdrav organizam u hladnim zimskim danima. Izmedju ostalog se spominje i Eva namaz od tune. Nesto od cega mi se vec dize kosa na glavi - uvjerenje da vegetarijanci jedu ribu. Ne, ne jedu je! Osobe koje jedu ribu, a nikakvo drugo meso u najboljem slucaju se nazivaju pescovegetarijancima, ali to nije pravo vegetarijanstvo. Zablude koje se ovakvim clancima sire vec su doista smijesne i zapravo vrlo glupe jer se prije svega radi o neinformiranosti. Jednako kao sto su takve i osobe koje jedu ribu, a nazivaju se vegetarijancima. Zao mi je, ali ideja vegetarijanstva i jedenje ribe doista nemaju nista zajednicko!

Sporni clanak:

Vege meni

Oznake: Coolinarika, vegetarijanstvo, riba


04.11.2014., utorak

Drvo, usta ili riba?

Ovo je dio starog stabla jabuke koji redovito daje plodove iako nitko ne čisti oko stabla niti ga obrezuje. Kraj njega gotovo svakodnevno prolazim kada idem u šetnje.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: drvo, usta, riba, jabuka


18.09.2014., četvrtak

Alain Ducasse smanjuje meso

Po pisanju medija, u Parizu je teško pronaći mjesto na kojem bi vegetarijanci mogli uživati u dobrom obroku, međutim sve bi se uskoro moglo promijeniti zahvaljujući jednom od najvećih živućih imena francuske kuhinje – chefu Alainu Ducasseu. Ovaj je kuhar jedan od dvojice kojima je uspjelo dobiti i zadržati 21 Michelin Stars. Ducasse je odlučio drastično smanjiti upotrebu mesa u jednom od svojih najpoznatijih restorana u Parizu, u hotelu Plaza Athenee. Prema njegovim riječima, odlučio je okrenuti novi kulinarski list i okrenti se laganijoj, vegetarijanskoj hrani. O svemu kaže: 'Resursi na planetu su maleni, moramo ih trošiti na pravičniji i etičniji način.'. Tako će sada u restoranu koristiti lokalno uzgojeno povrće, a od životinja lokalno uzgojenu ribu i plodove more. Također, iz upotrebe izbacuje vrhnje, dok kaže da će maslac i šećer koristiti veoma štedljivo.

Oznake: Alain Ducasse, meso, vegetarijanstvo, riba, Pariz


22.08.2014., petak

Kako sam ubila soma?

Sin i muž vole ići pecati. Prije su mene zvali, ali nekako nisu imali sreće kad ja idem. Tjerala sam im ribe. Nisam bukćkala po vodi. Ne, ništa takvoga. Samo sam trebala podignuti dva prsta, staviti ih pred svoje oči, a potom pred njihove. Smijala sam se da sam ih urekla. Ali stvarno je djelovalo. Kako, nemam pojma. Doista nisam Baba Jaga, iako je to baš kul ženska. I tako. Sada oni radije idu sami na pecanje. Prije par dana su išli i uhvatili soma. Donijeli ga kući i stavili u vanjski lavabo s vodom. Bio je već mrak. Odlučili da će ga tako ostaviti do jutra. Ma kakvog jutra? Neće imati dovoljno kisika i patit će se dok ne umre. Ako ga vi ne ubijete, ja ću. Životinja se neće patiti. I okrenem se na peti. Dva para lijepih očiju zure u mene, osjećam probadanje na leđima. Vide me. Doživljavaju me. Ajde i to je nešto. Okrenem se još jednom, dignem prst kažiprst i kažem da sam jako ozbiljna. Ako ga treba ubiti, neka ga ubiju brzo i odmah, a ne da se životinja satima pati. Čujem tupi udarac. Gotovo. Za čas je očišćen i pospremljen za ručak za sutra. Ok, mogla sam smisliti nešto bolje, neki gerilski oblik borbe, probuditi se u 3 sata u noći i somića odnijeti u rijeku. Ali stara sam ja za to. Umorna. Jednostavno ne mogu. A i smatram da, budući bi oni svejedno pojeli ribu, bolje je da su njega uhvatili nego kupili u trgovini zapakiranu u plitici iz uzgoja i vjerojatno uvoza. Možda sam i licemjerna. Raspalite po meni.

Oznake: pecanje, riba, licemjerje


22.01.2014., srijeda

O ribama

Sudeći prema novom izvješću Oceanije, udruge za očuvanje oceana, prevaru s ribama već godinama proučavaju. Jedna od njihovih posljednjih studija pokazala je kako je 55 posto ribe u sushi restoranima u Kaliforniji pogrešno označeno, nazvano pogrešnim imenima te zamijenjeno jeftinijim varijantama. A na području cijeloga SAD-a pronašli su kako je čak trećina plodova mora krivo deklarirana. Zašto? Za početak, tu je pravi ekonomski poticaj za počinjenje prevare s ribom, piše prevention.com. A to nam baš i ne ulijeva nadu da i na našem području situaicja mogla biti bitno bolja.

Potrošači plaćaju visoke cijene za 'lažnu' ribu, pokazalo je novo istraživanje. Kada je riba koju mislite da kupujete u dućanu zamijenjena jeftinijom varijantom, prevareni ste za otprilike četiri dolara. U restoranima je ta šteta još i veća.

'Ne postoji kontrola nad opskrbom morskim plodovima, a smatramo da ljudi nemaju pojma koliko je stanje loše', poručuju iz Oceanije.

Divlja riba nije uvijek divlja. Uzgojeni losos ili tuna, a kod nas najčeće brancin i orada vrlo često se u restoranima i na tržnicama prodaje pod divlju ribu. Upravo je to vrlo zabrinjavajuće s obzirom na činjenicu da losos iz uzgoja ima tri puta više zasićenih masti od divljeg lososa. Za divljeg lososa isplati se izdvojiti više novca, no samo u slučaju da ćete doista i dobiti ono što plaćate. U drugom slučaju, koji je znatno češći, kupci izdvajaju i do pet dolara više po ribi koja je maskirana pod divljom ribom.

Svježa je riba mit. Mislite da je ona skuplja, nazvana svježa riba, u ribarnicu stigla direktno s broda? Nema šanse. Riba može biti stara tjedan dana, mjesec dana, ili ako živite bliže obali i imali ste sreće izabrati dobru ribu, tada možda nekoliko dana. Riba može biti svježa jedino ako je sami upecate. No, osim toga nema gornje granice za život svježe ribe na policama dućana zahvaljujući novim tehnologijama smrzavanja/otapanja/ponovnog smrzavanja.

Oznake: riba, hrana


21.06.2013., petak

Susret s ribom

Vruće je, sparina stisla, treba rashladiti i sebe i pse. Dakako, na kupalište im je zabranjen pristup pa treba tražiti skrivenija i osamljenija mjesta gdje se neće naći netko tko će dignuti nos kada vidi pse da se kupaju. Tako sam završila u rječici do gležnja i pronašla kao neku rupu u kojoj je voda dublja i u kojoj se psi mogu okupati. I tako smo se brćkali, a kada se voda malo smirila, vidjela sam neobičan prizor – veliku ribu kako mirno stoji na jednom mjestu. Primakla sam joj se, a ona opet ništa. Primakla sam joj se još malo, a ona opet ništa. Tek kad su psi počeli trčkarati po vodi, nekud je nestala, ali kada su prestali, opet je bila na svom mjestu. Ne znam kako se zove, ali ima lagano crvenkaste peraje i malene, kratke brčiće. Muž mi kaže da je klen. Sad sam malo guglala i po opisu bi mogla biti ipak mrena. Koja god bila, obradovala me jer me se nije prepala. Uvijek je lijepo doživljavati ovakve susrete kojih je u zadnji vrijeme sve više.

Stavljam fotografiju, ako se na njoj što razaznaje, budući smo vodu zamutili skakanjem.

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: riba, mrena, susret


20.05.2013., ponedjeljak

U restoranu

Jučer sam imala priliku jesti u restoranu u kojem nisam bila. Dobro, bez brige, barem će biti pomfri i salata, ako ništa drugo. Ali ovo je neki finiji restoran, barem prema meniju, sve neki 'hoch' nazivi koje ne razumijem… I tako čupam po meniju što bi moglo biti bez mesa. Gle, canneloni. Ponadah se da su sa špinatom. Ne, sa sirom i špekom. A krumpir u foliji? Ne, krumpir, vrhnje i špek. Pa kud svud taj špek trpaju? Pitam konobara je l' imaju što bez mesa. Nekako me nesretno gleda.

A sve to slušala kuharica u blizini pa mi da prijedlog: 'Imamo ražnjiće od piletine!'

A ja sad ne znam da l' da se smijem ili plačem. Nisam znala da piletina nije meso.

Konobar predlaže: 'Imamo ribu…'

Ne, ne ni ribu…

I onda završimo na nekakvom povrću i salati.

Oznake: restoran, bez mesa, vegetarijanstvo, piletina, riba, špek, povrće, salata


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.