Indijanka vegetarijanka

16.05.2013., četvrtak

Angelinina odluka

Prije nekoliko dana pročitala sam da je Angelina Jolie odstranila obje dojke jer su joj liječnici izračunali da ima rizik od 87 posto da oboli od raka dojke. Prvo sam mislila da se radi o novinarskoj patki, a onda sam shvatila da je istina. I ne mogu prestati razmišljati o svemu. Angelinina majka je imala rak i umrla u 56. godini. Ona ne želi da njezina djeca moraju toliko patiti i gledati dragu osobu kako umire (majka se borila 10 godina). Liječnici su je testirali i otkrili da nosi gen BRCA1 koji uzrokuje rak dojki. Angelina planira do 40. rođendana odstraniti i jajnike. Odstranjivanje grudi trajalo je u fazi od tri operacije, jedna je, valjda trajala i osam sati.

Bože, bože… Tko je bog – bog ili čovjek?

I tako ja ne mogu prestati razmišljati o Angelini i o tome svemu. Ne, ne okrivljujem je, tko sam ja da joj sudim? Ali mislim li da je doista hrabra? Ili luda? Ili što? Je, hrabra je, u svakom slučaju to je. Ali ne mogu prestati misliti i na sljedeće – moja je baka imala rak dojke. Ali nije umrla od njega, odstranili su joj dojku u pedeset i nekoj godini, a umrla je kada je imala preko 80. No napatila se. Patila je zbog te operacije cijeli ostatak života.

Onda čitam kako iz udruge hrvatskih žena oboljelih od raka dojke podupiru Angelinu i kažu da bi učinile to isto da su znale da će oboljeti. Zanima me što bi moja baka rekla, koje je njeno mišljenje o tome. Nažalost, nije sa mnom da je pitam o tome.

Ali očito se i sada Angelina napatila. I još će se napatiti sa sljedećom operacijom. Patnja je, dakle, neizbježna, i ako radiš mastektomiju i ako dobiješ rak. Samo možda, ali definitivno MOŽDA u prvom slučaju kraće patiš. Mada nisam ni u to tako sigurna. Moja baka nije imala umetak, ali i da jest, vjerojatno bi bol bila prisutna i dalje na mjestu gdje su joj odstranili cijelu dojku. Jer uvijek je imala bol. Posebno za promjene vremena. A vrijeme se danas mijenja par puta i u jednom danu.

Mogu reći za sebe – ne bih išla na mastektomiju. Ali, i da imam tumor, ne bih išla da me liječnici seciraju, režu i lagano ubijaju. Neka priroda čini svoje. U konačnici, što nam je suđeno, suđeno nam je. Što ako Angelini padne avion, ona pogine i sve bude uzalud? Ili je snajperom pogodi neki luđak? Ili ako dobije tumor na mozgu?

Oznake: Angelina Jolie, tumor, rak, dojke, mastektomija, baka, jajnici


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.