Indijanka vegetarijanka

25.11.2014., utorak

Kako je Potjeh tražio istinu

Eto, 'Priče iz davnine' Ivane Brlić Mažuranić lektirna su literatura za osnovnu školu pa sam tako i ja opet pročitala jednu, 'Kako je Potjeh tražio istinu'. Kao prvo, budući priče čita moj sin koji ide u 4. razred, rekla bih da je to ipak malo teža literatura za taj uzrast, odnosno mišljenja sam da pravu poruku dijela dijete tog uzrasta nekako neće shvatiti. A kao drugo, preporučila bih ove priče svim odraslima jer ima jako mnogo poruka koje bi mnogi mogli prihvatiti ili, ako ne to, onda barem porazmisliti o njima.

Dakle, priča je to o djedu i tri unuka. Unucima se prikazuje božanstvo (božić Svarožić) koje im kaže neka djedu vrate ljubav koju su primili i ostanu s njim dok je on tu. Međutim, oni se toliko preplašiše da zaboraviše što su čuli. Potom ih pokušava slomiti Bjesomar i njegovi bijesovi koji ih žele izvesti na krivi put i zatrti djeda. Uspijevaju s dva unuka, ali ne i trećim, Potjehom. On odlazi u prirodu i pokušava se sjetiti što mu je božanstvo onoga dana reklo. Dok on traga za istinom, druga dva unuka, zavedena bjesovima, zapale djeda u kolibi. U međuvremenu se i Potjeh utopi, a unuci dođu sebi i u zadnji tren spase djeda iz ognja. Na kraju se Potjeh i djed susreću na nekom drugom svijetu, a ostala dva unuka ostaše na Zemlji i osnovaše obitelji.

Doista lijepa priča koja mi je nanijeli i koju suzu u oko. O tome kako su ljudi povodljivi, kako ih je malo onih koji traže istinu, o tome kako često ne slušamo što nam srce šapuće iako se na kraju ispostavi da je to jedino ispravno bilo, ali i o tome da, ma koliko moralni i ispravni bili, često zbog tvrdoglavosti i upravo odluke da ne slušamo srce, na kraju zakasnimo s ispravnom odlukom. Na poslijetku je i ta vjera u neki drugi bolji svijet, gdje ćemo ipak, nadajmo se, sresti ljude do kojih nam je bilo stalo i kojima je do nas bilo stalo, iako to za života nisu previše pokazivali.

CITATI:

'Što li će meni, sinko, ta istina, kad ja, sijedi starac mogu tri puta umrijei dok joj se ti dosjetiš?'

'Idem, djede, jer sam tako smislio da je pravedno. '

'Idite vi, djeco, vratite se na krčevinu pa kad vam je oprošteno, vi živite i uživajte u pravednosti ono što vam je suđeno. A ja idem da pomognem onome kojemu se najbolje daje uz najtežu cijenu.'

Oznake: Ivana Brlić Mažuranić, Kako je Potjeh tražio istinu, Priče iz davnine


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.