Indijanka vegetarijanka

27.12.2013., petak

Fluorescentni praščići

Baš u vrijeme Božića, tim znanstvenika iz Kine uspio je stvoriti deset malih praščića koji u mraku, pod crnom fluorescentnom svjetlošću, sjaje zelenim sjajem. Znanstvenici s Poljoprivrednog fakulteta Južne Kine ovo su uspjeli napraviti uz pomoć tehnike koju je razvio Medicinski fakultet Manoa Havajskog sveučilišta, tako što su u embrije praščića ubrizgali fluorescentni protein iz DNK-a meduza.

Ista tehnika je, nešto ranije ove godine, u Turskoj upotrijebljena da bi se stvorili zečevi koji sjaje u mraku, a trenutno se radi na tome da se sličan rezultat dobije i kod ovaca.

Znanstvenici, međutim, ove svjetlucave životinje ne stvaraju da bi poslužile kao božićni ukrasi, barem ne za sada te tvrde da je cijela ideja jako humana. Cjelokupno istraživanje ima za cilj pronaći jeftin i efikasan način da se u ljudski organizam unese koristan gen, koji bi mogao pomoći u liječenju mnogih nasljednih bolesti.

Pa će se tako bogati ljudi poput Angeline Jolie moći testirati i odstranjivati dijelove tijela koji im mogu oboljeti, je li?


Oznake: praščići, kina, fluorescentno


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.