Indijanka vegetarijanka

23.10.2015., petak

Špek, kobasice i pljeskavice glavni uzročnici raka

Danas prenosim s Jutarnjeg:

Špek, pljeskavice i kobasice povećavaju rizik od pojave raka, kažu zdravstveni djelatnici. Svjetska zdravstvena organizacija upravo je procesuirano meso navela kao jednu od supstanci koja, uz cigarete i azbest, najviše uzrokuje rak, piše Daily Mail.

Svježe crveno meso također se našlo na popisu kancerogenih tvari, no ipak je nešto manje opasno nego procesuirani proizvodi.

Nova saznanja o štetnosti nekih tipova namirnica još su jedan u nizu udaraca koje je primila industrija brze hrane. Također, nova će istraživanja bitno utjecati i na nove smjernice i upozorenja koja će morati biti istaknuta na ambalaži.

Nova klasifikacija Svjetske zdravstvene organizacije stiže usred povećane zabrinutosti da konzumacija mesa povećava rizik od obolijevanja od brojnih bolesti i da je kriva za 150.000 smrti u Velikoj Britaniji.
S konzumacijom mesa je naročito povezan rak crijeva, u Britaniji drugi najsmrtonosniji oblik raka. Procjenjuje se da bi se samo promjenom životnih navika broj oboljelih prepolovio.

Svjetska zdravstvena organizacija, nakon susreta znanstvenika iz deset različitih zemalja, objavit će da je procesuirano meso jednako opasno kao i primjerice alkohol, azbest, arsen i cigarete.
Procesuirano meso je ono koje je povrgnuto dimljenju, soljenju i dodavanju bilo kakvih kemikalija. Primjeri su šunka, slanina, razne salame, hrenovke i ostale kobasice kao i pljeskavice i slične namirnice.

Crveno meso bit će označeno kao malo manje opasno, dakle kao nešto što 'vjerojatno uzrokuje rak'. Meso općenito sadrži visoku koncentraciju masnoće, a pretpostavlja se da upravo ono što mu daje crvenu boju, ima i najštetniji utjecaj na crijeva i probavne organe.

Nakon ovih saznanja, brojne zdravstvene organizacije pozvat će na izbjegavanje procesuiranog i crvenog mesa, što će nedvojbeno imati veliki utjecaj na industriju mesnih proizvoda i prerađevina koja godišnje u proračun Velike Britanije uplati oko 2,8 milijardi funti te osigurava posao za 440.000 ljudi. Stoga su opravdane njihove sumnje da će izvještaj Svjetske zdravstvene organizacije ovom sektoru učiniti ogromnu štetu koja će se osjećati godinama, ako ne i desetljećima.

Za razliku od zdravstvenih djelatnika, mesna industrija kaže kako je meso bogato proteinima, dobar izvor vitamina, željeza i cinka te da je ključan dio dobre i balansirane prehrane. Trenutne preporuke o dnevnom unosu mesa kreću se oko 70 grama dnevno, a procesuirano meso treba posve izbjegavati.

Oznake: meso, špek, kobasice, pljeskavice, crveno meso


20.05.2013., ponedjeljak

U restoranu

Jučer sam imala priliku jesti u restoranu u kojem nisam bila. Dobro, bez brige, barem će biti pomfri i salata, ako ništa drugo. Ali ovo je neki finiji restoran, barem prema meniju, sve neki 'hoch' nazivi koje ne razumijem… I tako čupam po meniju što bi moglo biti bez mesa. Gle, canneloni. Ponadah se da su sa špinatom. Ne, sa sirom i špekom. A krumpir u foliji? Ne, krumpir, vrhnje i špek. Pa kud svud taj špek trpaju? Pitam konobara je l' imaju što bez mesa. Nekako me nesretno gleda.

A sve to slušala kuharica u blizini pa mi da prijedlog: 'Imamo ražnjiće od piletine!'

A ja sad ne znam da l' da se smijem ili plačem. Nisam znala da piletina nije meso.

Konobar predlaže: 'Imamo ribu…'

Ne, ne ni ribu…

I onda završimo na nekakvom povrću i salati.

Oznake: restoran, bez mesa, vegetarijanstvo, piletina, riba, špek, povrće, salata


11.02.2013., ponedjeljak

Haljina od špeka

Ako je nešto gore od jedenja mesa, onda je to razbacivanje hranom, kakvog god ona porijekla bila. A upravo to se često događa u modernom društvu koje ništa ne cijeni. Samo jedan primjer (uz sve mesne kreacije Lady Gage (ali kakva je ona uopće lady?))) jest i sljedeća haljina od špeka ili slanine. Naime, okrunjena je kraljica špeka koja je obukla ovu haljinu na 6. festivalu špeka u Iowi za vikend. Dizajner (ili bolje reći mesar) ove haljine je utrošio oko 9 kg špeka i oko kilogram i pol ljepila i 15 do 20 sati rada. Festival špeka velika je stvar, u tri minute rasprodano je oko 8,000 ulaznica, svaka po 35 dolara. Kraljica špeka morala je odgovarati na pitanja o špeku te je na festivalu poštedila jednu svinju od toga da bude pretvorena u špek. Ljudska glupost doista nema granica. Kruha (mesa) i igara, zar ne?

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: haljina, špek, slanina, hrana, razbacivanje, Iowa


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.