Indijanka vegetarijanka

29.09.2015., utorak

Bodljikava žica

Čitam neki dan kako je pisac Miljenko Jergović zapisao: 'Nijemci znaju čemu služi bodljikava žica. Ljudi nisu stoka. A muslimani su ljudi.'

Kratko, a toliko toga za prokomentirati. Prvo što želim reći da se nadam da će ovaj pisac jednom napisati neku knjigu koja će se moći razumjeti. Koja neće biti teška k'o crna zemlja. Drugo – zašto samo Nijemci znaju čemu služi bodljikava žica? Ne znamo li to svi? Čemu uvijek insinuacije na prošlost? Ah, da, pa zato jer živimo ovdje gdje živimo. Muslimani jesu ljudi, to se slažem. Ne znam treba li to toliko naglašavati jer je toliko očito. A ovo stoka, e tu me pogodio.

Dakle, za ljude nije primjereno stavljati bodljikavu žicu. Hm, pitajmo Orbana i kompaniju pa ćemo dobiti drugačije odgovore. S druge strane to je sasvim normalno za životinje. Za stoku. Zašto? Zato jer su životinje tu da nama budu od koristi. Da ih zatvaramo, silujemo, mučimo, ubijamo, okružimo bodljikavom žicom i mnogo gorim stvarima nego što je ta bodljikava žica. Zato jer smo mi toliko pametni, toliko osjećajni i nikakva nam stoka u tome ne može parirati. I jer imamo pravo na to. A to smo si pravo sami uzurpirali.

Bilo bi smiješno da nije tužno.

Ovo kako se čovjek ponaša prema drugom čovjeku prelazi sve granice tolerancije. Nema humanosti. Nema poštovanja. Da, nema ama baš nikakve – tolerancije – u koju se svi busaju. Šalji TO malo tamo, malo ovamo. Zatvori vrata pred nosom. Na vrata stavi bodljikavu žicu. Kaži da hoćeš, ali radije izbjegni to što si obećao. I ne samo sada, s izbjeglicama, bodljikavom žicom i svim tim sranjima. Pogledajte oko sebe. Nema topline, svi samo vrte svoje probleme, kuknjava je sportska disciplina u kojoj svi sudjeluju, nitko nikoga ne sluša, nitko da zastane, da pogleda, da progleda i da doista vidi, da pita 'kako si?' i doista čuje odgovor. Nikome nije stalo. Niti malo.

No, kad se čovjek tako ponaša prema drugom čovjeku, prema pripadniku iste vrste, treba li me čuditi ovo sa stokom? Može li se očekivati bolji odnos prema životinjama kada smo i prema svojoj vrsti takvi kakvi jesmo? Tjera nas interes, tjera nas profit (materijalni, društevni, osobne zadovoljštine ega… ma bilo kakve vrste), ništa drugo. Dok se jedni vješaju na bodljikavu žicu, drugi trljaju ruke kako su je dobro prodali. I to smo - mi. Ljudi. Ne stoka već ljudi. LJUDI!!!

Oznake: bodljikava žica, Izbjeglice, Miljenko Jergović


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.