Indijanka vegetarijanka

30.04.2015., četvrtak

Umak s tjesteninom

Proljeće je i priroda je prepuna hrane. Tako da se već tjednima jede mnogo kopriva, mevjeđeg luka, radiča (maslačka) i ostalog samoniklog bilja. Taman u školi dijete učilo o prehrani te moraju pisati dnevnik prehrane, dakle upisati što je svakog dana imalo za doručak, ručak i večeru. Međutim, tu je nastao problem. Tako je tjestenina s koprivama nazvana samo tjesteninom s umakom, popečci od kopriva samo popečcima, a salata od maslačka samo salatom. Zašto, dijete? – Zato jer bi mi se netko mogao smijati da to napišem.

Ovo sve govori o našem društvu.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: kopriva, maslačak, medvjeđi luk


20.11.2014., četvrtak

Pesto od kopriva

Zakuhati vodu, malo prohladiti, unutra staviti koprive da uvenu i ocijediti. U blender staviti šaku lješnjaka i samljeti. Ubaciti koprive, dva češnja bijelog luka i blendati dok se ne usitni. Dodavati maslinovog ulja i soli i papra. Poslužiti s tjesteninom. Za prste polizati. Može par dana stajati u hladnjaku i koristiti se osim za tjesteninu i za razne salate (npr. hladna salata od tjestenine, pesta i čičoka).

Image and video hosting by TinyPic


Image and video hosting by TinyPic

Oznake: kopriva, pesto, tjestenina


18.11.2014., utorak

Poljupci s koprivama

Napraviti kobasice s koprivom (prije sam stavila recept za to, ukratko, blanširane koprive i nasjeckani bijeli luk se umiješaju u prohlađenu palentu i u foliji se oblikuju kobasice, ohlade i režu). Lagano ih prepeći na veoma malo maslinovog ulja s obje strane. Vodu zakuhati, kad prokipi, malo je prohladiti te u nju ubaciti koprive i odmah ocijediti i isjeckati na sitno. U to staviti nasjeckani bijeli luk, papar i sol te sve lagano povezati s VEOMA MALO majoneze (koristim Omegol vegansku majonezu). Potom smjesu stavljati na komadiće palente. Dobar tek.

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: kopriva, poljupci


05.11.2014., srijeda

Odlična čajna mješavina

Kopriva
Cvijet jasmina
Cvijet bazge

Koprive sada ima u izobilju i prava je šteta ne iskoristiti je. Ona se može brati i kada započnu mrazovi jer se još dugo iza toga odlično drži. Cvjetove jasmina i bazge imam od ljeta, osušene, sada sam ih počela koristiti. Sam čaj od koprive nije neko otkriće za nepce, ali zato mu ove druge dvije biljke daju odličan okus. Jasmin bi mogao lako dominirati nad koprivom što se tiče okusa, ali zato je tu cvijet bazge koji daje malo gorkastog okusa u cijelu čajnu priču. Što se tiče boje, tu je kopriva dominantna pa je čaj izrazito zelene, tamne boje. Sve tri biljke se stave u lončić i puste da zakuhaju, ugasi se, ostavi da odstoji, procijedi i zasladi po želji. A kako tek kuhinja zamiriši po jasminu... Mmmm....

Oznake: čaj, kopriva, jasmin, bazga


09.10.2014., četvrtak

Kobasica od palente i koprive

Koprivu blanširati i iscjeckati. Palentu skuhati. Maknuti je s vatre i prohladiti, a potom u nju dodati koprivu i nascjekani bijeli luk te po želji chili papričice i sjemenčice (lan, sezam). Dobro promiješati, izliti na foliju i zarolati u kobasicu, stegnuti i ostaviti da se ohladi. Može stajati u hladnjaku par dana. Kad je hladno rezati na kriške i podgrijati. Po želji se mogu dodati i drugi dodaci, primjerice masline, senf i slično, za drugačije okuse, ali osobno mi je ova osnovna verzija ujedno i najbolja.

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: kobasica, kopriva, palenta


31.07.2014., četvrtak

Kontinentalno – morska limunada

Već sam na svom blogu pisala o soku od koprive, nazovimo ga limunadom od koprive, a budući sam na moru nabrala nešto lavande, odlučila sam malo eksperimentirati i rezultat je i više nego odličan.

Sastojci:
1 limun, oguliti i nasjeckati na kolutove
Kopriva (barem desetak vrhova)
Litra vode
2 -3 'klasića' lavande, skinuti cvjetiće
1 žlica meda ili zaslađivača po želji

Sve osim meda staviti u blender i dobro izblendati. Procijediti. U procijeđeno dodati med i razmiješati. Dobro rashladiti prije konzumacije. Od ostataka (što je ostalo nakon cijeđenja) se mogu napraviti slatki ili slani popečci uz dodatak brašna i šećera/soli ili čega god.

Super ide uz:


Oznake: limunada, kopriva, lavanda


03.05.2013., petak

Još malo proljetnih poslastica

Juha od radiča (maslačka) i ostalog samoniklog bilja

Šaka krumpira
Šaka leće
Malo crvenog luka
Puna zdjela radiča i ostalog bilja po izboru (list jaglaca, plućnjaka, ljepljiva broćika, štavelj…)
Bijeli luk
Sol i papar
Zobene pahuljice

Sve sjediniti i staviti da se skuha (stavila sam u ekspres lonac). Kada je kuhano, unutra icjeckati bijeli luk i izmiksari štapnim mikserom ili u blenderu. Posoliti i popariti, dodati šaku – dvije zobenih pahuljica, dobro promiješati i poklopiti da malo odstoji prije konzumacije.

Image and video hosting by TinyPic

Sok od koprive, radiča i ostalog samoniklog bilja

Kopriva, radič i slično
Jedan limun (oguljeni)
Skoro litra vode
2 žlice meda ili zaslađivača po želji

Puno koprive staviti u blender, na to narezati limun, dodati vodu. Blendati. Procijediti i dodati dvije žlice meda ili kakvog drugog zaslađivača. Guštati. Može trajati dan – dva u hladnjaku. Ocijeđeni ostaci mogu se iskoristiti za pripremu palačinki, popečaka, pogačica ili za muffine.

Narezano u blenderu:

Image and video hosting by TinyPic

Blendanje:

Image and video hosting by TinyPic

Procijeđeni sok:

Image and video hosting by TinyPic

Ostaci za daljnju upotrebu:

Image and video hosting by TinyPic

Bujad u mom tanjuru

Bujad je cijenjena u Japanu. Beru se samo mladi, maleni izdanci, dok se gornji dio (list) ne počne otvarati. Prokuhaju se, a onda začine maslinovim uljem, limunovim sokom, solju i paprom. Nije ih dobro previše često jesti.

Image and video hosting by TinyPic

Salata od svega

Radič
Plućnjak (cvijet i list)
Jaglac (cvijet i list)
Ljubičice
Sjemenke po želji (sezam, suncokret, a posebno je dobro uz malo kima)
Crveni luk
Paradajz
Maslinovo ulje
Limunov sok
Sol i papar

Sve pomiješati i jesti.

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: proljeće, hrana, štavelj, samoniklo bilje, kopriva


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.