Indijanka vegetarijanka

23.10.2014., četvrtak

Gladijatori - vegetarijanci

Gladijatori su bili borci u Starom Rimu koji su izvodili razne borbe mačevima, kopljima i sličnim koristeći se različitim borilačkim vještinama. U početku bi borba bila zaustavljena kod pojave krvi, a kasnije se vodila dok netko od dvojice ratnika ne umre. Znanstvenici sa Sveučilišta Bern u Švicarskoj i Sveučilišta Beč u Austriji istraživali su kosti gladijatora koje su pronađene zatrpane u Turskoj i stare su oko 1,800 godina. Na temelju istraživanja pokazalo se da je većina hranjena uglavnom vegetarijanskom hranom, ponajviše ječmom, grahom i pšenicom, što opravdava stari naziv za gladijatore, a koji je bio 'ječmeni ljudi'. Kod većine postoje tek tragovi, ako i to, mliječne prehrane ili prehrane mesom. Osim što su najviše jeli navedene namirnice, također su mnogo pili piće koje se pravilo od pepela određenih biljaka, a taj napitak je korišten kako bi kosti brže zarašćivale i kako bi im se tijelo brže oporavljalo od svih vrsta ozljeda.

Više o istraživanju na:

http://www.bbc.com/news/education-29723384

Oznake: gladijatori, vegetarijanci, ječmeni ljudi, Stari Rim, istraživanje


03.03.2014., ponedjeljak

Vege dijeta za niži tlak

Znanstvenici iz Japana pregledavali su 32 studije o visokom krvnom tlaku te zaključili kako vegetarijanska i veganska dijeta smanjuju krvni tlak i drže ga na normalnoj razini. Studije su se provodile u razdoblju od 1900. do 2013. godine, a oko 22,000 sudionika u njima bili su vegetarijanci, neki cijelo vrijeme, a neki su se prebacili na takvu prehranu upravo zbog problema s tlakom. Na kraju se pokazalo da vegetarijanci i vegani imaju znatno normalniji tlak od svejeda. Ističe se kako je znatno jeftinije i zdravije tlak regulirati upravo prehranom jer su lijekovi za visoki tlak skupi te imaju niz negativnih nuspojava. Mnoge studije također pokazuju kako je ova vrsta prehrane znatno bolja i za zdravije srce – primjerice studija koja je završila 2013. na Sveučilištu Oxford pratila je 44,500 volontera punih 11 godina te se pokazalo da vegetarijanci za trećinu manje obolijevaju od srčanih bolesti.

Više o svemu na:

http://www.nydailynews.com/life-style/health/vegetarian-diets-tied-blood-pressure-study-article-1.1702437

Oznake: prehrana, visoki krvni tlak, vegetarijanstvo, istraživanje


10.10.2013., četvrtak

Od čega se sastoje pileći kroketi?

Znanstvenici sa Sveučilišta Mississippi analizirali su pileće krokete i dokazali da se sastoje od 50 posto manje pilećeg mišićnog tkiva, prsa ili bataka, na koje kupci misle kad se spomene piletina.

Krokete su kupili u dva velika američka fast food lanca u gradu Jacksonu. Analizirajući ih, uočili su da je prvi kroket sadržavao 50 posto pilećeg mišićnog tkiva, dok je ostatak bila mješavina masnog tkiva, krvnih žila i živaca. Pomna analiza je pokazala da sadrže stanice koje graniče s kožom i unutarnjim organima ptica, napisali su autori u American Journal of Medicine.

Drugi ispitani uzorak je sadržavao samo 40 posto mišićnog tkiva, a ostatak su bili masnoća, hrskavica i komadići kosti.

'Dogodilo se to da su neke tvrtke odlučile koristiti umjetnu mješavinu pilećih dijelova umjesto nemasnog pilećeg bijelog mesa. Uvaljaju ga u tijesto i prže i još uvijek ga zovu piletinom. To je zapravo nusproizvod pun kalorija, soli, šećera i masnoća pa je vrlo nezdrav izbor. Što je još gore, ima odličan okus i djeca ga vole pa je zapravo namijenjen za njih', pojasnio je voditelj istraživanja dr. Richard deShazo.

Oznake: istraživanje, pileći kroketi, fast food


11.03.2013., ponedjeljak

Kobasica, špek i šunka skraćuju život

Prenosim s Jutarnjeg o rezultatima istraživanja na gotovo 10,000 osoba. Dakle, radi se i više nego reprezentativnom uzorku:

Petnaestak dekagrama šunke, kobasice, slanine i druge mesne prerađevine dnevno mogu nam skratiti život za gotovo 13 godina kaže najnovija studija objavljena u časopisu BCM.

Rezulat je to praćenja prehrambenih navika kod oko pola miljuna osoba u 10 europskih zemalja tijekom gotovo 13 godina. Rizik za smrtnost od kadriovaskularnih bolesti za ljubitelje mesnih prerađevina povećan je za 72 posto, a za rak 11 posto u odnosu na one koji dnevno jedu dva dekagrama takve hrane.

Naime, oni koji jedu puno mesnih prerađevina nerijetko i puše, imaju prekomjernu tjelesnu težinu općenito su skloniji nezdravom načinu života pa im je slanina, kobasice i salame veliki dodatni rizik. Dapače, čak i oni koji su se odrekli nekih loših navika, ali su i dalje jeli mesne prerađevine oštetili su svoje zdravlje, tvrde znanstvenici.

Jedna od 17 tavkih osoba umrla je, kaže studija, a za one koji su jeli dnevno dvije kobasice i krišku slanine ( 160 grama) rizik je bio veći za čak 44 posto. Ukupno, gotovo 10,000 osoba koje su sudjelovale u studiji umrlo je od raka, a 5,500 od srčanih problema.

Pofesorica Sabine Rohrmann sa Sveučilišta u Zurichu rekla je za BBC da se velike količine mesa, posebno onog prerađenog, mogu povezati s manje zdravim načinom života.

No dodaje da ako bi svi jeli ne više od 20 grama mesnih prerađevina a to je jedna tanka kriška slanine ili šunke dnevno moglo bi se spriječiti tri posto preranih smrti. Pretjerivanje u konzumiranju slanine, šunke, hrenovki, salama ili kobasica povećava rizik za rak debelog crijeva.

Oznake: istraživanje, meso, bolesti


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.