Indijanka vegetarijanka

18.08.2015., utorak

Masline, voće, paprika…

Jutarnji piše o 95-godišnjem Turčinu koji izgleda kao da ima 30 – 40 godina. Zove se Kazim Gurbuz i njegove fotografije napravile su pravu pomutnju u medijima i društvenim mrežama. Kaže kako redovita vježba jogu te je vrlo važna prehrana, ističe – voće, papriku, masline te med. 1961. godine doživio je prometnu nezgodu i ostao paraliziran. Liječnici su mu rekli da neće prohodati, ali on jest.

Ono što je zanimljivo kod dugovječnih osoba jest da još nijedna nije savjetovala da se jede svinjetina, govedina, piletina ili slično. Najčešće je to upravo biljna hrana.

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: turčin, Kazim Gurbuz, dugovječnost, prehrana


14.10.2014., utorak

Studija o vegetarijancima - 6 godina

Na Sveučilištu Loma Linda u Kaliforniji iznijeli su rezultate istraživanja koje je trajalo 6 godina o utjecaju prehrane na smrtnost i razvoj bolesti kod odraslih ljudi te se došlo do zanimljivih rezultata kada govorimo o zdravlju i duljem životu. Istraživanje je provedeno na oko 73,000 ispitanika u Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama. Od toga broja, 48 posto ispitanika jelo je meso, jaja i mliječne proizvode, 8 posto su bili vegani, a 29 posto ih je bilo lacto – ovo vegetarijanaca (onih koji ne jedu meso i ribu, ali jedu jaja i mliječne proizvode). 10 posto je bilo pesco vegetarijanaca (iako ne volim ovaj naziv, radi se o ljudima koji ne jedu meso, ali jedu ribu). 5 posto ispitanika se izjasnilo kao semi vegetarijanci, dakle jeli su bijelo meso i ribu jednom tjedno ili rjeđe. Tijekom studije koja je trajala šest godina, dogodilo se 2,570 smrti, a pokazalo se da u mlađoj dobi umiru oni koji jedu sve, u usporedbi s vegetarijancima i veganima. Na kraju se došlo do zaključka da u prosjeku vegetarijanci i vegani imaju 12 posto manji rizik od preuranjene smrti. Također, pokazalo se da je ova vrsta prehrane blagotvorna za srce i krvne žile, za borbu protiv tumora (kao prevencija) i dijabetesa, prije svega dijabetesa tipa 2.

Više o studiji na:

http://news.therawfoodworld.com/6-year-study-conducted-shows-people-live-longer-vegetarian-vegan-diet/

Oznake: vegetarijanci, vegani, dugovječnost, bolesti, prevencija, prehrana


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.