Indijanka vegetarijanka

28.11.2014., petak

Vege prehrana i dijabetes

Istraživanje američkih znanstvenika, kao i pregled prijašnjih studija o dijabetesu i prehrani pokazalo je da veganska i vegetarijanska prehrana mogu postati način borbe protiv dijabetesa, umjesto da se koriste lijekovi, a posebno je učinkovita za dijabetes tipa 2. Prehrana u kojoj nema mesa smanjuje koncetraciju proteina HbA1c u krvi. Ljudi koji imaju više ovog proteina u krvi, imaju veće šanse da razviju komplikacije vezane uz dijabetes, kao što su bolesti srca, oštećenja živaca te problemi s vidom. Studija je pokazala da vege prehrana smanjuje razinu tog proteina za 0.4 do 0.7, što je u istom rangu kao što ga snižavaju i lijekovi za dijabetičare (s time da oni imaju i nuspojave).

'Prehrana koja se bazira na biljkama u isto vrijeme poboljšava razinu šećera u krvi, snižava krvni tlak i kolesterol te smanuje pretilost, a to je nešto što vam nijedna pilula ne može dati', rekla je Susan Levin, znanstvenica koja je provodila istraživanje, iz George Washington University School of Medicine and Health Sciences.

'Biljna prehrana djeluje na drugačiji način nego dosadašanja tradicionalna prehrana za dijabetičare. Znamo da je dijabetes 2 uzrokovan inzulinskom rezistencijom. Kada se riješimo masnoća, prije svega životinjskih masnoća iz prehrane, poboljšava se sposobnost inzulina da djeluje', dodaje dr. Neal Barnard.

Što je još bolje, ova vrsta prehrane ne iziskuje naporno brojanje kalorija. Samo se potiče ljude s dijabetesom da jedu koliko žele biljne hrane, a ne unose meso i to je sve.

Više io istraživanju na:

http://www.dailymail.co.uk/health/article-2847116/How-vegetarian-CURE-diabetes-Plant-based-diets-improve-blood-sugar-levels-scientists-claim.html

Oznake: vegetarijanstvo, Dijabetes


29.08.2013., četvrtak

Crveno meso povezano s dijabetesom (opet)

Health News Wires objavio je edukacijski video u kojem nudi informacije o povezanosti konzumacije crvenog mesa i pojave dijabetesa tipa 2. Konkretno, konzumacija ove vrste mesa povećava rizik od dijabetesa za visokih 50 posto. Pregledom raznih istraživanja o crvenom mesu i dijabetesu zaključilo se da samo pola obroka ove namrinice dnevno tijekom četiri godine povećava rizik za dobivanje dijabetesa za ovako veliki postotak. Također, smanjenjem porcija crvenog mesa tijekom perioda od četiri godine smanjio se i rizik oblijevanja od diijabestesa za kojih 15 posto. Inače, preko 10 posto američke populacije ima dijabetes koji je povezan i s bolestima srca i bubrega, pretilošću, itd., a vjerujem kako je brojka slična i kod nas.


Oznake: meso, crveno meso, Dijabetes


20.06.2013., četvrtak

Crveno meso snažno povezano s dijabetesom

Znanstvenici iz Singapura pregledali su rezultate tri velike studije s Harvarda, jedna provedena na 26,537 muškaraca, druga na 48,709 žena i treća na 74,077 žena te su došli do sljedećeg zaključka – česta konzumacija crvenog mesa (govedina, svinjetina, divljač, itd.) snažno povećava rizik od obolijevanja od dijabetesa, prije svega tipa 2. Istraživanja su trajala četiri godine, pratila se prehrana ispitanika, a pokazalo se da konzumacija crvenog mesa, a posebno ako se povećava tijekom četiri godine, povećava rizik od dijabestesa za visokih 48 posto. S druge strane, ako se tijekom godina konstantno smanjuje količina crvenog mesa u prehrani (ali ne i potpuno izbaci), rizik od dijabetesea smanjuje se za 14 posto. Što je tek kad se potpuno izbaci crveno meso, treba zaključiti sam.

Oznake: crveno meso, Dijabetes


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.