Indijanka vegetarijanka

23.10.2016., nedjelja

Zoološki i akvarij

Zadnjih tjedan - dva kod nas su se dogodile dvije stvari vezane uz životinje koje su medijski široko popraćene. Prvo je obnovljen dio zoološkog vrta u Zagrebu i svi su to isticali i hvalili. Potom je u Karlovcu otvoren prvi slatkovodni akvarij kojeg je posjetio i novi premijer sa svojom svitom te istaknuo kako je oduševljen.

Ne znam do kad će se ovakve stvari slaviti i hvaliti. Životinje zatočene u nekoliko kvadrata kako bismo ih mi, ljudi, mogli iz bližeg promatrati. Samo kako bismo utažili znatiželju. Ili, još češće, ubili jedno popodne i donekle isprali taloge dosade u životu. Napravili fotke kako bismo se mogli hvastati na društvenim mrežama. Slati djecu na izlet na takva mjesta jer 'djeca vole životinje'. Zar doista mislimo da je u redu životinje iskorištavatu u nedogled? Ne, mi ne mislimo. Mi prihvaćamo ono što smo navikli i ne trudimo se pomisliti da bi stvari mogle i trebale biti drugačije. Jer je ovako lakše.

Fotografkinja Jo - Anne McArthur deset je godina fotografirala tugu u zoološkim vrtovima i sad želi izdati knjigu 'Captive' u kojoj bi bile fotografije i priče koje je zabilježila. Više u videu:

https://youtu.be/IeLXf8T0cxU

Oznake: zoo, zoološki vrt, akvarij, Zagreb, Karlovac, Jo-Anne McArthur


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.