Indijanka vegetarijanka

28.08.2013., srijeda

Jad i bijeda zooloških vrtova

Kritično ugrožena vrsta sumatranskog tigra te dva afrička lava otrovani su u jednom zoološkom vrtu u Indoneziji. Ne zna se tko ih je otrovao, ali je dokazano da su otrovani otrovom koji se koristi za ubijanje pasa lutalica koji su zaraženi bjesnoćom (ili možda nisu zaraženi, možda su krivi samo zato jer su lutalice). Sumatranski tigar se zvao Peter i imao je osam godina. Umirao je tjedan dana.

Sumatranski tigar je najmanji poznati tigar te ga u divljini ima svega od 400 do 500 jedinki. I afrički lav također je na listi ugroženih vrsta te se pretpostavlja da ga u divljini ima od 20,00 do 40,000 jedinki.

Zoološki vrt u kojem se sve dogodilo poznat je po jako lošim uvjetima držanja životinja (a koji zoološki to nije?!) te je ondje umrlo već na stotine životinja. One koje su još uvijek žive, žive u lošim uvjetima, zapuštene su, kavezi su im prljavi te često pate od upale pluća i proljeva.

Iako bi netko sada mogao reći da je zagrebački zoološki u boljem stanju, rekla bih kako je svaki zoološki u lošem stanju upravo zato jer je - zoološki vrt. Dakle, životinje su u kavezima, imaju malo prostora i jedino što rade jest da jedu (hranu koja im se da) i spavaju, a to je daleko od onoga što rade u prirodi. I kad se još sjetim da svake godine na tisuće vrtićke djece odlazi u zoološki vrt na izlet… Zbilja 'zabavno'.

Oznake: sumatranski tigar, afrički lav, zoološki vrt, otrov, indonezija


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.