Indijanka vegetarijanka

29.12.2016., četvrtak

Proso, prosim lepo

Velika šalica prosa
Glavica crvenog luka
Jedna paprika
Jedna mrkva
Jedna mala bundeva (jako mala, ili komad vece)
Mali batat
Par češnjeva bijelog luka
Čili papričica, zdrobljena
Sol, papar
Maslinovo ulje

Sve povrće isjeckati i pomiješati s prosom i malo maslinovog ulja. Staviti u dublju posudu za pećnicu te dodati vode da povrće 'ogrezne'. Peći na 200 stupnjeva dok sve ne omekša. Tijekom pečenja dodati još vode jer ju proso popije.

Oznake: proso


21.12.2016., srijeda

Neobican slucaj gljive na drvetu

Bila bi to sasvim obična gljiva koja raste po starom drveću da na ovom primjerku nije primijećeno šest bijelih točaka koje podsjećaju na plastične okruglice. Je li ovo djelo Prirode ili nekog slučajnog prolaznika, nije mi poznato ni nakon duljeg promatranja. Znam samo da ostale gljive iste vrste u promatranoj regiji nemaju ništa sličnoga na-u sebi.



Oznake: gljiva, drvo, neobično


20.12.2016., utorak

Jedite voće i povrće

Sa svih strana možemo čuti savjete u kojima se preporučuje jesti što više voća i povrća.

Međutim, kada kažete da je voće i povrće ono što najviše jedete, odnosno isključivo jedete, nastaje problem.

Odjednom vam svi počnu savjetovati da jedete - meso.

Oznake: voće, povrće, meso


19.12.2016., ponedjeljak

Rolice od mrkve i patlidžana

Patlidžan
Par mrkvi
Crveni i bijeli luk u prahu
Sol, papar
Gotovi listovi za savijače
Maslinovo ulje

Patlidžan i mrkvu izrezati na štapiće. Uzimati po jedan list tijesta i prerezati na pola vodoravno i okomito da se dobiju četiri podjednaka komada. Na svaki komad staviti nekoliko štapića patlidžana i mrkve te posoliti, popapriti i dodati crveni i bijeli luk u prahu. Zarolati svaki komad kao kad se pravi 'velika' savijača. Na gril tavu staviti žlicu maslinovog ulja i rolice pržiti s obje strane (za svaku novu rundu rolica dodati novu žlicu ulja). Neispržene mogu stajati u hladnjaku, ali prekrivene da se ne osuše.





Oznake: rolice, patlidžan, mrkva


18.12.2016., nedjelja

Okovana šuma

Okovana ljepotom.
Kao da Priroda sprema božićne kolačiće pa joj se posvuda prosulo kokosovog brašna ili štaub šećera :)













Oznake: šuma, Zima, inje


16.12.2016., petak

Nakon kolinja

Kolinje je kod nas kultni događaj, stoji na pijedestalu tradicije. No, nikome nije bitno ono što kolinje u svojoj biti jest i što ostaje nakon njega... Tako već godinama svjedočim ostacima jadnih tijela mrtvih svinja koji završavaju u prirodi:







Osim što ovo patnju životinja čini još očitijom, ovim se dodatno zagađuje priroda (konkretno, ovo je bačeno uz obalu Kupe), pokazuje kakav nivo (ne)kulture imamo i definitivno ubija u pojam svakoga tko ima barem tri zrna razuma i jedno zrno emocija.

Oznake: kolinje, svinja, smeće, Otpad, patnja, zagađenje


13.12.2016., utorak

Vege Božić

Kakav bi bio Božić da ljudi postanu vegetarijanci-vegani?


Konačno s mirom.

Oznake: Božić, mir


11.12.2016., nedjelja

Mesožderska civilizacija - zapis Miroslava Krleže

Oznake: Miroslav Krleža, meso, prehrana


09.12.2016., petak

Tuga, jad i bijeda

Jutarnji objavio članak 'Kad odojci utihnu', o fići koji kod okolice Drniša prevozi odojke. Članak je napisan u humorističnom tonu, no smatram kako i on i komentari i sama tema pokazuju kulturološku tugu, jad i bijedu
ljudskog roda (a treba dodati i nepismenost).

Evo o čemu se radi:



Fotografija objavljena na Facebook stranici Uživo s hrvatskih prometnica odmah je postala hit na društvenim mrežama.

U kratko vrijeme prizor popularnog 'fiće' koji u prikolici vuče desetak odojaka 'lajkalo' je gotovo 4.000 ljudi, a komentari ispod fotografije su, pretpostavljate, urnebesni.

'Ovo bi UNESCO hitno morao zaštiti kao autohtonu nematerijalnu HR baštinu!', 'Revolucionarna pokretna hladnjača s ciljem istrebljenja salmoneloze', 'Fićo nikad više nije vrijedio', samo su neki od komentara korisnika.

Oznake: Odojci, klanje, kolinje, fićo, drnić, tuga, jad, bijeda


07.12.2016., srijeda

Što se dogodi kad godinu dana ne jedete meso?

Prenosim s Jutarnji.hr:

Kada je riječ o novogodišnjim odlukama, ljudi se odriču svakojakih stvari, no ako vam teško pada suočiti se s bezalkoholnim vikendom ili pak mislite da bez čokolade nije vrijedno živjeti, mogli biste razmisliti o tome da se odreknete - mesa.

Naime, ukoliko iz vaše prehrane izbacite meso, vaše tijelo će vam biti zahvalno.

Ovo je sedam razloga, ukoliko vas u prethodno treba uvjeriti:


1. Gubljenje kilograma

Prosječna osoba može izgubiti oko pet kilograma ukoliko se odrekne mesa - ovo tvrde znanstvenici sa fakulteta medicine na Sveučilištu George Washington u Washingtonu koji su proučili 15 znanstvenih studija diljem Europe i Amerike i zaključili da vam prehrana temeljena na povrću može pomoći da izgubite kilograme bez da brojite kalorije ili počnete vježbati.

Drugo je pak istraživanje dokazalo kako vegetarijanci imaju niži tjelesni indeks (BMI).

2. Manji rizik od srčanih bolesti

Ako prestanete jesti meso možete sniziti kolesterol i tlak.

3. ... i dijabetesa

Jedno istraživanje otkrilo je kako su ljudi koji su tjedno jeli meso bili 29 posto više izloženi riziku dobivanja dijabetesa nego vegetarijanci. Oni koji su uz to konzumirali prerađeno meso, imali su 38 posto veće šanse da dobiju dijabetes.

4. ... i raka

Svjetska znanstvena organizacija klasificirala je mesne prerađevine kao kancerogene, što znači da industrijski prerađena slanina i salame spadaju u istu kategoriju kao i cigarete i gama zračenje.

5. Promjene u crijevima

Studija provedena na Gradskom sveučilištu u New Yorku dokazala je kako vegani imaju puno više dobrih bakterija u crijevima nego oni koji jedu meso.

6. Bolji osjećaj nakon vježbanja

Ako vas mišići bole nakon vježbanja, to je zato što teška i kisela prehrana kod mesojeda može voditi do povišene razine mokraćne kiseline u krvi i mliječne kiseline u mišićima što može uzrokovati sporiji oporavak i bol.

7. Općenito bolji osjećaj

Milijarder Richard Branson kazao je kako se otkako se odrekao mesa osjeća zdravije i aktivnije.

Matt Frazier, autor bloga 'No Meat Athlete', napisao je kako mu je prelazak na vegetarijanstvo omogućilo da brže trči, da jede više i ujedno gubi kilograme, te da je otkrio nove namirnice koje mu se sviđaju.

Oznake: meso, apstinencija, vegetarijanstvo


06.12.2016., utorak

Prijatelji

Žive zajedno u jednom prihvatilištu za napuštene i zlostavljane životinje:

Oznake: pas, svinja, Životinje, specizam, vrstaštvo


03.12.2016., subota

Zbog mlijeka

Krave koje se koriste za proizvodnju mlijeka, kad se otele, odvoje se od teleta u roku od svega sat vremena, dakle odmah. Zasto? Kako tele ne bi zarazilo majčino vime bakterijama, što je problem u proizvodnji mlijeka.

Oznake: krava, mlijeko, tele, mliječna industrija


02.12.2016., petak

Vatreno nebo



Oznake: nebo, zalazak, vatra, crveno


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se