Indijanka vegetarijanka

03.08.2016., srijeda

Proteini životinjskog podrijetla

Prenosim dijelove s Jutarnji.hr:

Konzumacija velike količine proteina životinjskog podrijetla povezuje se s višom razinom smrtnosti, otkrila je studija.

Konzumacijom leće, orašastih plodova i drugih proteina biljnog podrijetla umjesto kobasica i mesa znatno ćete povećati šanse za dugi život.

Studija u sklopu koje se proučavao utjecaj proteina različitih podrijetla otkrila je da se konzumacija velike količine proteina životinjskog podrijetla povezuje s visokom razinom smrtnosti.

Istovremeno je otkriveno da se konzumacija velike količine proteina biljnog podrijetla - kao što su leća, grah ili orašasti plodovi - povezuje sa smanjenim rizikom smrti.

Istraživanje koje su proveli medicinski fakultet na Harvardu i Opća bolnica Massachusetts pratilo je 13 tisuća osoba tijekom 36 godina. Nadgledali su način njihove prehrane, životni stil, sklonosti bolestima te smrtnost.

Otkriveno je da je za održavanje uravnotežene prehrane potrebno konzumirati određenu količinu proteina, no utvrđeno je da je izvor tih proteina također jako važan. Pokazalo se da je 10% veći unos mesa povezan s dva posto većom smrtnošću i s 8-postotno većom šansom razvijanja bolesti srca i krvožilnog sustava.

Sugerira se stoga da se između 15 i 19 grama životinjskih proteina - ekvivalent jedne kobasice ili nekoliko kriški slanine - zamijeni s orašastim plodovima, mahunarkama ili žitaricama. Tim jednim korakom se može znatno smanjiti rizik rane smrti.

'Dok su se prijašnje studije fokusirale na ukupni unos proteina - što je također važno - odabir pojedinačne hrane koju ljudi jedu kako bi unijeli proteine jednako je važan', rekao je Dr. Mingyang Song, glavni autor studije. 'Naša otkrića imaju javnozdravstvene implikacije te mogu pomoći rafinirati trenutne dijetetske upute kada se radi o unosu proteina.'

I NEKOLIKO KLASIČNIH KOMENTARA NA ČLANAK:

netko uvozi jeftine orasaste plodove a skupo ce ih prodati, negdje prije meso je zdravo bez njega se ne moze, pa pa pa !!!!

.može znatno smanjiti rizik rane smrti....ključna riječ MOŽETE... isto tako MOŽETE umrijeti sa 20-30 godina a da ne pušite, ne pijete, bavite se sportom.. sve to MOŽETE...

To se uopće ne može nazvati životom. Najbolje bi isto tako bilo da uopće ne izlazim na ulicu jer tako smanjujem rizik da doživim neku nezgodu.

Svakog dana neka nova a da meso nosi rizik nosi al bez mesa se nemože.Bilje može također biti zatrovano na različite načine.

Kad bi se produžila mladost, ok. Ali produljuje se ono što niš ne valja i kvari prosjek, starost. Jebeš to. Daj mesine!

Rekao bih im da puše kitu ali to je meso, pa kažem grickajte mi orahe

Oznake: meso, proteini, životinjski proteini, prehrana


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.