Indijanka vegetarijanka

31.08.2015., ponedjeljak

Čekajmo da smrdljiva biljka procvjeta

… i 'zamiriši. Znanstvenici sa Sveučilišta Binghamton postavilii su kameru kako bi s cijelim svijetom mogli podijeliti veselu vijest – cvjetanje biljke koja cvate svakih 30 godina, a pri tome širi smrad kojeg je teško podnijeti. Zbog specifičnog mirisa kojeg širi još je nazivaju i biljkom strvinarkom ili lešinarkom. Biljka je to na koju su na ovom sveučilištu veoma ponosni jer je stigla kao sjemenčica s Balija, a potom su je uspjeli uzgojiti i održati u svom stakleniku toliko dugo da će i procvjetati.

Kamera prati biljku uživo, a kada se sasvim rascvjeta, što bi se trebalo dogoditi ovih dana, moći će je doći i pogledati posjetitelji koji imaju dovoljno jak želudac da podnesu njezin miris.

Evo kamere uživo:


Oznake: biljka, lešinarka, strvinarka, cvjetanje


27.08.2015., četvrtak

#EveryDayClimateChange

#EveryDayClimateChange je projekt dokumentarne fotografije o uništavanju Zemlje, a zapravo se radi o fotografijama koje se objavljuju na Instagramu te dokumentiraju klimatske promjene. Projekt je započeo fotograf James Whitlow Delano. Trenutno imaju oko 30.000 followera i gotovo pa 700 fotografija s ovim hashtagom.

Fotografije su doista prekrasne, a meni je za oko zapela sljedeća:

Image and video hosting by TinyPic

Radi se o pećima u kojima se dimi riba u Senegalu, a ova djelatnost je veoma važna ekonomska grana u ovoj državi. No, za dimljenje se koriste drveće mangrova. Obalni dio Senegala jedan je od najvećih regija na svijetu sa šumama mangrova. To su šume otporne na sol i ekstremne životne uvjete jer rastu u obalnom području gdje su česte plime i oseke. Osim toga, šume mangrova veoma su efikasne kod smanjenja zagađenja. Ali – zbog dimljenja ribe velik dio je posječen, a u UN kaže da su jedan od najugroženijih ekosistema na svijetu jer nestaju nekoliko puta bržom stopom nego ostale vrste.

https://instagram.com/everydayclimatechange/

Oznake: #EveryDayClimateChange


26.08.2015., srijeda

Dijete vegan može se vratiti u vrtić

Prenosim s jedne stranice na internetu:

Općina Merano u Italiji izbacila je dijete iz vrtića nakon što je njegova majka zatražila da mu se omogući veganska prehrana. Obitelj je uz pomoć odvjetnika sudu predočila znanstvene dokaze da je takva pravilno planirana prehrana zdrav izbor za djecu predškolskog uzrasta.

Sud je na temelju toga odlučio da je općina, kao vlasnik vrtića, dužna poštovati pravo djeteta na moralan i etički izbor prehrane u vrtiću. Donosimo prijevod napisa u kojem je opisan ovaj slučaj, koji predstavlja pouku o pravu na slobodan izbor i u području prehrane, ali i ukazuje da se jedino znanjem te odgovornim i odvažnim pristupom mogu ukloniti predrasude i prepreke na putu ka zdravijem i skladnijem životu pojedinaca i zajednica:

Sve je počelo u veljači. Glavni su likovi ove priče dijete vegan i svjesna majka. No idemo redom.
Vrijeme brzo prolazi svima, pa tako i majci iz mjesta Merano koja mora početi dijete uključivati u društveni život, točnije – upisati ga u vrtić. Važno je napomenuti da ova majka zbog osobnih uvjerenja slijedi određeni zdrav i etičan način prehrane temeljen isključivo na biljkama. Ovakav pristup životu u Italiji prihvaća sve više ljudi.
U skladu s tim, majka je zatražila od vrtića da njenom djetetu zamijene neprirodnu hranu kojom se hrane mala djeca u vrtićima, često pripremljenu u tvrtkama za catering, zdravim biljnim jelima.

Općina Merano taj zahtjev smatra nevjerojatnim i neprihvatljivim i ne samo da ne udovoljava zahtjevu, nego i udaljuje dijete iz vrtića! Mama je, naime, morala donijeti liječničke potvrde (koje se, među nama, mogu lako dobiti od bilo kojeg liječnika prijatelja ili onog koji nam je naklonjen) i napraviti klinička testiranja na djetetu kojima će dokazati da je dijete dobrog zdravlja.

Stav Općine je čvrst: veganska dijeta je opasna za maloljetnike, posebno u predškolskoj dobi te se ne primjenjuju Smjernice o prehrani u školama jer se iste odnose na škole, a ne na vrtiće i jaslice. Skinuti sa sebe odgovornost tipično je za političare. Stav je zapravo smiješan i pokazuje potpuno neznanje općinskih službenika, neznanje koje je rašireno i u drugim područjima medicine.

Regionalni sud Regije Alto Adige povijesnom presudom odobrava zahtjev majke i obvezuje upravu vrtića da ponovo primi dijete, a Općina Merano kao vlasnik ustanove mora platiti sudske troškove.
Prema obrazloženju presude, “veganska prehrana bolja je od one “svejeda” i poštivanje takve prehrane je ljudsko pravo, čak i u jaslicama”.

Carlo Prisco, odvjetnik mlade majke, smatra da se radi o prekretnici u priznavanju prava na etičnu alternativnu prehranu, a to pravo proizlazi iz Ustava.

Odvjetnik nastavlja da “ne treba nikakva potvrda da bi se u bilo kojoj dobi tražilo veganski obrok, roditelji vegani ne mogu biti objekt diskriminacije, čak niti tako da se od njih traže dodatne provjere i dokazi koji se ne traže od drugih. Ovaj će slučaj biti od pomoći svim drugim, budućim slučajevima u kojima ustanove ili javne službe onemogućavaju građanima da uživaju prava vezana za svoj odabir etične prehrane.”

Oznake: prehrana, veganstvo, vegetarijanstvo, italija, presuda


24.08.2015., ponedjeljak

Mesna prehrana ubija mnogo više od krava (pilića, svinja…)

U nešto manje od stoljeća izgubljeno je oko 400 vrsta životinja i biljaka, a bilozi smatraju da je to bio tek početak jer ako se stvari nastave razvijati ovim tempom, u sljedećih 35 godina , nestat će oko 37 posto svih životinjskih i biljnih vrsta. Ovaj se podatak nalazi u novom izvješću s Florida International University te uz to stoji da je jedan od glavnih krivaca za ugrožavanje bioraznolikosti – prehrana bogata mesom. Gidon Eshel, geofizičar, kaže: 'Sada dokazano možemo reći: pojedete li odrezak, ubili ste lemura na Madagaskaru, pojeli ste piletinu, ubili ste papigu u Amazoniji.'

Od šezdesetih godina prošlog stoljeća konzumacija mesa porasla je za kojih 26 posto i to zahvaljujući povećanim potrebama iz razvijenih zemalja, kao što je primjerice SAD. Svake godine se broj životinja za klanje, kao što su krave, ovce, koze, poveća za oko 25 milijuna. Samo za krave se pretpostavlja da će ih se do 2050. godine uzgojiti oko 1 milijardu i više od toga, a one su jedan od glavnih proizvođača metana. Također, zahvaljujući čišećnju površina za uzgoj stoke, danas je oko čak 90 posto biološki najraznolikijih površina uništeno.

'Kada bi se u budućnosti smanjila konzumacija mesa, drastično bi se smanjio gubitak bioraznolikosti, korištenje fosilnih goriva, emisija stakleničkih plinova i općenito zagađenja', stoji u istom izvješću o kojem se više može pročitati na:

http://www.motherjones.com/blue-marble/2015/08/your-meat-eating-habit-killing-more-just-cows

Oznake: meso, prehrana, bioraznolikost.


21.08.2015., petak

O gusakama

I Katoličkoj su crkvi guske stvarale probleme. Neke su dioceze dopuštale da se o postu jedu guske jer su one spadale u ribe, a druge pak zato što nisu rađene od mesa pa su prema tome bile vrsta biljke ili orašastog ploda. Papa Inocent III. 1215. je godine konačno zabranio jedenje gusaka za vrijeme posta.

Iz'Knjige životinjskog neznanja', John Lloyd, John Mitchinson

Oznake: guske, guska


19.08.2015., srijeda

Sumrak na Kupi

Noć je polila vodom dan.
Dan tinja.
Gasi se.
Kupa
zelena, dugačka
u njoj nešto bućka
bacaju se ribe
kukci skakuću
o njezinu površinu
kao na trampolinu.
Gore sam, Kupo, gore sam
gledam te s mosta
gdje pauci mreže slažu
pokretima moje bake
dok hekla.
Svjetiljke već trepere
grad u daljini šumi
poput vodopada.
Kupa odlazi, a ostaje
kreće se, a stoji
zaokupljena svojim svijetom
svojim ribama
kukcima
gnjurcima
čapljama
rodama.
I meni se oči
zelene od Kupe.
Lijepa mi je.
Lijepo mi je
s Kupom.

Oznake: Kupa


18.08.2015., utorak

Masline, voće, paprika…

Jutarnji piše o 95-godišnjem Turčinu koji izgleda kao da ima 30 – 40 godina. Zove se Kazim Gurbuz i njegove fotografije napravile su pravu pomutnju u medijima i društvenim mrežama. Kaže kako redovita vježba jogu te je vrlo važna prehrana, ističe – voće, papriku, masline te med. 1961. godine doživio je prometnu nezgodu i ostao paraliziran. Liječnici su mu rekli da neće prohodati, ali on jest.

Ono što je zanimljivo kod dugovječnih osoba jest da još nijedna nije savjetovala da se jede svinjetina, govedina, piletina ili slično. Najčešće je to upravo biljna hrana.

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: turčin, Kazim Gurbuz, dugovječnost, prehrana


17.08.2015., ponedjeljak

O životinjama

Veliki američki prirodoznanac Henry Beston jednom je prilikom napisao: 'U svijetu starijem i dovršenijem od našeg, one se kreću dovršene i potpune, odbarene bujnijim osjetilima kakva smo mi izgubili ili nam nikada nisu ni dana, žive prema glasovima koje mi nikada nećemo čuti. One nam nisu braća, a ni podanici: one pripadaju drugim nacijama, uhvaćenim s nama u mreži života i vremena.'

'Karika koja nedostaje između životinja i pravih judskih bića vjerojatno smo mi sami.' – Konrad Lorent, austrijski zoolog i životinjski psiholog

Iz knjige: Knjiga životinjskog neznanja, John Loyd i John Mitchinson

Oznake: Životinje


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.