Indijanka vegetarijanka

29.06.2015., ponedjeljak

Meso Frankenštajn

Žena iz Kine kupila je komad govedine i kada ga je krenula pripremati, opazila je nešto začuđujuće – meso je pulsiralo. Odmah je sve snimila i poslala lokalnim medijima te se sve brzinom munje proširilo društvenim mrežama i općenito internetom. U samo nekoliko sati video je dobio preko 16,500 klikova.


Oznake: govedina, meso, pulsacija, Frankenštajn


24.06.2015., srijeda

Nutella – palmino ulje – Francuz

Palmino ulje smo jedva poznavali unazad nekoliko godina. Međutim, danas se nalazi pa pogotovo u svakom procesuiranom proizvodu. Što je proizvod procesuiraniji, to je veća vjerojatnost da će u njemu biti i palminog ulja. Međutim, većina palminog ulja veoma je loša za okoliš. Ne toliko ulje samo, koliko plantaže palmi od kojih se dobija ulje. Zbog tih plantaža krče se prašume i stotine životinje tjeraju se sa svojih staništa, gube ih i u konačnici nestaju i životinje i endemske biljke. Sve u svemu, palmino je ulje velika opasnost za bioraznolikost Zemlje. Danas postoji i drugačiji, takozvani održivi uzgoj palminog ulja i kompanije koje drže do svog ugleda kupuju ulje iz takvih izvora. Mada, pitanje je koliko je taj način doista održiv. Kako bilo, Nutella, jedan od ljudskoj vrsti najomiljenijih namaza, nije na popisu kompanija koje kupuju palmino ulje iz održivih izvora pa se iz tog razloga našla na udaru francuskog ministra ekologije. U jednom injtervjuu kojeg je dao prošlog ponedjeljka je rekao: 'Moramo ponovno posaditi mnogo drveća zbog masivne deforestacije koja također pridonosi globalnom zatopljenju. Na primjer, trebamo prestati jesti Nutellu jer je ona napravljena s paliminim uljem.'

Ne znam hoće li ova njegova izjava pridonijeti tome da se manje jede Nutella i općenito proizvodi s palminim uljem, ali svaka čast čovjeku da je uopće nešto tako izjavio, protiv jednog tako velikog globalnog igrača. Primjerice, bi li itko od naših političara to isto rekao za Franck? Nešto kao: 'Pa pobogu, zašto Franck proizvodi čips s palminim uljem??!!'

Ako ništa drugo od gore navedenog ne vrijedi istaknuti, onda možda ovo – okus mu je grozan!

U međuvremenu, uz tu svu poplavu palminog ulja, možda se ipak najbolje opskrbiti dobrim receptima i koliko je moguće, sve napraviti kod kuće.

Što kažete na sirovu Nutellu, dakle Nutellu od sirovih sastojaka:

http://rachelbrathen.com/raw-nutella/

Ili još jednu dobru verziju:

https://minimalistbaker.com/4-ingredient-nutella-vegan-gf/

Oznake: nutella, palmino ulje, Francuska


23.06.2015., utorak

Let 3: Gladni

Dosta nam je kukanja,
Nezadovoljnog gunđanja,
Težak život,
Gladni smo,
Krećemo na vas

Napredna smo ljudska vrsta,
Jesti nećemo,
Bratski jedan drugom,
Krv si pijemo,

Gladni smo
Stižemo
Bježite od nas
Anđeli smo novog vremena
Duhovna bića
U zemlji bez srca

O kad će proći
Dosadni ti ljudski dani,
Da s putanje od trbuha do kruha
Krenemo na vas

Gladni smo
Stižemo
Bježite od nas
Anđeli smo novog vremena
Duhovna bića
U zemlji bez srca

Raspuklo se od miline,
Svako tijelo,
Junačko,nepatvoreno,
Žililo,moja rujna žilo,
Kroz koju krv mi zmaja teče silno,

Oj strasti,ti narodna silo
Vrapčićevo oko milo
Jedan drugom
Krvi se napijmo

Gladni smo
Stižemo
Bježite od nas
Anđeli smo novog vremena
Duhovna bića
U zemlji bez srca

Gladni smo,
Žedni smo,
Krvi vam se napijemo


Oznake: Let 3, Gladni


19.06.2015., petak

Forks Over Knifes

Forks Over Knifes je prvo bio dokumentarni film iz 2011. godine u neovisnoj produkciji o tome kako se biljnom prehranom mogu pobijediti i prevenirati mnoge bolesti, a kasnije se sve pretvorilo u svojevrsni pokret koji javnost želi informirati o svim prednostima biljne prehrane. Forks Over Knifes se može pronaći na Facebooku te imaju i svoju službenu stranicu: http://www.forksoverknives.com/
na kojoj se primjerice može pristupiti online kulinarskom tečaju. Ovih dana su izbacili i svoju aplikaciju istog imena za iOS i Android pametne telefone u kojoj se detaljni biljni recepti, a cijena aplikacije je 4,99$.


Oznake: Forks Over Knifes


18.06.2015., četvrtak

Usta

Usta su mjesto gdje vježbamo slobodu: kroz disanje, govor, molitvu, jelo i piće. Valjano koristiti usta znači valjano upravljati životom.

Iz knjige 'Moje sirove strasti', Nade Rocco

Oznake: usta, Nada Rocco


17.06.2015., srijeda

Rita

Rita je komična opera koju sam sinoć gledala. To je opera u izvedbi komoronog opernog kazališta Opere B.B. iz Zagreba u koprodukciji s Gradskim kazalištem Pula i Istarskim narodnim kazalištem. Glavni lik je Rita koju igra Lidija Horvat Dunjko, a u priči su još i njezin sadašnji muž Beppe kojeg igra Nikša Radovanović te bivši muž Gasparo kojeg igra Ronald Braus. Radi se o Donizettievoj operi koja je vrlo dinamična i zanimljiva. Ženski vokal izrazito nadmoćan i lijep. Ulaz na operu je bio besplatan, međutim dvorana je bila poluprazna. Hrvatska klasika, čini mi se.

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: Rita, opera


16.06.2015., utorak

Mali

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: Leptir


15.06.2015., ponedjeljak

Denali

Denali je kratki film u trajanju nešto više od 7 minuta koji opisuje odnos čovjeka i psa. Film je napravio fotograf Ben Moon uz pomoć svojih prijatelja, a u filmu se opisuje Benov odnos sa psom po imenu Denali. Naime, Ben je psa 1999. godine udomio iz skloništa za napuštene životinje, a Denali je umro u 14. godini života. Ubrzo nakon što je film bio montiran i Denali je umro. Pas je između ostalog bio i Benov model za fotografije, prijatelj i suputnik na brojnim putovanjima i kampiranjima, a što je još važnije, pomogao je Benu da prebrodi borbu s tumorom. Film je dobio dvije nagrade ne festivalu 5Point u Koloradu, i to nagradu publike i nagradu kao najbolji film tog festivala. Dirljiva priča o prijateljstvu. Svakako preporučam pogledati:


Oznake: Denali, kratki film, pas, čovjek, prijateljstvo


10.06.2015., srijeda

Mliječi

Evo, jučer sam nakon određene pauze otišla do šume i uspjela naći prve gljive ovog proljeća. Radilo se o mliječima, kako ih mi ovdje zovemo te samo o jednoj lisičarki. Mliječi nisu popularne gljive, pretpostavljam zbog gorkog okusa i jer su pomalo tvrde koliko god ih pripremali. Međutim, meni to sve baš odgovara. Neki ljudi ih prokuhaju u mlijeku kako bi omekšale i izgubile gorčinu, međutim to mi ne pada na pamet jer mlijeko mi ne odgovara, a i da odgovara, bespotrebno se baca nešto što se može konzumirati (jer kad se gljiva prokuha, mlijeko se baca). Tako da ja mliječe uglavnom lagano prokuham u vodi, a onda dinstam kao i sve ostale gljive. Također su jako fine na vrućoj ploči ili gril tavi, okrenute s klobukom prema dolje i lagano posoljene, dakle spravljene kao pečurke (također puste fini sok u klobuk). Radujem se gljivama, ali ove godine komarci su zbilja za… poludjeti. Mislim da su mi popili 2 litre krvi dok sam uspjela pronaći ove gljive.


Image and video hosting by TinyPic

Oznake: mliječi, gljive, šuma, proljeće


09.06.2015., utorak

Sukobi između vegetarijanaca i mesojeda

Njemački mediji pišu o sukobu koji se dogodio u vlaku. Nekoliko tinejdžera se kasno tijekom vikenda vraćalo s glazbenog događaja te su kupili kebabe i jeli ih u vlaku. Prišao im je muškarac, opisan kao dvadesetdevetogodišnji vegetarijanac (haha) i rekao im da maknu tu hranu jer mu smeta. Oni su to odbili pa im je počeo prijetiti nožem i tući ih. Tinejdžeri su pobjegli van na sljedećoj postaji i obavijestili policiju, a vegetarijanac je uhićen i, kako piše web site – sada će se živ grilati u zatvoru.

Sve su češći sukobi između vegetarijanaca i mesojeda, a napadi dolaze s obje strane. U siječnju ove godine ispred jednog vege restorana u Kailforniji ostavljene su dvije mrtve divlje svinje oguljene kože, a u Beču prošlog Božića je na vratima džamije ostavljena svinjska glava (mada ovo zadnje ne možemo strpati u isti koš sa sukobima vegetarijanaca i mesojeda, dovoljno govori o netolerantnosti društva u kojem živimo).

Oznake: vegetarijanci, mesojedi, Sukobi


08.06.2015., ponedjeljak

Najfinije vege jelo 2015. je…

Uvijek kažem da se hrana zapravo teško ocjenjuje jer ono što je meni fino, ne znači da je fino i drugima (a to se pokazalo manje-više uvijek točnim), međutim uvijek je zanimljivo zaviriti u recepte i razne gastro priče i pričice. Tako je Foodie Hub Global Awards iz Londona, između ostalog, dodijelio nagradu za najbolje vegetarijansko jelo na svijetu ove, 2015. godine, a nagradu je zapalo jelo pod nazivom 'misal pav' koje dolazi iz Indije. Postoji nekoliko inačica ovog jela, a nagradu je odnijela ona iz restorana Aasward u Mumbaiju. Jelo je opisano kao predivan kontrast tekstura i boja. Radi se o začinjenom jelu s lukom, rajčicom, korijanderom, malo limuna i još nekoliko specifičnih indijskih namirnica, a sve se jede s lokalnim kruhom koji se zove pav.

Više o jelu u videu koji slijedi:

Oznake: vegetarijanstvo, jelo, Indija, najbolje, london, nagrada


05.06.2015., petak

Yulin Dog Meat Festival

Održava se svake godine u lipnju, ove godine 21. lipnja. Ovo je festival na kojem se nude specijaliteti od psećeg mesa, a ove godine, kao novitet, počet će nuditi i hranu od mačjeg mesa. Protiv ovog festivala već se godinama potpisuju peticije, ali to nema odjeka, festival ide dalje i širi svoju ponudu. Mogla bih reći, slično kao i s onima koji su protiv okrutnosti nad svim životinjama u farmskoj i mesnoj industriji. Kao što sam mnogo puta do sada već rekla – sasvim je isto to što Kinezi jedu mačke i pse i što je kod nas na zapadu normalno jesti piliće, svinje, krave i ostalo. Nivo okrutnosti je podjednak.

Na prošlogodišnjem festivalu je ubijeno i pojedeno oko 10,000 pasa. Ove godine će biti slično, plus još nepoznat broj mačaka. Vjeruje se da je meso ovih jadnih životinja bolje ako se prestraše prije nego ih se ubije. Tako da je većina životinja ubijena tako da ih se pretuče na smrt, a onda se njihovo meso priprema. Mnoge životinje koje završe na meniju zapravo su ukradene od vlasnika. Prošle godine jedan je čovjek prijavio da su mu ukrali zlatnog retrivera, a onda mu na festivalu živom oderali kožu i potom ga pripremali. Oni koji su upoznati sa situacijom kažu kako, i kada bi vlast imala dovoljno hrabrosti da zabrani ovaj festival, to ne bi umanjilo patnje životinja jer u mnogim dijelovima Kine ova praksa koja se koristi na festivalu i dalje živi. Jednako kao što na zapadu postoji raznorazna praksa mučenja životinja na farmama dok ih se tovi i u klaonicama, prije nego ih se ubije (npr. često im se zabija željezna šipka u rektum).

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Foto: Daily Express

Oznake: Yulin, kina, festival, meso


01.06.2015., ponedjeljak

Mesna instalacija

Stranice i aplikacije za pronalaženje partnera često su okarakterizirane kao 'tržnice mesa', a jedna od najpoznatijih aplikacija te vrste je Tinder. Nizozemski studenti sa Sveučilišta Leiden napravili su instalaciju u kojoj se iznad mobitela vrti mesna šnicla, udara po mobitelu koji je smješten ispod šnicle i tako traži potencijalnog partnera. Sve je bilo dio izložbe Habitat, Radio Amsterdama.


Oznake: meso, aplikacija, mobitel, umjetnost


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.