Indijanka vegetarijanka

31.12.2014., srijeda

Sretna nova godina

Svaka budala ima svoje veselje pa onda tako i jedna vegetarijanka ima želju da u novoj godini ima više vegetarijanaca. Ovo je samo želja, a stvarnost nešto drugo. Ipak, ah, ipak… možda… netko… negdje… Nitko ništa ne zna… krhko je znanje… Hm, sve najbolje, puno zdravlja, sreće i sve što uz to ide baš svima.


Oznake: nova godina


30.12.2014., utorak

Japanski vegetarijanci u akciji

Japanski vegetarijanci pripremaju se za Olimpijske igre u toj državi 2020. godine. Naime, Tokyo je za mnoge gastronomska prijestolnica svijeta jer ondje vjerojatno ima najviše restorana s Michelinovim zvjezdicama nego igdje drugdje, no u isto vrijeme, veoma je slaba ponuda jela za vegetarijance, dakle bez mesa i ribe. U gradu je oko 50,000 restorana, a grupa vegetarijanaca okupila se kako bi se dogovorili kako barem neke od njih nagovoriti da do Olimpijade počnu nuditi ukusne vege obroke. Jedna aktivistica kaže: 'Ne želimo da se otvaraju novi, vegetarijanski restorani već da postojeći počnu nuditi ovakvu vrstu hrane. Većina Japanaca misli da su vegetarijanci čudaci i da samo jedu salate'. Navodno većina japanskih restorana nudi hranu koja u sebi mora imati ili meso ili ribu i morske plodove jer Japanci vole kuhati povrće kod kuće, ali kad idu van, vole jesti meso. 'U Europi, prije 20 godina vegetarijancima bi ponudili samo salatu i svi bi ih žalili. No, to se promijenilo pa će se promijeniti i u Japanu', rekla je jedna japanska aktivistica.

Više o tome na:

http://www.independent.co.uk/life-style/food-and-drink/news/japanese-vegetarians-campaign-for-tokyos-50000-restaurants-to-offer-meat-free-dishes-9946598.html

Oznake: japan, vegetarijanci, olimpijada


29.12.2014., ponedjeljak

Ćevapi

Sojine ljuspice
Crveni luk
Bijeli luk
Sol i papar
Brašno
Zobene pahuljice

Zakuhati vodu, ubaciti sojine ljuspice (pola vrećice) i u njih zobene pahuljice. Procijediti. U blenderu izmiksati jednu glavicu crvenog luka i nekoliko češnjeva bijeloga, u to dodati ocijeđenu masu s ljuspicama i pahuljicama te izblendati. Dodati brašno i začine dok se smjesa malo zgusne i ne bude previše ljepljiva. Ruke pobrašniti i formirati čevapčiće koji se prže u maslinovom ulju sa svih strana. Poslužiti uz crveni luk i ajvar, a odlično ide i s grilanom paprikom.

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: vegetarijanski ćevapi


24.12.2014., srijeda

Sretan proljetni Božić

Dok sunce sjaji,
a vjetar puše i puše
svinje skviče
i plaču
purani su u panici
a kokoške
teškom mukom
istišću jajca
u šumi je narasla
gljiva jedna
prosinačka
drznula se
sad pojaviti
i objaviti
da ništa
baš ništa
nije kao što je bilo
iako
je bolje
da umre selo
nego običaji
i svinja
umjesto
tofua.
I dodala je:
Ljudi, o ljudi,
sretan vam
proljetni Božić
zapravo
zimski Božić
a možda
i pomalo jesenski,
ja zapravo
ne znam
ništa ne znam
već su prije mene
zaključili
da znanje je
krhko,
a glupost
beskonačna,
meni ostala
samo
ironija
božićna.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: Božić, gljiva, ironija


23.12.2014., utorak

Judith Hermann: Samo duhovi

Zbirka od sedam priča njemačke autorice. Ona priča o običnim, svakodnevnim stvarima, ali opet na veoma istančan i intenzivan način. Čini se kako njezinim osjetilima ništa ne promiče, a najviše ljudska čežnja za bliskošću , čežnjom i nadom. Kako piše na koricama knjige: '…jer vjerujemo u čuda i zanosimo se mislima kako smo upravo mi izabrani za uspjeh usred svih izjalovljenih nada'.

Samo jedan citat:

'… zatim je otišla, tiho zatvorila za sobom vrata, onako kako to čine samo ljudi koji uvijek misle i na druge.'

Kako vi zatvarate vrata za sobom?

Oznake: Judith Hermann, Samo duhovi


22.12.2014., ponedjeljak

Frka oko majoneze bez jaja

Prenosim s Jutarnji.hr:

Samo nekoliko sati nakon što je start-up Hamptons Creek, koji proizvodi majonezu koja ne sadrži jaja, dobio ulaganje od 90 milijuna dolara, nizozemski div Unilever odustao je od tužbe zbog lažnog oglašavanja koju su pokrenuli protiv mlade konkurencije.

Unilever je tužbu pokrenuo jer tvrdi da Hamptons Creek svojom promocijom namaza bez jaja Just Mayo zavarava kupce i tako utječe na prodaju njihova brenda Hellman’s. Tvrde da se nisu predomislili, već da su se odlučili na drugi način borbe - nadležna regulatorna tijela i sektorska udruženja.

Ulagače očito nije zabrinula tužba Unilevera, pokrenuta prošli mjesec.

Na ulaganje u Hamptons Creek, koji je osnovan prije tri godine, odlučili su se ugledni fondovi HorizonsVentures i Khosla Ventures, izvršni direktor tehnološke tvrtke Salesforce Marc Benioff te suosnivač Facebooka Eduardo Saverin. Hamptonsov osnivač Josh Tetrickobjašnjava kako su oni tehnološka, a ne prehrambena tvrtka jer u suprotnom ne bi niti privukli takav profil ulagača.

- Njih ne zanima udjel u prehrambenoj kompaniji, zanima ih tehnološka platforma koja želi hranu učiniti boljom - kazao je Tetrick za FT. Njihov je poslovni model, objašnjava Tetrick, pronaći sastojke koji se mogu koristiti kao zamjena za jaja i druge proteine. Koriste big data tehnologiju kako bi pretraživali prehambene odlike raznih varijanti namirnica i tako utvrdili najbolje alternative.

Oznake: majoneza, jaja, vegansko, proteini


19.12.2014., petak

I to nam radi mesna industrija

Osim što je mesna industrija mjesto velike patnje za našu životinjsku braću, također je i mjesto velikog zagađenja okoliša pa tako i sam UN (začudo!) kaže kako ona zagađuje više nego cjelokupni promet na Zemlji. Ako i sami imate kakvu mesnu tvornicu ili klaonicu u svom kraju, možete i sami provjeriti razmjere onečišćenja ako odete na mjesto odvoda otpadnih voda u rijeku, ali i mirisanjem zraka uz tvornicu, ali i šire. Neke američke farme svinja oko prostorija u kojima drže životinje kopaju kanale u koje se slijevaju otpadne vode, nalikuju na odvratna jezera, a potom, da bi se riješili svega, pumpama vuku vodu iz jezera, pretvaraju je u sitnu maglicu i špricaju okolo. Na taj način su ugroženi i stanovnici koji žive u tom području jer često sve zajedno dospijeva u njihova dvorište i kuće. Često se čini da pada kiša te ne smiju imati otvorene prozore zbog nesnosnog smrada. Također, veoma su skloni bolestima, djeca astmama, a odrasli karcinomima.

Više o svemu u videu koji slijedi:


Oznake: mesna industrija, farme, zagađenje, bolesti


18.12.2014., četvrtak

Vegetarijanska banka hrane u Torontu

Od početka sljedeće godine u Torontu će biti otvorena 100 posto vegetarijanska banka hrane, dakle mjesto s hranom koje je namijenjeno onima slabog imovinskog stanja, koji si ne mogu priuštiti dovoljno hrane za život, a u isto vrijeme ne jedu meso. U Kanadi je korištenje prehrambenih artikala iz banaka hrane još uvijek 25 posto više nego što je bilo 2008. godine, prije nastupa krize. Smatra se da će se na ovaj način smanjiti i bacanje hrane, prije svega svježeg voća i povrća koje brzo propada zbog loših uvjeta skladištenja.

Više o svemu na:

http://www.ecorazzi.com/2014/12/17/coming-soon-in-toronto-all-vegetarian-food-bank/

Oznake: banka hrane, vegetarijanstvo, toronto


17.12.2014., srijeda

16.12.2014.

Neke je dane bolje preskočiti. Bolje je da se nisu dogodili. Bolje je da ih nema. Ili da nema mene. Da ih ne vidim. Ne čujem. Pakistan. Talibani. Ubijena djeca. Krv. Plač. Nevjerica. Osuda. Poziv na osvetu. Krv na krv. Metak na metak. Gdje mi to živimo? Hoće li ikada, ali ikada ovom ludilu doći kraj? U čarobnoj kutiji sve kao i prije. Prvo pakistanska djeca. Pokolj. Onda priča o Božiću. O srdelama. O tome kako su jeftine. Dobro, kakva je to sprdačina? Život ide dalje, ha? Udri brigu na veselje. Sad smo saznali pa hajmo se najesti i napiti, što nam drugo preostaje? Crna ovca. Bijela ovca. Pas s rajfom sa sobovskim rogovima. Sve slatko. Sve božićno. Ali ne zaboravite KUPOVATI. Jer smisao blagdana je u poklonima, ha? Za mnoge i u janjetini. Istom takvom janjetu kojem svi kažu: 'Aaaaa, kako slatko…' a onda obližu prste od janjeće masnoće. Božić je. Kupite. Ubijte. Za ljudsku braću ne marite, ionako su daleko, ne možete im pomoći, već će ih netko osvetiti nekom novom krvlju. Za životinjsku braću ne marite, ona su tu da žrtvuju svoj život za naša nepca. Ah, da, Božić je. A smisao svega je… kako ono, slaviti rođenje onoga koji se žrtvovao za nas. A smisao svega što čovjek danas radi je…?

Oznake: 16.12.2014.


16.12.2014., utorak

Učiteljica veganka dobila otkaz

Učiteljica jedne američke škole dobila je otkaz nakon što je na svom Facebook profilu stavila fotografiju o odvajanju telića nakon rođenja od njihovih majki u mliječnoj industriji te je uz fotografiju napisala: 'Kao netko tko je dok je rastao dobivao roditeljsku ljubav i potporu i također kao netko tko sada svojoj djeci daje istu takvu roditeljsku ljubav i potporu, ne mogu se složiti da je odvajanje tek rođenih beba od njihovih majki nešto što bi se moglo smatrati humanim.'

Nakon posta više joj nije obnovljen ugovor o radu (radila je kao učiteljica u drugom razredu osnovne škole) te o otkazu kaže: 'Tijekom sastanka s mojim nadređenim rekao mi je da živim u velikom poljoprivrednom području, što je istina te da mnogo novca u našu školu dolazi upravo iz te industrije. Potom mi je rekao da moram paziti što objavljujem na Facebooku jer bih mogla uvrijediti društvo u kojem živim te ekonosmke interese tog istog društva. Rekao mi je i da mogu imati osobna mišljenja kakva želim, ali ako želim biti zastupnik veganstva, trebala bih razmisliti o nekom drugom poslu, a ne o prosvjeti.'

ACLU, Američka unija za civilna prava, stala je na stranu nastavnice te je poslala pismo školi u kojem se traži da je se vrati na posao te da je post na Facebook sloboda govora. Osim toga traži se i isprika iz škole. Međutim, iz škole se još nisu oglasili niti je nastavnica vraćena na posao.

Oznake: učiteljica, veganstvo, otkaz, ljudska prava, sloboda govora


15.12.2014., ponedjeljak

Trebaju li ateisti biti vegetarijanci?

Prije nisam razmišljala o tome da bi vjera trebala biti razlog za određeni način prehrane, međutim kad malo bolje pogledamo svijet, upravo je religija, vjera jedan od glavnih pokretača kod ljudi (bilo iskreno, bilo naučeno ili iz navike) i zapravo ima velik utjecaj na to što ljudi jedu. Neću ulaziti u svete i pogane životinje u određenim religijama već ću nešto reći o članku zanimljiva naslova: 'Trebaju li ateisti biti vegetarijanci?'

Dakle, radi se o tome da bi religija, vjera već sama po sebi trebala biti ljubav, razumijevanje, suosjećanje. Religiozni ljudi bi prije nego ateisti trebali suosjećati sa svima, a ne samo s ljudskim životinjama. Nažalost, znamo da je to daleko od istine jer upravo religiozni ljudi mnogo više proklinju, ubijaju i veoma slabo suosjećaju sa svojim susjedom koji je u potrebi (čast iznimkama). A o mesu da i ne govorim jer većina religija još uvijek uzimaju životinje kao neto što je podložno čovjeku i što će poslužiti kao žrtva da bi se nahranili ili je prinijeli bogu da okaljaju svoje grijehe.

Autor članka 'Trebaju li ateisti biti vegetarijanci/vegani?' kaže:

'Stvar je veoma jasna za većinu nas. Čak i ako napravimo određene iznimke za ljude koji imaju poremećaje u prehrani, žive u uvjetima gdje se ne može drugačije prehraniti nego pomoću mesa, većina ateista nema valjan razlog da i dalje nastave konzumirati hranu životinjskog podrijetla. Sve nas ovo zapravo dovodi u neugodan položaj – znamo da životinje pate, nemamo nikakvog veličanstvenog razloga misliti da samo mi možemo patiti, a opet konstantno izazivamo velike patnje svjesnih bića. Ako mislimo uzeti moralnost i racionalnost za ozbiljno, ne možemo ignorirati očito ispred naših očiju. Ovo možda zahtijeva radikalnu promjenu u našim životima i veoma je zahtjevno za nas. No, veoma je plitak argument kada kažemo da nećemo biti moralni i racionalni samo zato jer nam to nije dovoljno lako.'

Oznake: ateisti, vegetarijanci


12.12.2014., petak

Zašto je meso puno više od prava životinja?

Dakako, etičnost je upitna kod mesne prehrane jer uvjeti u kojima se te jadne životinje drže (pa čak i na selu, gdje se smatra da se radi o 'eko proizvodnji') nadilaze sve granice nerazuma. Ako ovo stavimo sa strane, evo zašto je jedenje mesa i dalje loš izbor:

Javno zdravlje – životinje su na farmama neprestano okružene vlastitim izmetom i zbog toga obolijevaju. Oko 80 posto svinja ide na klanje s upalom pluća. Također, životinje se, osim hranom, da što brže i što više narastu šopaju i antibioticima. Ovo je još jedna opasnost za zdravlje ljudi jer stvaraju se superbakterije koje su otporne na bilo kakav lijek, što smo se već u nekoliko navrata i osvjedočili.

Svjetska glad - oko 850 milijuna ljudi diljem svijeta na dnevnoj bazi nema dovoljno kalorija, dakle gladni su. Onih koji imaju nešto hrane, ali opet nedovoljno ima još toliko. U isto vrijeme, svijet proizvodi kalorije za prehranu od 10 do 11 milijardi ljudi. Međutim, većina tih kalorija odlazi na prehranu životinja koje kasnije postaju odresci.

Zagađenje voda – 70 posto slatke, pitke vode odlazi na životinje koje se uzgajaju za hranu. Jedna trećina te vode odlazi na uzgoj hrane za životinje, ali ostatak odlazi na vodu koja se svaki dan troši na farmama. Samo u SAD-u 75 posto svih zagađenja vode povezano je s mesnom industrijom.

(ovdje bih napravila digresiju – nije drugačije ni u Hrvatskoj. Živim u gradu u kojem je tvornica mesa. Dovoljno je otići na mjesto na kojem otpadna voda iz tvornice odlazi u rijeku!)

Zagađenje zraka – farme životinja i industrija mesa te uzgoj hrane za životinje su odgovorni za oko 51 posto emisije štetnih plinova. Oko 37 posto emisije štetnog plina metana dolazi s farmi, a zagađenje amonijakom doseže na nekim područjima i do 80 posto iz istog razloga.

Uništavanje šuma – zbog stvaranja hrane za životinje uništavaju se šume pa je ta grana proizvodnje odgovorna za oko 80 posto svih uništenih šuma, kako bi se na tom mjesu stvorile oranice za uzgoj kukuruza i soje za prehranu životinja. Uzročno posljedično ovo utječe na uništavanje mnogih divljih životinjskih, ali i biljnih vrsta koje su veoma bitne za očuvanje ekosustava.

Oznake: meso, zagađenje, prava, bolesti


11.12.2014., četvrtak

Meso – od preživljavanja do profita

Mnogi mesojedi će reći kako je meso sasvim prirodno, nešto što su naši stari jeli tisućama godina te je zato čovjeku svojestveno da jedu meso. Također će reći i da ga jedu mnoge druge vrste, što znači da se radi o sasvim prirodnom procesu. Ipak, ono kako su naši stari jeli meso i ovo kako ga danas ljudi jedu nema apsolutno nikakvih poveznica. Stari narodi jeli su meso kako bi opstali. Jelo se što se imalo kako bi se preživjelo i životinje su tu bile prisutne, negdje u većoj, negdje u manjoj mjeri, ali nikada ovoliko i na ovakav način kao danas (ne treba odlaziti u daleku prošlost, dovoljnoo je pitati svoje stare bake o tome). Danas je meso industrija, sistematski, industrijalizirani proces koji nema mnogo dodirnih točaka s preživljavanjem, a zapravo je sveden na – profit. Većina mesojeda uopće ne zna kako njihov odrezak, hrenovka, salama izgledaju prije nego su je kupili ili jednostavno biraju ne razmišljati o tome. Dakle, jedenje mesa jest čovječno (svojestveno čovjeku), ali kada bi svi znali (ili bolje da kažem – odlučili da progledaju i vide) kako se životinje tretiraju na farmama i u klaonicama, pogled bi spustio i najveći ljubitelj mesa. S druge strane, većina populacije će reći kako voli životinje, ali u isto vrijeme ne stvaraju vezu između svoje ljubavi prema životinjama i mesa kojeg svakodnevno konzumiraju. Ta koliko uzgajivača životinja znam da ne mogu ubiti i jesti životinje koje su sami uzgajali (jer su ih mazili, jer su ih životinje gledale očima punim prijateljstva, jer su svaki dan provodili s njima), ali zato je sasvim u redu pojesti drugi komad mesa kojeg nisu oni uzgojili. Ili sasvim je u redu psa izvesti u šetnju, a kravlji odrezak pojesti za ručak te u isto vrijeme sablažnjivo govoriti o gnušanju prema Kinezima jer – oni jedu pse.

Oznake: meso, profit, preživljavanje


10.12.2014., srijeda

Slabi karakteri

Internet engleskog govornog područja prepun je članaka o istraživanju u Sjedinjenim Državama prema kojem 84 posto vegetarijanaca i vegana opet započne jesti meso. Istraživanje je provedeno na 11,000 ljudi te se 2 posto izjasnilo da nakon prelaska na vegetarijanstvo i veganstvo nije jelo meso, dok je 84 posto reklo da je opet počelo jesti meso (a što je s onih ostalih 14 posto, nemam pojma). Među razlozima zašto su opet počeli jesti meso navodni vegetarijanci i vegani, njih 64 posto reklo je – jer ih njihov način prehrane previše izdvaja od većine. Nadalje, oko 53 posto je počelo jesti meso u roku jedne godine, a oko 30 posto u roku svega nekoliko mjeseci.

Dakle, definitivno vijest koja nije plus, ali me ne iznenađuje. Teško je izdvojiti se iz mase, teško je reći da misliš drugačije, teško je pokazati palac dolje kad svi dižu palac gore. Jer majmun radi što majmun vidi. Znam to jako dobro. Malo je ljudi s karakterom. Ovdje nije u pitanju samo način prehrane već sve ostalo u životu. Kako bismo pobogu onda mogli i pomisliti da će se pojaviti neki političar koji će imati karakter i reći ne kad svi kažu da?

http://www.sciencetimes.com/articles/1768/20141208/84-per-cent-of-vegetarians-reconvert-to-being-meat-eaters-in-just-a-couple-of-months.htm

Oznake: vegetarijanci, meso, karakter


09.12.2014., utorak

Novogodišnji plakat

Započeo PR za proslavu Nove godine i tako naiđoh na jedan plakat:

Aperitiv dobrodošlice

Juha s domaćim rezancima (naravno, ili je pileća ili je goveđa, trećeg nema)

Gurmanska plata s čeiri vrste mesa (nisam ni sumnjala)

Pekarski krumpir (jedu li Hrvati koje drugo povrće osim krumpira i Vegete, haha)

Graševina – pij koliko možeš! (najvažnije je naliti se nekog kiseliša pa da sve izgleda bolje)

I sve to za samo 125 kuna, a mislim da čak i netko svira uživo. Pa navali narode!

Oznake: nova godina, plakat, meso


08.12.2014., ponedjeljak

Tragedija

Otvoreno je novo klizalište. Svi su sretni. Glazba. Hihot. Kuhano vino. Mandarinke. Kokice. Nezaobilazni ukrasi. Dva bora, zapravo konstrukcije bora na kojima su lampice. Jedan crveni. Drugi zeleni. Odnekud i pseto se stvorilo. Netko ga doveo i ne drži na lajni. Odjednom žalostan, kratak cvilež. Što se događa? Pseto je iz nekog razloga zagrizlo lampicu na boru i struja ga je ubila. Leži. Čeljustima čvrsto stisnulo žice na boru. Iz njega se puši. Svi se meškolje, pokušavaju ga odvojiti kišobranima. Ne ide. Beživotno tijelo leži na betonu, jedino glava pričvršćena za bor. Strašno. Slika koja se ne da lako izbrisati iz sjećanja. Glazba i dalje trešti. Svjetla i dalje gore. Veselimo se Božiću. A ja se pitam – kako naći smisao u ovakvim besmislenim događajima?

Oznake: pas, tragedija, struja, ukrasi, besmislenost


04.12.2014., četvrtak

Zima je, šuma je

Mrak se spušta,
magla tiho šapuće,
a šuti drveće
mokro je lišće,
ne šušti
želatinozna masa
pod nogama.
Kaplje s grana
klize,klize
sve bliže i bliže,
vuče ih
gravitacija,
na drvetu
mutacija
vlažna
gljiva i mahovina.
Tiho je, mračno
pogled zamagljen
dah kratak.
Ima li me
ili nisam ovdje?

Tko je to?

Okrećem se.
Nikog nema.
Samo misli
nemirne, moje
zajahale konje
pa njište
njište.

Oznake: šuma, mrak, magla, pjesma


03.12.2014., srijeda

Belgian Blue

Ovo je vrsta goveda nastala križanjem, a namijenjena je isključivo za dobivanje što većih goveđih odrezaka. Kako mu i ime kaže, porijeklom je iz Belgije, a prva križanja započela su 1808. godine. Dakako, sve nije bilo tako 'uspješno' kao ovo čudovište, nakaza koje je stvoreno negdje osamdesetih godina prošlog stoljeća. Zapravo se radi o mutaciji gena kojom se dobiva neprirodno gomilanje mišićnog tkiva (poznato kao hiperplazija), potpuno oprečno s prirodnim stvaranjem mišića. Također, krave koje rađaju ovakve teliće imaju jako velikih problema i komplikacija kod poroda zbog nenormalne veličine prinove još u trbuhu, a također i same ženke ove vrste imaju izvještačenu maternicu koja sve dodatno zakomplicira. Mužjaci, bikovi, imaju manji broj spermija i ne mogu se normalno razmnožavati. U konačnici ovo je zapravo bolesna i jadna životinja, a čovjek Frankenstein bez ikakve mjere. Ono što je čovjeku najvažnije jest poslovni potez – pomoću ovog goveda dobija se više mesa s manje ulaganja. Točka. Ništa drugo nije važno, zar ne?


Oznake: Belgian Blue, govedo, bik, mutacija, geni, meso


02.12.2014., utorak

Marc Gasol

Marc Gasol španjoski je igrač koji trenutačno igra za američku momčad Memphis Grizzlies te ga mnogi nazivaju najboljim košarkašom NBA lige u sezoni 2014./2015. Ono zbog čega ga spominjem na svom blogu jest činjenica da je u sklopu priprema za ovu sezonu tijekom ljeta jeo pretežno vegetarijansku hranu. Mediji su se odmah raspisali o znatnom gubitku kilograma kod ovog sportaša, što je i više nego uočljivo, ali i još boljoj fizičkoj spremi koju pokazuje. Igrač je u rodnoj Španjolskoj radio na svojoj prehrani, izbacio je gazirane napitke i šećer, crveno meso te se hrani manje-više vegetarijanskim načinom. Trenutno postiže najbolje rezultate u svojoj karijeri, u prosjeku daje 20 koševa po utakmici, a efikasnost mu je ocjenjena visokim 23,6 što je deseti rezultat u ovoj ligi.

Više o Marcu Gasolu na linku:

http://www.businessinsider.com/marc-gasol-lost-weight-diet-2014-12

Oznake: Marc Gasol, NBA, košarka, vegetarijanstvo


01.12.2014., ponedjeljak

David Michie: Dalaj lamina mačka

Priča na 192 stranice o mački koja završava u domu Dalaj lame i sve je napisano kao da priču govori upravo ta mačka. Uz detalje o svojem životu ona govori i o samom Dalaj lami, njegovim razmišljanjima, susretima s drugima i slično. Osobno mislim da iz ove knjige sve ispada tako lako i jednostavno i kao da Dalaj lama ima pametan odgovor baš na svaku situaciju. S druge strane, mnogo se druži s 'uvaženim' ljudima iz showbusinessa i tako sve to zajedno zapravo postaje priča koja ne drži vodu i nema previše doticaja s nama običnim smrtinicima, mada ima ideja koje su u svakom slučaju dobre, nešto za porazmisliti.

CITATI:

Svjesnost znači posvećivanje pozornosti sadašnjem trenutku netremice i bez prosuđivanja.

Misao se očituje u svijetu, riječ se očituje kao djelo, djelo prerasta u naviku, a navika se utvrđuje kao karakter. Stoga pažljivo promatrajte misao i njezin put te dopustite da proizlazi iz ljubavi potekle iz brižnosti za sva živa bića… Kao što sjena slijedi tijelo, kako razmišljamo, takvi postajemo.

Ako se previše usredotočimo na sebe, stvorimo si mučninu.

Kad vrane naiđu na umiruću zmiju, ponašaju se kao da su orlovi. Jednako tako, ako je moje samopouzdanje slabo, ozlijedit će me i najblaži pad.

…nedostatak samopouzdanja u budizmu se smatra oblikom lijenosti, slabim umom koji je potrebno prevladati.

Katkad se naša svjetlost ugasi, ali je ponovno raspiri susret s drugim ljudskim bićem. Svatko od nas duguje najdublju zahvalnost onima koji su ponovno zapalili tu unutarnju svjetlost.

Oznake: David Michie, Dalaj lamina mačka, mačka, Dalaj lama


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.