Indijanka vegetarijanka

27.11.2014., četvrtak

Meso je meso

Novinske stupce ovih dana puni akcija iz Švicarske u kojoj društva za zaštitu životinja apeliraju na građane da prestanu jesti svoje mačke i pse. Naime, oko 3 posto Švicaraca, a to je oko 240,000 ljudi, najviše u ruralnim dijelovima, vole uživati u mačjem i psećem mesu. Mačke su posebne popularne u vrijeme božićnih blagdana, kada se mariniraju u bijelom vinu i češnjaku te peku, nešto slično kao što se pripremaju kunići. Psi su također popularni, ali ne kao božićno jelo već se od njihovog mesa prave popularne kobasice te su među najomiljenijim kobasice od rotvajlera. Jedan čovjek, Švicarac koji jede mačke i pse o svemu kaže: 'Meso je meso, nema ništa čudno u tome!'

Društva za zaštitu životinja organiziraju potpisivanje peticije da se ukine barbarski zakon, kako ga oni nazivaju, koji dopušta da čovjek ubije svoju mačku ili psa i pojede ga i to bez ikakve zakonske kazne.

No, ja bih se, kao i mnogo puta do sada složila da je čovjek iz priče u pravu – meso je meso. Koja je razlika između mačke i psa ili krave i kokoške? Samo po tome jer mačke i pse držimo za ljubimce, a krave i kokoške ne. Specizam u svojoj punoj jačini. I licemjerje također. A o zakonima da i ne govorimo. Iako kod nas nitko ne jede mačke i pse, iako ih zakonski ne bi smjeli ni mučiti ni držati na prekratkom lancu, kao ni napustiti, izbaciti na cestu, to se sve redovito događa.

Meso je meso, zakoni su mrtvo slovo na papiru, ljudi su svuda jednako licemjerni, toleriraju dvostruka pravila i zato o'ladite.

Oznake: meso, mačke, Psi, Švicarska


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.