Indijanka vegetarijanka

31.07.2014., četvrtak

Kontinentalno – morska limunada

Već sam na svom blogu pisala o soku od koprive, nazovimo ga limunadom od koprive, a budući sam na moru nabrala nešto lavande, odlučila sam malo eksperimentirati i rezultat je i više nego odličan.

Sastojci:
1 limun, oguliti i nasjeckati na kolutove
Kopriva (barem desetak vrhova)
Litra vode
2 -3 'klasića' lavande, skinuti cvjetiće
1 žlica meda ili zaslađivača po želji

Sve osim meda staviti u blender i dobro izblendati. Procijediti. U procijeđeno dodati med i razmiješati. Dobro rashladiti prije konzumacije. Od ostataka (što je ostalo nakon cijeđenja) se mogu napraviti slatki ili slani popečci uz dodatak brašna i šećera/soli ili čega god.

Super ide uz:


Oznake: limunada, kopriva, lavanda


30.07.2014., srijeda

Kontinentalno – morska juha

Po dvije velike žlice heljdine kaše, riže i crvene leće
Lovorov list
Listić ružmarina
3 - 4 listića maslačka
Par češnjeva bijelog luka
Par kapljica maslinovog ulja
Dvije velike žlice zobene kaše
Sol i papar

Staviti u lonac vode i u njega opranu kašu, rižu i leću te dodati lovor i ružmarin. Ostaviti da se kuha dok sve ne omekša. Dodati sitno isjeckano lišće maslačka i još malo kuhati. Na kraju dodati zobenu kašu, sol i papar, izvaditi lovorov list te kratko prokuhati. Ugasiti vatru. Dodati sitno isjeckani češnjak i nekoliko kapi maslinovog ulja. Ostaviti da malo odstoji prije konzumacije. Nema fotke, juha nestala prije nego sam je uspjela fotografirati. A dobra je i hladna.

Oznake: juha, heljda, leća, riža


29.07.2014., utorak

Je li šuma oli livada?

Nisam neko vrijeme bila u šumi, treba to otići sve provjeriti (je li svako drvo na svome mjestu;)). Jučer tako odoh s psima u dugačku šumsku šetnju. Gljiva kao u nekoj gljivarskoj priči. Doista mnogo i doista raznovrsno. Neke sam i ubrala, najviše grabovog vrganja ili kako se još naziva – djed. Nažalost, mnogo ih je crvljivih. Budući je zadnjih dana i dosta puhalo, mnogo je drveća srušeno, prevrnuto. A budući je bilo dosta kiše, šumsko je tlo poprilično obraslo. Je li to šuma ili livada, dakle? Uz šumu nađem i koprive. Odlična berba, moglo bi se reći. Dakako, prate me oblaci, a i pokoja kap kiše zakuca mi po tjemenu. Netko mi je rekao da ponesem kišobran, ali kud i to strpati kad su mi samo dvije ruke na raspolaganju? Udahnimo duboko, zagrlimo drvo, pomolimo se i neka svemir čuje tu molitvu, vratimo se iz šume u civilizaciju nadajući se da nas neće proždrijeti njezina tekovina i njezini ljudi.

Oznake: šuma, šetnja


28.07.2014., ponedjeljak

Who's dog is this?

Evo, bila sam na moru na jednom otoku. Sve je to lijepo, kao i svugdje na moru, ali budući sam ipak takva osoba koja više pamti loše nego dobro, evo jednog događaja s plaže. Dakle, plaža puna ljudi, svi se bućkaju, sunčaju, opuštaju. Odjednom se prolomi vikanje: 'Čiji je ovo pas?' Psa do tada nisam si skužila. Omanji pas dakle stoji u plićaku i hladi se, nit da se pomakne i vidi se da mu se živo fućka za sve osim da se ohladi. Neki lokalni šerif međutim jako se uznemirio zbog njega i grozničavo počeo mlatati rukama i vikati da je sve puno djece i kako pas može tu biti te je silom htio saznati čiji je. Kad se nitko nije javio, izašao je van, uzeo kamen veći od svoje šake i krenuo prema psu. Cijela je plaža doslovno zanijemila. Ja se i dan danas ljutim na sebe jer sam i sama zanijemila pred ovakvim barbarstvom. Barbarstvo uvijek tako djeluje na mene – jednostavno se paraliziram i ne mogu se pomaknuti. Tako je bilo i tada. Krivo mi je što ja nisam uzela kamen i krenula prema šerifu. Daj bože da se i to jednog dana dogodi u sličnoj situaciji. Srećom pa sin lokalnog šerifa, poznavajući valjda svog oca, stane između njega i psa i počne pitati na engleskom: 'Who's dog is this?' Opet muk. Opet pitanje. Opet muk. Šerif sve bliže s kamenom u ruci. Kad li odjednom neka starija žena prilazi i kaže da nije njen, ali eto pazi na njega te uđe u vodu, stavi psa na lajnu i odvede ga.

A ja? Paraliza me držala kojih dobrih dvadeset minuta. Nešto što ću vjerojatno pamtiti cijeli život.

Oznake: pas, plaža


11.07.2014., petak

Sudbina

Što sam starija, to mi se sve više nekako čini da postoji sudbina. Postoje stvari koje su ti suđene pa makar se ti popeo na ne znam što, one će te opet dočekati. Možeš se truditi oko ljudi do besvjesti, ali nećeš steći prijatelje već će te svi uzimati zdravo za gotovo, kao komad namještaja. Možeš željeti udati se ili oženiti, ali ako ti nije suđeno nema šanse. Ako ti nije suđeno imati djecu, možeš pokušavati i pokušavati i opet ništa, a opet ako ti je suđeno imati ih, dobit ćeš ih bez nekog prevelikog truda. Od malena učimo kako se trud isplati, međutim kada se radi o međuljudskim odnosima, je li to baš tako? Volimo u zadnje vrijeme padati pod utjecaj lakpamtljive i površne koeljovske filozofije, prema kojoj 'kad nešto doista želiš, onda će ti cijeli svemir pomoći u tome i želja će ti se ispuniti'. Ako se ne ispuni – hej, nisi dobro želio, nisi dobro vjerovao. Ma daje, molim vas, kakva su to sranja? Vjerujem i želim onako kako mogu, koliko je u mojoj moći. Ne mogu postati netko drugi pa željeti, truditi se i vjerovati na njegov, 'ispravniji' način.

I još nešto, puno je isplatljivije danas biti netko tko se ne trudi, kome je sve ravno, tko ima filozofiju – kako ćemo, lako ćemo. Trud se ne cijeni, naklonost i dobra volja također. Trebaš biti kučka i životu i ljudima pokazati zube, jedino tako će te netko shvatiti za ozbiljno. U suprotnom, ljubazni, prijateljski ljudi koji žele širiti ljubav, a ne rat samo su – komad namještaja na koji se nitko čak ni ne spotakne i zaradi modricu.

Oznake: sudbina


10.07.2014., četvrtak

Što je rendering?

Rendering je proces kojim se životinjski protein koji nije dovoljno dobar da bi ga ljudi konzumirali pretvara u hranu za stoku i kućne ljubimce - dopušta tvorničkim postrojenjima da prerade beskorisne mrtve pse u produktivne pripadnike hranidbenog lanca. U Americi milijuni pasa i mačaka koji se svake godine uspavaju u utočištima za životinje postaju hrana našoj hrani. Gotovo dvostruko više pasa i mačaka se uspava nego što se udomi.

Iz knjige 'Jesti životinje', Jonathan Safran Foer

Oznake: rendering


09.07.2014., srijeda

Profitabilnije bolesne životinje

'Industrija je shvatila – i to je bila prava revolucija – da ne trebate imati zdrave životinje kako biste zaradili. Bolesne su životinje profitabilnije. Životinje su platile cijenu naše želje da nam sve bude dostupno u svako doba i za malo novca.'

Iz knjige 'Jesti životinje', Jonathan Safran Foer

Oznake: jesti životinje, Jonathan Safran Foer, Bolest, Životinje


08.07.2014., utorak

Silovanje

'Recite mi nešto: zašto je okus, najsiroviji od svih osjetila, izuzetak kad su u pitanju moralna načela kojim se rukovode sva naša osjetila? Ako zastanete i bolje o tome promislite – to je ludo. Zašto netko tko je pohotan nema jednako pravo na silovanje kao što onaj tko je gladan mesa ima pravo ubiti životinju, pojesti je ?Lako je zanemariti to pitanje, ali teško je na njega odgovoriti.'

Iz knjige 'Jesti životinje', Jonathan Safran Foer

Oznake: Jonathan Safran Foer, jesti životinje, silovanje, meso


04.07.2014., petak

Žute tikvice s tofuom

Žuta tikvica
Maslinovo ulje
Bijeli luk
Dimljeni tofu
Sol i papar

Tikvice prerezati uzdužno na tanke komade i na žlici ulja u velikj tavi ispeći lagano s obje strane. Posoliti i popapriti. Isto učiniti i s tofuom. Dvije žlice maslinovog ulja zagrijati, u njega ubaciti nasjeckani bijeli luk i odmah maknuti sa štednjaka (ili ako nikamo ne idete i ne muči vas miris bijelog luka, napravite bez grijanja ulja).

Svaki komad tikvice presjeći po pola. Tofu isjeći na male komade. Tako dobivene tikvice premazati mješavinom maslinovog ulja i češnjaka, staviti komadić tofua i zarolati.

Jako fino posluženo i toplo i hladno.

Image and video hosting by TinyPic


Oznake: tikvice, tofu, maslinovo ulje


03.07.2014., četvrtak

Prvi veganski lanac supermarketa

Prenosim s portala Voxfeminae.net:

Jan Bredack (42), koji odluku o promjeni svog životnog stila dokumentira u knjizi Vegan für alle: Warum wir richtig leben sollten (Veganstvo za sve: Zašto bi trebali živjeti ispravno), u Berlinu je osnovao prvi svjetski veganski supermarket Veganz, a ideja mu je otvoriti niz podružnica diljem Europe.

Bredack je postao vegan 2009. godine, a na ideju o lancu supermarketa došao je nakon putovanja po Skandinaviji, Americi i Rusiji. Naime, tamo je pronalazio niz različitih veganskih proizvoda, dok mu je u vlastitoj zemlji izbor prehrambenih proizvoda bio vrlo ograničen.

Veganz trenutno broji dva supermarketa u Berlinu, gdje će uskoro otvoriti i treći, te po jedan u Hamburgu, Münchenu i Frankfurtu. U Leipzigu i Essenu bi se trebali otvoriti ove godine, a planira se otvaranje podružnica u Stuttgardu, Cologneu, Hanoveru i Düsseldorfu.

Prva podružnica izvan Njemačke otvorena je u Beču 13. svibnja, a u sljedećoj godini isto se očekuje u Amsterdamu, Zürichu, Barceloni, Milanu i Kopenhagenu. Zanimljivo je i da Veganz u 2016. godini planira otvaranje prvog veganskog shopping centra u Portlandu u SAD-u, koji će uključivati prodavaonice cipela i odjeće, i restoran.

Bredack ističe da mu cilj nije cijeli svijet učiniti veganskim, već veganski stil života učiniti dostupnim svima, i to bez prevelikog truda.

No otvoriti nove lance diljem Europe nije jedini san Jana Bredacka. Sljedeći korak su pokretnesnack kućice koje će biti prisutne na festivalima, glazbenim i sportskim događajima, te nuditi ljudima veganske hot dogove i hamburgere.

"Radim to od srca“, kaže Bredack. „Motivacija mi nije novac, već prilika da činim nešto dobro."


Oznake: veganstvo, supermarket


02.07.2014., srijeda

Susret sa zmijom

Šetnja već pri kraju, sunce se lagano spušta iza zelenog brda i utapa u zelenoj rijeci. A tada – ona. Stoji i gleda, ne pomiče se. Rep tanak, tijelo dosta krupno, naziru se nekakve kockice i šare, ali kao da su izblijedjele. Nepomično stoji i gleda me dignute glave, iz profila. Je li poskok? Ove godine ih ima mnogo i nabujala voda donijela ih je do mjesta na kojima ih prije nije bilo. Ali nisam sigurna. Srećom pa zmiju psi nisu vidjeli te sam brže bolje i njih i sebe odvukla na sasvim suprotnu stranu puta.

Oznake: zmija


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se