Indijanka vegetarijanka

03.07.2014., četvrtak

Prvi veganski lanac supermarketa

Prenosim s portala Voxfeminae.net:

Jan Bredack (42), koji odluku o promjeni svog životnog stila dokumentira u knjizi Vegan für alle: Warum wir richtig leben sollten (Veganstvo za sve: Zašto bi trebali živjeti ispravno), u Berlinu je osnovao prvi svjetski veganski supermarket Veganz, a ideja mu je otvoriti niz podružnica diljem Europe.

Bredack je postao vegan 2009. godine, a na ideju o lancu supermarketa došao je nakon putovanja po Skandinaviji, Americi i Rusiji. Naime, tamo je pronalazio niz različitih veganskih proizvoda, dok mu je u vlastitoj zemlji izbor prehrambenih proizvoda bio vrlo ograničen.

Veganz trenutno broji dva supermarketa u Berlinu, gdje će uskoro otvoriti i treći, te po jedan u Hamburgu, Münchenu i Frankfurtu. U Leipzigu i Essenu bi se trebali otvoriti ove godine, a planira se otvaranje podružnica u Stuttgardu, Cologneu, Hanoveru i Düsseldorfu.

Prva podružnica izvan Njemačke otvorena je u Beču 13. svibnja, a u sljedećoj godini isto se očekuje u Amsterdamu, Zürichu, Barceloni, Milanu i Kopenhagenu. Zanimljivo je i da Veganz u 2016. godini planira otvaranje prvog veganskog shopping centra u Portlandu u SAD-u, koji će uključivati prodavaonice cipela i odjeće, i restoran.

Bredack ističe da mu cilj nije cijeli svijet učiniti veganskim, već veganski stil života učiniti dostupnim svima, i to bez prevelikog truda.

No otvoriti nove lance diljem Europe nije jedini san Jana Bredacka. Sljedeći korak su pokretnesnack kućice koje će biti prisutne na festivalima, glazbenim i sportskim događajima, te nuditi ljudima veganske hot dogove i hamburgere.

"Radim to od srca“, kaže Bredack. „Motivacija mi nije novac, već prilika da činim nešto dobro."


Oznake: veganstvo, supermarket


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.