Indijanka vegetarijanka

30.08.2013., petak

Forbes – manje vode, manje mesa

Forbes piše o najnovijoj studiji koja kaže kako agrikultura troši najviše vode od bilo koje druge ljudske djelatnosti i stoga pozivaju na manju konzumaciju mesa. Ističe se da je potrošnja vode tako velika da mnoge rijeke nerijetko presuše. Na globalnoj razini je potrošnja vode porasla za čak pet puta od 1950. godine. Stoga se poziva na razumniju potrošnju ovog vrijednog izvora te se ističe kako se većina poljoprivrednih površina koristi za prehranu stoke koja se onda pretvara u meso za ljudsku potrošnju. Na kraju članka je zaključeno: 'Promjena u prehrani ne bi bila dobra samo za naše nikad veće trbuhe već bi bila i dobar način da se sačuvaju naši vrijedni izvori vode.'

Ovome u prilog ide i podatak da primjerice – za proizvodnju jednog kilograma junećeg mesa treba potrošiti i do čak 40,000 litara vode.

Oznake: meso, voda, prehrana


29.08.2013., četvrtak

Crveno meso povezano s dijabetesom (opet)

Health News Wires objavio je edukacijski video u kojem nudi informacije o povezanosti konzumacije crvenog mesa i pojave dijabetesa tipa 2. Konkretno, konzumacija ove vrste mesa povećava rizik od dijabetesa za visokih 50 posto. Pregledom raznih istraživanja o crvenom mesu i dijabetesu zaključilo se da samo pola obroka ove namrinice dnevno tijekom četiri godine povećava rizik za dobivanje dijabetesa za ovako veliki postotak. Također, smanjenjem porcija crvenog mesa tijekom perioda od četiri godine smanjio se i rizik oblijevanja od diijabestesa za kojih 15 posto. Inače, preko 10 posto američke populacije ima dijabetes koji je povezan i s bolestima srca i bubrega, pretilošću, itd., a vjerujem kako je brojka slična i kod nas.


Oznake: meso, crveno meso, Dijabetes


28.08.2013., srijeda

Jad i bijeda zooloških vrtova

Kritično ugrožena vrsta sumatranskog tigra te dva afrička lava otrovani su u jednom zoološkom vrtu u Indoneziji. Ne zna se tko ih je otrovao, ali je dokazano da su otrovani otrovom koji se koristi za ubijanje pasa lutalica koji su zaraženi bjesnoćom (ili možda nisu zaraženi, možda su krivi samo zato jer su lutalice). Sumatranski tigar se zvao Peter i imao je osam godina. Umirao je tjedan dana.

Sumatranski tigar je najmanji poznati tigar te ga u divljini ima svega od 400 do 500 jedinki. I afrički lav također je na listi ugroženih vrsta te se pretpostavlja da ga u divljini ima od 20,00 do 40,000 jedinki.

Zoološki vrt u kojem se sve dogodilo poznat je po jako lošim uvjetima držanja životinja (a koji zoološki to nije?!) te je ondje umrlo već na stotine životinja. One koje su još uvijek žive, žive u lošim uvjetima, zapuštene su, kavezi su im prljavi te često pate od upale pluća i proljeva.

Iako bi netko sada mogao reći da je zagrebački zoološki u boljem stanju, rekla bih kako je svaki zoološki u lošem stanju upravo zato jer je - zoološki vrt. Dakle, životinje su u kavezima, imaju malo prostora i jedino što rade jest da jedu (hranu koja im se da) i spavaju, a to je daleko od onoga što rade u prirodi. I kad se još sjetim da svake godine na tisuće vrtićke djece odlazi u zoološki vrt na izlet… Zbilja 'zabavno'.

Oznake: sumatranski tigar, afrički lav, zoološki vrt, otrov, indonezija


27.08.2013., utorak

Meso i demencija

Istraživanje koje se provodilo nekoliko godina došlo je do zaključka da povećana konzumacija mesa bogatog kolesterolom i masnoćama može izazvati razne oblike demencije. S obzirom na različiti spol, dob i potrošnju energije, rizik za dobivanje demencije varirao je od 70 posto preko 90 pa sve do visokih 140 posto. U istraživanju je sudjelovalo 5,386 muškaraca i žena starijih od 55 godina, a praćeni su dvije i pol godine.

Više na: http://www.foodconsumer.org/newsite/Nutrition/Food/meat_dementia_0812130640.html

Oznake: meso, demencija


26.08.2013., ponedjeljak

Virus

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: Philip Wollen, meso, Životinje, virus


23.08.2013., petak

Tuga

Jednom je netko rekao:
-Ah, koliko je ljepote na ovom svijetu?!
Ali ta ljepota ponekad
samo ponekad
bljesne mi pred očima.
Inače se pitam:
-Ah, koliko je tuge na ovom svijetu?!
Tuge koja me guši
koja ulazi u mene
sa svakom tužnom pričom
sa svakom sviješću o ratu
sa svakim pogledom na pse lutalice
koji gladni i promrzli, nesretni i izgubljeni
tumaraju ulicama moga grada,
a ja sam svaki put sve nesretnija
što ne mogu im svima pomoći
što ne mogu im trajno pomoći
što je moj trbuh sit, a njihov prazan.

Tuga me grli
sa svakom pomisli na farme
na klaonice
mesnice, kolinja
svinje avlijske.

Tugu želim progutati
probaviti je
zaboraviti
ali ona ne prolazi,
neće skliznuti niz moje grlo
ne ulazi u moj probavni trakt.
Ona je dio mene
moj tumor
ona me određuje
šapuće mi
i često me pobjeđuje.

Ah, koliko je tuge na ovom svijetu
Je li ljepota samo predah,
dio tuge
ili je tuga dio ljepote?
Je li i tuga lijepa,
je li ljepota ponekad tužna?

Jesam li čovjek
ili tugina sjena?

Oznake: tuga


22.08.2013., četvrtak

Indijanski blagoslov

Neka svakog dana Sunce donese novu energiju u tvoj život.
Neka te Mjesec nježno obnovi tijekom noći.
Neka kiša ispere sve tvoje brige.
Neka povjetarac donese novu snagu u tvoje biće.
Hodaj nježno svijetom i budi svjestan njegove ljepote svakog dana svog života.

Oznake: indijanci, Blagoslov


21.08.2013., srijeda

Kako se osjeća krava koja ide na klanje?

Na Sveučilištu Stanford studenti mogu saznati kako je to biti krava koju odvode na klanje. Naime, na glavu im se postavi kaciga u kojoj je i ogledalo u kojem sebe mogu vidjeti kao kravu te također mogu osjetiti i simulaciju probadanja i podbadanja dok krava odlazi pod nož. Ovim se željelo vidjeti da li ljudi koji osjete kako je to biti kravom koja odlazi na klanje kasnije jedu manje mesa.


Oznake: krave, klanje, simulacija


20.08.2013., utorak

Seks s neznancima, zbirka erotskih priča

Evo još malo ljetne literature koju sam čitala na plaži. Dakle, radi se o zbirci od 14 kratkih erotskih priča, a sve uključuju neki vid seksa s poptunim neznancima. Neke su priče perverzne, neke malo manje, ali eto sasvim solidne za ljetnu razbibrigu. Zbirku je uredila Lindsay Gordon, a ono što je zanimljivo jest da se prema imenima autora priča čini kako su sve do jedne žene.

Oznake: seks s neznancima, knjiga, erotske priče


19.08.2013., ponedjeljak

Maja Sačer: Napaljena

Evo malo ljetne literature.

Znate one knjige i filmove koje vam se ne sviđaju, ali opet morate saznati što nosi kraj. Ili one u kojima vam glavni lik ide na živce, ali opet morate saznati kraj da upoznate i takvu vrstu ljudi koja vam nije baš draga.

E, upravo je takva bila i ova knjiga.

Glavna junakinja počinje patiti od neobjašnjivih orgazama koji dolaze sami od sebe u bilo koje vrijeme i na bilo kojem mjestu. U vezi je, ali je taj momak ne zadovoljava. K tome joj se sviđa i kolega s posla. I tako, red orgazama, red stvarnog seksa, dok se na kraju klupko ne odmota i sazna zašto je imala te orgazme (a nijedan liječnik joj ne može pomoći). Naravno, u konačnici pomalo mistično objašnjenje.

Oznake: Maja Sačer, Napaljena


16.08.2013., petak

Ali ja nisam nikome naštetio…

Nedavno sam pričala s jednom osobom koja je o svom jedenju mesa rekla: 'Ali ja nisam nikad nijednu životinju ubio…' Također, za svoje kožne čizme kaže: 'Ali ja nikome nisam naštetio…' Pokušala sam objasniti kako je sve povezano uzročno – posljedično i dok ljudi budu kupovali kožne čizme, one će se proizvoditi te da industrija kože jako zagađuje prirodu. Međutim, mislim da objašnjavanjem nisam ništa postigla, radije bih da sam šutjela, po svom dobrom starom običaju.

Uglavnom, većina ljudi na to sve gleda na sličan način, dakle površno, iako se na prvi pogled ne čine površnima u ostalim segmentima života. I također imaju dvostruka pravila.

Jer ako kupujemo meso, sudjelujemo u klanju i mučenju životinja, iako to nismo sami izravno napravili već smo nekome platili da to učini za nas. Jednako je i s kožnim cipelama i sličnim stvarima.

Oznake: meso, koža, teta?, mjerila


14.08.2013., srijeda

Vegetarijanci bolje mirišu?

Naletjela sam na rezultate jednog istraživanja u Češkoj. Dakle, trideset je žena moralo snifati prirodne mirise muških tijelesa i ocjenjivati ih s obzirom na to koliko su im ugodni ili neugodni, privlačni ili neprivlačni. Ono što ispitanice nisu znale jest činjenica da su neki muški prirodni mirisi pripadali onima koji jedu meso, a neki onima koji ga uopće ne jedu, dakle vegetarijancima. Na kraju, kada su prikupljeni podaci, miris tijela vegetarijanaca je ocijenjen kao 'manje intenzivan, ugodniji i mnogo privlačniji nego onaj koji je pripadao mesojedima'.

Hm, imala bih i ja štošta reći na ovu temu mirisa, ali možda bi bilo too much, no u globalu sve je ovo vrlo seksi.

Više o istraživanju na:

http://health.howstuffworks.com/skin-care/information/nutrition/diet-body-odor.htm

Oznake: vegetarijanci, miris, tijelo


13.08.2013., utorak

Domaće ulje za sunčanje

Već dugo čitam o štetnosti krema za sunčanje. A opet, kad imaš samo dva tjedna godišnjeg po ljeti, teško je sklanjati se sa sunca u najgore doba dana baš uvijek. Malo sam pretražila internet i našla mišanciju za domaće ulje za sunčanje. Nije pisalo koji je faktor i to ni sad ne znam, ali uspješno je prošlo ljetno testiranje. (navodno samo maslinovo ulje ima tek faktor dva)

Dakle, količine su od oka, ali napravi se ne gusto.

Ribana mrkva
Zeleni orasi nasjeckani na sitne komade
Maslinovo ulje
Cvjetovi nevena

Sve se izmiješa i ostavi na sunčanom mjestu (ali bolje ne na izravnom suncu) kojih 20 do 30 dana. Potom se procijedi i to je to. Možda je sada kasno ovo praviti zbog oraha i nevena, ali sljedeće ljeto sigurno ga opet pravim.

Oznake: ulje, sunčanje


12.08.2013., ponedjeljak

Novo meso na meniju

Sergey Brin, suosnivač Googlea, napravio je pokus i uspio uzgojiti meso u laboratorijskim uvjetima. Za to je potrošio puno novca, odnosno za hamburgher od kojih 15-ak dekagrama izdvojio je oko 330,000 dolara. Ipak, nada se da će cijeli postupak pojeftiniti. Osnovni sastojak za meso iz laboratorija je krv nerođenih telića. Smatra se kako je ovo zapravo hvale vrijedan pokušaj jer su mrtvi telići, nerođeni telići zapravo produkt mesne industrije, odnosno vade se iz krava koje se zakolju i inače završavaju kao otpad. Ako ovo zaživi, neće više biti otpad već će se koristiti za laboratorijsku izradu hamburgera.

Što je sljedeće u velikoj ljudskoj kući pohlepe?

Oznake: meso, laboratorij


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se