Indijanka vegetarijanka

13.03.2013., srijeda

Ekološki otisak hrane

Ekološki otisak veganske i vegetarijanske prehrane je 30 posto niži od nevegetarijanske prehrane, zbog čega trebamo drastično smanjiti konzumiranje mesa i mlijeka i mliječnih proizvoda, izjavili su istraživači na 6. Međunarodnom kongresu o vegetarijanskoj prehrani u Kaliforniji. Navode da je veganska prehrana odgovorna za najnižu emisiju stakleničkih plinova, dok ljudi koji nisu vegetarijanci imaju najveći ekološki otisak. Vegani imaju i najniži rizik od kroničnih bolesti, a nevegetarijanci najviši, pružajući uvjerljiv dokaz da je veganska prehrana i zdravija i održivija. Dr. Joan Sabate, profesor na Sveučilišta Loma Linda, izjavio je da je biljna hrana jedanaest puta održivija od hrane životinjskog podrijetla te da nitko ne može osporiti da je ekološki učinkovitije proizvesti kilogram bjelančevina graška ili soje nego kilogram bjelančevine govedine.

Oznake: ekologija, hrana, otisak, zagađenje


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.