Indijanka vegetarijanka

11.03.2013., ponedjeljak

Kobasica, špek i šunka skraćuju život

Prenosim s Jutarnjeg o rezultatima istraživanja na gotovo 10,000 osoba. Dakle, radi se i više nego reprezentativnom uzorku:

Petnaestak dekagrama šunke, kobasice, slanine i druge mesne prerađevine dnevno mogu nam skratiti život za gotovo 13 godina kaže najnovija studija objavljena u časopisu BCM.

Rezulat je to praćenja prehrambenih navika kod oko pola miljuna osoba u 10 europskih zemalja tijekom gotovo 13 godina. Rizik za smrtnost od kadriovaskularnih bolesti za ljubitelje mesnih prerađevina povećan je za 72 posto, a za rak 11 posto u odnosu na one koji dnevno jedu dva dekagrama takve hrane.

Naime, oni koji jedu puno mesnih prerađevina nerijetko i puše, imaju prekomjernu tjelesnu težinu općenito su skloniji nezdravom načinu života pa im je slanina, kobasice i salame veliki dodatni rizik. Dapače, čak i oni koji su se odrekli nekih loših navika, ali su i dalje jeli mesne prerađevine oštetili su svoje zdravlje, tvrde znanstvenici.

Jedna od 17 tavkih osoba umrla je, kaže studija, a za one koji su jeli dnevno dvije kobasice i krišku slanine ( 160 grama) rizik je bio veći za čak 44 posto. Ukupno, gotovo 10,000 osoba koje su sudjelovale u studiji umrlo je od raka, a 5,500 od srčanih problema.

Pofesorica Sabine Rohrmann sa Sveučilišta u Zurichu rekla je za BBC da se velike količine mesa, posebno onog prerađenog, mogu povezati s manje zdravim načinom života.

No dodaje da ako bi svi jeli ne više od 20 grama mesnih prerađevina a to je jedna tanka kriška slanine ili šunke dnevno moglo bi se spriječiti tri posto preranih smrti. Pretjerivanje u konzumiranju slanine, šunke, hrenovki, salama ili kobasica povećava rizik za rak debelog crijeva.

Oznake: istraživanje, meso, bolesti


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.