Indijanka vegetarijanka

29.06.2012., petak

Sve je samo stvar percepcije

Image and video hosting by TinyPic

28.06.2012., četvrtak

Michael Clarke Duncan

Image and video hosting by TinyPic

27.06.2012., srijeda

Prehrana i tumor

'U Brazilu, iako je još nerazvijen, stopa raka dojke visoka je kao u najrazvijenijim zapadnim zemljama. Nekolicina nas se pita nije li ta pojava posljedica njihova konzumiranja mesa – tri puta na dan – i donedavno raširene primjene svih vrsta hormona kako bi se potaknuo brži rast stoke. U svakoj zemlji stopa raka i konzumiranje mesa, mesnih narezaka i mliječnih proizvoda izravno su povezani. S druge strane, što je u nekoj zemlji prehrana bogatija povrćem i mahunarkama (graškom, grahom, lećom) to je stopa raka niža.'

Iz knjige 'Protiv raka, nov način života', dr. David Servan – Schreiber, koji je i sam imao tumor na mozgu

26.06.2012., utorak

Ako ste vi zastranili, zašto mi moramo patiti?

Image and video hosting by TinyPic

21.06.2012., četvrtak

Veganska piletina suosnivača Twittera rasprodana u dva dana

Prije nekoliko dana pisala sam o projektu Beyond Meat dvojice suosnivača Twittera koji najavljuju da će zbog njihovih veganskih proizvoda svi prestati jesti meso te kažu da su spremni uložiti milijune u proizvodnju veganskog 'mesa' te tako ući na velika vrata u mesnu multimiljunsku industriju. Njihov prvi proizvod, a radi se o pilećim trakicama bez piletine koji totalno po svemu nalikuju na piletinu počeo se prodavati u trgovinama ovaj tjedan i rasprodane su već u dva dana. Ističe se kako ovi proizvodi nemaju masnoća, steroida, hormona, antibiotika, odnosno onoga što se inače lako nalazi u piletini životinjskog podrijetla.

Proizvod se prodaje u trgovinama Whole Foods, a direktor tvrtke kaže da su malo zatečeni odličnom prodajom te u isto vrijeme oduševljeni. Proizvod je to od soje i praha od graška uz dodatak mrkve te bezglutenskog brašna. Daily Mail napravio je ocjenu proizvoda i kaže kako su mnogi mesojedi doista povjerovali da jedu životinjsku piletinu. Također, iz Beyond Meata najavljuju i nove veganske proizvode identične mesu od govedine, svinjetine i ribe, dakako za sve one koji su uvjereni da ne bi mogli bez okusa i strukture mesa. Ako prodaja bude išla ovako kako je krenula, možda se najava osnivača i ostvari jednog lijepog dana.

Image and video hosting by TinyPic

20.06.2012., srijeda

Jedite manje mesa i reciklirajte za spas planeta

Znanstvenici sa Sveučilišta Exeter upozorili su (još jednom) na utjecaj koji čovjek ima na Zemlju te predlažu kako se ta samodestrukcija može smanjiti ili barem usporiti. Predlažu tako da čovjek treba jesti manje mesa, prije svega govedine, više reciklirati te proizvoditi više biogoriva. Kažu da će prehrana bogata mesom, kakvu danas prakticira većina čovječanstva, dovesti do toga da će do 2050. godine količina CO2 u atmosferi biti 55 čestica na milijun, a kada bi se smanjila konzumacija mesa bila bi 25 čestica CO2 na milijun, čime bi se održala pretpostavka o globalnom zagrijavanju do 2 stupnja. Pretpostavlja se da će broj ljudi na Zemlji do 2050. godine porasti na oko 9,3 milijarde i ako se meso nastavi jesti ovim tempom, posljedice će biti katastrofalne. Znanstvenici preporučuju smanjenje konzumacije mesa barem za pola od onoga koliko se danas jede. Ističe se kako je sadašnji poljodjelski sustav veoma neučinkovit jer beremo oko četvrtinu biljaka koje rastu na Zemlji, a od toga svega 7 do 8 posto završava kao hrana, što dovodi do zaključka da se radi o velikim gubicima. Naime, 78 posto poljoprivrednih površina (zasađenih nekim kulturama) završava kao hrana za životinje koje pak završavaju na tanjurima.

Drugim riječima, ovo znači da bi hrana koja se uzgaja za životinje prehranila znatno više ljudi i zagadila znatno manje tla i zraka, nepobitna činjenica koju mnogi tek sada žele prihvatiti.

19.06.2012., utorak

Krvava strana Eura

Osim što su zbog Europskog prvenstva raseljavali ljude kako bi gradili sadione, također je ubijeno na TISUĆE pasa lutalica kako ne bi grizli 'svete' navijače. Ovo zapravo i ne čudi jer svakog dana na milijune životinja ubija se po klaonicama, muči u laboratorijama, a i Hrvatska bi se vjerojatno dobro uklopila u ovu priču o maskaru zbog nogometa jer u tijeku je ubijanje pasa u dva najveća skloništa u Zagrebu samo zbog SUMNJE na bjesnoću, iako je već dokazano da psi NISU bijesni. Svaka čast, čovječanstvo, opet dokazuješ svoju pamet i inteligenciju kojom se tako dičiš! Sram me je što pripadam vrsti zvanoj čovjek!

Image and video hosting by TinyPic

18.06.2012., ponedjeljak

Suosnivači Twittera: 'Uskoro će svi prestati jesti meso'

Evan Williams i Biz Stone, suosnivači Twittera tvrde kako će ljudi uskoro prestati jesti meso. Zašto? Zato jer su odlučili uložiti puno novaca u nove tehnologije proizvodnje zamjenskih proizvoda za meso, koji će biti po okusu i teksturi te mirisu identični mesu, zbog čega će, smatraju, mnogi jesti to umjesto mesa. Njihova se kompanija zove Obvious Corporation, a kažu kako će novi proizvod biti mnogo ekološkiji od mesa, nešto kao što je zelena energija prema energiji iz fisilnih goriva. Njihov se projekt zove 'Beyong Meat' te kažu da će prehrambeni proizvodi proizvedeni na taj način biti i mnogo jeftiniji od mesa.

Prvi proizvod će već biti predstavljen u trgovinama u Kaliforniji ovog tjedna, a zove se 'chicken strips'. Ističu kako farmski uzgoj životinja, osim što je ekstremno okrutan prema životinjama, uzrokujue 18 posto onečišćenja planeta i kao takav je najveći zagaditelj Zemlje, što im je još jedan izazov. Uz soju, planiraju koristite i druge biljne izvore proteina, kao što su sjemenke gorušice, ječam te lupina.

Dvojac kaže sljedeće: 'Želimo ući u multimilijunsku industriju mesa s mesom na bazi biljaka.'

http://beyondmeat.com/

15.06.2012., petak

Vegetarijanska hrana je za siromašne?

Gita Patel je iz Indije i nikada nije jela meso. Danas ima 63 godine, a rođena je u Indiji gdje velik dio stanovništva ne jede meso. Početkom 70-ih preselila se u SAD gdje je nastavila sa svojim načinom prehrane. Na to kako su je ondje dočekali, s obzirom na prehranu, kaže: 'Gledali su me kao da sam siromašna. Liječnici su me upozoravali da neću imati dovoljno željeza jer ne jedem meso. Ali ja imam životni doktorat iz te teme i znam da mi za željezo nisu potrebni ni meso ni jaja, sve dobijam iz cjelovite hrane.' Također, uvijek su joj govorili i da nema dovoljno proteina u vegetarijanskoj prehrani, a na to govori: 'Teorija da u biljnim izvorima nema dovoljno proteina, stara je već više od 50 godina. Jedete li životinjske proteine, oni dolaze s posebnom prtljagom kao što su antibiotici, hormoni ili ostali lijekovi prisutni u mesu. S druge strane, biljni proteini ne nose posebnu prtljagu i umjesto da si njima stvarate nove probleme, zapravo radite na rješavanju postojećih.'

Gita je nutricionistica i svima preporučuje vegetarijansku prehranu, posebice zbog pošasti raka, srčanih bolesti, visokog tlaka, Alzheimera i osteoporoze. Kaže: 'Upale su često uzrok bolesti, one zapravo generiraju slobodne radikale, što su molekule odgovorne za starenje i oštećenja stanica. U tijelu djeluju kao otrovi. Meso u prehrani pojačava te upalne procese. S druge strane, hrana kao što su voće i povrće sadrži fitokemikalije koje smanjuju upalne procese, odnosno djeluju kao vatrogasci koji gase vatru.'

Ovo me, zapravo podsjeća na poglede i komentare onih koji saznaju da ne jedem meso - prva reakcija je (uz čestu ljutnju) i sažaljene, tipa: 'Jadna, a što ti jedeš?' Meso se u prošlosti rijetko jelo jer je bilo nedostupno i upravo zato vjerojatno taj stereotip o sažaljenju, kao da se odričem nečeg tako važnog i svetog.

14.06.2012., četvrtak

Omega 3 iz riba nisu tako učinkovite za mozak (kako se misli)

Omega 3 kiseline smatraju se dobrom stvari za rad moždanih stanica i to je jedan od razloga zašto mnogi uzimaju suplemente na bazi ribljih ulja (u kapsulama). Međutim, jedna je nova studija (uz one koje postoje od prije, ali ne mogu dobiti medijski prostor) pokazala da ovi suplementi uopće ne poboljšavaju funkcije mozga. Istraživanje je provedeno na London School of Hygiene & Tropical Medicine na 3,536 ljudi starijih od 60 godina koji su praćeni od 6 do 40 mjeseci. Jednima su davani pravi suplementi na bazi ribljeg ulja, drugima placebo. Na kraju su svi imali jednake kognitivne sposobnosti kao i na početku studije, odnosno grupa koja je dobivala riblje ulje nije imala ništa bolje rezultate od one grupe koja je dobivala kapsule od suncokretovog ulja (placebo). Također, jedna je grupa dobivala margarin obogaćen omega 3 kiselinama iz riba, a druga običan margarin te se također pokazalo da poslije imaju jednaku moždanu funkciju.

13.06.2012., srijeda

Zašto mediji šute?

Deset milijardi životinja ubijenih svake godine radi mesa i otrovne posljedice djelovanja suvremene stočarske industrije upadljivo su odsutni iz javnog diskusrsa. Koliko ste često vidjeli medijske izvještaje o nasilnom postupanju s farmskim životinjama i iskvarenim običajima karnističke industrije? Usporedite to s količinom pokrivenosti promjenjljivih cijena benzina i holivudskih modnih promašaja. Mnoge od nas više razbjesni kada moramo platiti pet centi više za litru benzina nego činjenica da milijarde životinja, milijune ljudi i čitav ekosustav sustavno izrabljuje industrija koja zarađuje na takvom bezrazložnom nasilju. A većina nas više zna o tome što su zvijezde nosile na dodjeli Oscara nego o životinjama koje jedemo.'

Iz knjige 'Zašo volimo pse, jedemo svinje i nosimo krave' by dr. Melanie Joy.

12.06.2012., utorak

Voće i povrće olakšava prestanak pušenja

Istraživanje provedeno u SAD na University of Buffalo sugerira kako konzumacija voća i povrća može olakšati prestanak pušenja.

Prema podacima prikupljenima od oko 1000 ispitanika starijih od 25 godina, osobe koje su jele najviše voća i povrća su imale trostruko veće izglede da će uspjeti prestati pušiti.

Znanstvenici napominju kako su u obzir uzeli i ostale čimbenike koji mogu utjecati na uspjeh pokušaja prestanka pušenja.

Uz to, pokazalo se kako pušači koji jedu više voća i povrća puše manje cigareta od ostalih te imaju manje izraženu ovisnost o nikotinu.

Rezultate nove studije je objavio stručni časopis Nicotine and Tobacco Research.

11.06.2012., ponedjeljak

Drveće

'Moramo sačuvati one koji ne mogu govoriti, a to je drveće.

Drveće je mudrost Zemlje. Otiđite u planinu ili u šumu i pronađite mlado drvo. Potom pronađite staro drvo. Provedite vrijeme uz svako. Sjednite uz mlado drvo i slušajte svoje misli. Potom otiđite do starog drveta i opet slušajte svoje misli. U prisutnosti starog drveta osjećat ćete se mirnijima. Vaše misli će imati više mudrosti i odgovori će biti dublji. Zašto je to tako? Zato jer ova stara stabla znaju mnogo više, čula su mnogo toga i ona su mudrost Zemlje. Moramo osigurati da to drveće živi jer moramo učiti mnogo od njih.'

Haida Gwaii

06.06.2012., srijeda

Helmut Frederick Kaplan:

'Naši unuci jednoga će nas dana pitati: 'Gdje ste bili za vrijeme holokausta životinja? Što ste učinili protiv tih užasnih zločina? Nećemo im moći ponuditi istu izliku i drugi put, da nismo znali.'

H. F. Kaplan je austrijski autor, doktor psihologije.

Image and video hosting by TinyPic

05.06.2012., utorak

Nedodirljivi

'U raznim kulturama i kroz povijest profesionalne mesare se smatralo nečistima jer su na sebe preuzimali nemoralnost ubijanja životinja i time štitili druge od kontaminacije. Često je skupina imala određenog pojedinca ili više njih koji bi izvodili klanje i njih bi se ili 'moralno očistilo' prije stupanja u kontakt s drugima ili bi živjeli odvojeno od ostatka zajednice. Primjerice, mesar plemena Bemba iz Sjeverne Rodezije izvodi rituale čišćenja nakon klanja, a mesari starih Guancha s Kanarskog otočja nisu smjelii ulaziti u tuđe domove ili družiti se s onima koji također nisu mesari. U nekim slučajevima cijeloj društvenoj skupini dodijeljena je dužnost klanja: u Japanu mesari su bili članovi Ete, podklase čiji članovi nisu smjeli imati kontakte s drugima; u Indiji Nedodirljive se smatralo inferniornima i stoga su bili ograničeni na duhovno zagađujuće dužnosti poput mesarstva i rada s kožom; u Tibetu profesionalni mesari su bili članovi najnižih klasa jer su kršili budističko pravilo neubijanja.'

Iz knjige 'Zašo volimo pse, jedemo svinje i nosimo krave' by dr. Melanie Joy.

01.06.2012., petak

Zašto volimo pse, a jedemo druge životinje?

'Zašto toliko volimo svoje životinjske suputnike, životinje koje zovmo ljubimcima i iz tih odnosa dobivamo toliko duboku ljudsku vrijednost, a zatim se okrećemo i nazivamo druge životinje večerom te zbog semantičkog razlikovanja mislimo da imamo pravo postupati s tim životinjama koliko god okrutno želimo, sve dok to smanjuje cijenu po kilogramu?

Teško je stvarno opisati koliko se užasno postupa sa životinjama, ustaljeno, svaki dan. Industrija zna da ljudi vole životinje i stoga se svojski trudi sakriti od javnosti ono što se događa u skladištima bez prozora... Industrija ne želi da znate kako životinje žive dok ih se priprema za klanje...

Imamo reklame veselih krava, pilića, a sve je to laž. Potpuno neiskreno, no nije protuzakonito. Možete učiniti što god želite sa životinjom čije meso, mlijeko ili jaja namjeravate prodati. I o tome možete lagati koliko god želite jer smo stvorili semantičku razliku između određenih životinja. Neke volimo, a druge ne samo da koljemo, već i mučimo.'

Iz predgovora knjizi koju sam jučer počela čitati 'Zašo volimo pse, jedemo svinje i nosimo krave' by dr. Melanie Joy.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.