Indijanka vegetarijanka

08.05.2012., utorak

Čaj od bagrema, bazge i preslice

Počeli su cvjetati bazga i bagrem. Bagrem je već u punom cvatu i predivno miriše, dok je bazga još uvijek na početku. Jučer sam ubrala nekoliko cvjetova, prvih ove godine i napravila čaj, posebno od bagrema, posebno od bazge. Cvijeće sam prelila vrućom vodom i ostavila da stoji neko vrijeme, a onda dobro ocijedila i zasladila medom.

Bazga djeluje antivirusno: mnoga su istraživanja pokazala kako pobjeđuje gripu tipa A i B, te čest herpes simplex virus. Čaj od cvjetova bazge koristi se u liječenju prehlade, gripe, bronhitisa, kašlja, početne upale pluća, astme, šarlaha, teškog disanja, početne tuberkuloze i kod svih reumatskih bolesti.

U pučkoj medicini cvjetovi bagrema koriste se:
- za iskašljavanje, protiv grčeva u trbuhu, za lakše pražnjenje crijeva i mokrenje, za skidanje visoke tjelesne temperature, u liječenju tumora, za liječenje prehlade, gripe, upalnih stanja dišnih putova te bolesti srca i za jače izlučivanje žuči.
- kuhani cvjetovi dobri su kao hrana u liječenju bolesti oka

Također, i preslica ja izrasla. Čaj od preslce jako je zdrav, ali ga nije dobro puno piti jer je preslica dosta jaka biljka. Napravila sam ga na isti način kao i čaj od bagrema i bazge. Kada bude sunčano vrijeme nabrat ću ih pa probati osušiti, za čaj za zimu (prošle sam godine samo dobro osušila preslicu, a bazgu i bagrem ne).

Preslica svojim djelovanjem pomaže obnavljanju krvi pa je dobro piti čaj od preslice kod svih oblika krvarenja. U kombinaciji, ako se pije čaj od preslice i njime ispire kosa zaustavlja ispadanje kose. Ispiranje svježim čajem od preslice pospješit će i zacjeljivanje rana. Pomaže kod većine bubrežnih tegoba, pa je čaj od preslice korisno piti kod upaljenih bubrega, kada je onemogućeno mokrenje, kod kamenaca i kod pojave bjelančevina u mokraći. Prema nekim tvrdnjama čaj od preslice može pomladiti kožu, te pomoći u borbi protiv bora. Neka istraživanja čak kažu da je dobra kod liječenja raka i leukemije.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.