Indijanka vegetarijanka

29.10.2010., petak

Indijanski prženi kruh

Prženi kruh jedan je od najpoznatijih recepata iz indijanske kuhinje. U jednoj sam knjizi pronašla da mnogi Indijanci ustvari neće reći pravi recept za prženi kruh. U videu ga nazivaju najvećim dostignućem čovjeka. Pronašla sam recepte na internetu, uglavnom idu da se pomiješa brašno, sol, voda i prašak za pecivo pa se kidaju komadići i razvaljaju u okrugle lepinjice. Stare Indijanke to su radile rukama. Meni je jako fin, samo što ga ne pržim u ovako puno ulja te dodam svoje sastojke kao što su lan ili sezam (da, onda to nije pravi indijanski kruh, ali meni je super). Zovu ga još i indijanskim tacosom.



28.10.2010., četvrtak

Vrijeme je za koprive

Zapravo, gotovo cijelu godinu mogu se brati koprive, ali sada ih ima lijepih, sočnih, slično kao u proljeće. U šetnji s psima neki dan sam naišla na lijepe mlade izdanke i nabrala sigurno 30-40 vrhova. Kasnije sam napravila preukusnu juhu.

Koprive
Korabica
Glavica crvenog luka
Nekoliko češnjeva bijelog luka
Voda
Parmezan (po želji)
Maslinovo ulje
Sol i papar

Na malo maslinovog ulja prodinstati luk i dodati na kocke narezanu korabicu (umjesto korabice može se koristiti i krumpir). Kratko prodinastati i dodati vodu te kuhati dok koraba ne omekša. Koprive kratko blaširati u kuhanoj vodi i isjeckati na sitno. Kada je koraba skuhana, unutra dodati koprive i nasjeckan češnjak. Posoliti i popapriti. Za čaroban okus kada juhu stavite u tanjur pospite je sa žličicom parmezana.

27.10.2010., srijeda

Prejedanje mesom uzrokuje na tisuće preuranjenih smrti godišnje

Sa Sveučilišta Oxford javaljaju kako su istraživanjem došli do podatka da prevelika konzumacija mesa uzrokuje oko 45.000 preuranjenih smrti godišnje samo u Velikoj Britaniji. Ondje su ispitivali uzorke smrti i prehranu stanovništva te su došli do podatka da je prevelika doza mesa uzrokovala 31.000 smrti od srca, 9.000 smrti od tumora i 5.000 smrti od moždanog udara. Smatra se da bi se sve itekako smanjilo kada bi ljudi jeli meso najviše tri puta tjedno, čime bi i zdravstveni sustav uštedio 1.2 milijardi funti.

Upozorava se da je od 1961. godine porasla konzmacija mesa za četiri puta. Crveno meso je jedan od najčešćih uzoraka tumora debelog crijeva, a ostalo meso i mliječni proizvodi uzrokuju srčane bolesti i pretilost.

Osim ovoga, proizvodnja mesa zagađuje naš planet. Evo samo jednog primjera – velikom brzinom se krči prašuma uz rijeku Amazonu kako bi se stvorili pašnjaci za goveda, a meso se uglavnom izvozi u Europi. Ovako se stvaraju požari koji ispuštaju velike količine ugljika u atomosferu, a i same farme goveda su veliki zagađivači jer ispuštaju mnoštvo štetnih plinova, prije svega metana.

26.10.2010., utorak

XIAOLU GUO: 'Sažeti kinesko-engleski rječnik za ljubavnike'

Roman kineske spisateljice na oko 240 stranica koji se lako čita iako je napisan gramatički nepravilnim jezikom. Naime, Z (ovako je svi zovu jer je njezino kinesko ime za zapadnjake teško izgovorljivo) dolazi iz Kine u London učiti engleski jezik. Pri tome vodi dnevnik na engleskom jeziku kako bi ga što bolje naučila te stalno sa sobom nosi rječnik. Upoznaje Engleza koji je kojih 20 godina stariji od nje (ona je tek ušla u dvadesete), zaljubljuje se do ušiju iako su tako različiti. On je vegetarijanac, a ona je stalno željna mesa jer bezmesnu prehranu povezuje sa siromaštvom. On je lutalica, ona želi dom. On je osamljen, ona ne razumije ovaj pojam kao ni mnoge druge zapadnjačke pojmove iz psihologije. Ali se trudi razumjeti. Putuje Europom, doživljava seks s drugim muškarcem, pobačaj... a na kraju se vraća u Kinu. Ali ljubav prema Englezu ne jenjava.

CITATI:

'Dom je sve. Dom nije seks, ali je i seks važan. Dom nije ukusan obrok, ali je i ukusan obrok važan. Dom nije osvjetljena spavaonica, ali je i ona važna. Dom nije vruća kupka zimi, ali je i ona važna.'

'Nas Kineze ne potiču da kažemo riječ 'ja'. Ja je protiv skupine i kolektivizma. Ja je neprijatelj komunističke partije. U srednjoj školi su nas učili da bi najpoštovanija osoba trebala zaboraviti sebe, ne bi trebala zadovoljavati vlastite potrebe... Ali ovdje, u ovoj staroj kapitalističkoj zemlji 'ja' znači sve... Umjetnost, posao, moda, društveni sustav, sve to duboko ovisi o tome 'ja'.'

25.10.2010., ponedjeljak

Tinejdžerica progovara o aboridžinima

Madeline Madden je glasnogovornica kampanje neprofitne organizacije Generation One koja se bori za izjednačavanje aboridžina sa svima ostalim narodima Australije. Istaknula je da svatko i s malom i velikom promjenom može napraviti korak prema boljem stanju starosjedilaca Australije.

U svojoj je poruci rekla: 'Ovo mi je prilika koja mi se pružila jednom u životu da cijeloj Australiji kažem istinu u svom narodu. Svi znamo da se starosjedioci suočavaju s jako teškim problemima, ali ne želim vam pričati o tome. No, želim vam pričati o stvarima koje će pomoći da svi imamo bolje živote. S poslom, pravim poslom, možete se brinuti o sebi i svojoj obitelji i zajednici u kojoj živite. Zato vjerujem da veliki jaz između mog naroda i ostatka Australije može biti premošćen u samo jednoj generaciji.'

Madelinin djed je aboridžin, a spot je emitiran na nekoliko TV postaja, i to besplatno, te je tako dobio medijski prostor vrijedan oko četiri milijuna dolara.



22.10.2010., petak

Britanska vlada preporučuje: budite vegetarijanci

Nakon što je američkim vojnicima preporučeno da budu vegetarijanci, slično je napravila i britanska vlada, točnije britanska Food Standards Agency, piše Daily Mail. Oni su donijeli preporuke za svoj narod kako bi trebali kuhati i što bi trebali jesti. Tako kažu da Britanci trebaju iz svoje prehrane izbaciti govedinu, zašećerena pića, čaj, kavu, sir i kakao. S druge strane preporuča se veliki unos povrća, mahunarki i žitarica te jogurta. Ističu kako su ove namirnice, osim što su dobre za zdravlje, dobre i za Zemlju jer pri njihovoj proizvodnji se oslobađa znatno manje stakleničkih plinova nego pri proizvodnji mesa.

Nadalje, preporuča se prehrana sezonskim povrćem i žitaricama koje su uzgojene lokalno, kako bi se smanjila emisija štetnih plinova za transport. Također, preporučuje se kuhanje u ekpres loncima i u mikrovalkama kako bi se uštedjela energija.

Ističe se kako bi škole i ostale javne ustanove trebale biti predvodnici ove velike promjene.

21.10.2010., četvrtak

Preporuka američkim vojnicima: budite vegetarijanci

Pretilost je pošast modernog svijeta (ili jedna od njih), a nije zaobišla ni vojksu. Tako je jedno udruženje liječnika poslalo pismo američkoj vojscu u kojem im savjetuju da se protiv pretilosti bore vegetarijanskom prehranom, piše Los Angeles Times. Physicians Committee for Responsible Medicine (Udruženje liječnika za odgovornu medicinu) napisalo je u svom pismu: 'Zašto ne bismo mladim ljudima koji žele postati vojnici ili to već jesu pomogli i dali ima pravilu informaciju o prehrani?' Uz ovo, vojsci su poslali i vegetarijanski priručnik za početnike, tzv. 'Vegetarian Kit'. U njemu je program kako u tri koraka prihvatiti vegetarijansku prehranu te kako pomoću nje smanjtii težinu i zadržati je.

Prema istraživanjima same američke vojske iz 2007. i 2008. godine oko 5.7 milijuna muškaraca i 16.5 milijuna žena u vojsci imaju preveliku tjelesnu masu s obzirom na vojne standarde.

20.10.2010., srijeda

Žena prvi poglavica indijanskog plemena

Iako Indijanci jako poštuju žene, još nijedna nije bila poglavica. No, čini se kako bi se to moglo promijeniti te bi žena (skvo) mogla postati prvi poglavica u povijesti Navajo plemena. Najveće šanse na izborima 2. studenog ima Lynda Lovejoy, članica senata Novog Meksika. Ona je već osigurala dvostruko više glasova od svojih muških konkurenata, pa će najvjerovatnije postati prva predsjednica naroda Navajo koji ima najveći indijanski rezervat u SAD-u. Navajo narod, na lokalnom jeziku Dine Bikejah, poluautonomni je zavičaj ovog indijanskog plemena koje, prema popisu iz 2000. godine, ima blizu 300.000 pripadnika. Pripadnici ovog naroda poznati su kao Navajo, ali sami sebe tradicionalno nazivaju Dine, što na njihovom jeziku i znači 'narod'.

Image and video hosting by TinyPic

19.10.2010., utorak

CHRISTINE LI I ULJA KRAUTWALD: 'Put carice, Kako tajne drevne Kine mogu pomoći suvremenoj ženi

Christine Li i Ulja Krautwald liječnice su tradicionalne kineske medicine. Godinama su učile mudrost liječenja drevne Kine i sada sva ta znanja uspješno primjenjuju u radu sa suvremenim ženama. Sve ovo čine kroz priču o carici Wu, koja je djevojka sa sela, skromna konkubina koja je, boreći se protiv konzervativnih normi kineskog društva, uspjela stići do vrha. Bila je jedina žena koja je ikada u Kini službeno vladala, a bila je i majka, strastvena ljubavnica, umjetnica i obrazovana žena.

U knjizi se tako mogu naći savjeti ženama svih dobnih skupina, od rođenja pa do starosti. Također, ima i recepata za čudotvorne čajeve (čiji su sastojci nažalost napisani meni nerazumljivim nazivima).

Uglavnom, jedan priručnik koji je jako zanimljiv i koji će svakoj ženi pomoći da lakše shvati svoje tijelo, ili barem neki njegov skriveni dio. I koliko je važno biti svoj, ne pratiiti modu (manje je više, plemenito je važno, kako u odjeći i hrani, tako i u druženju s drugim ljudima), ne očajavati zbog bora i sijedih vlasi. Zanimljivo je kako je opisan i ženski mjesečni ciklus te je napomena da se ovo sve ne odnosi na žene koje piju antibebi pilule.

Zaključak: svaka je žena carica ili se barem može sama potruditi da to postane.

CITATI:

Jedan je kineski pjesnik zapisao: 'Ako tri dana ne pročitam plemenitu knjigu, gubim snagu govora.'

Jedna kineska poslovica glasi: 'Ako staro ne ode, novo ne može doći.'

Ono što je veliko, postat će malo, ono što je puno, postat će prazno. Ono što je doživjelo vrhunac mora zaći. Takav je zakon neba. Ne bojte se i neka ljubav struji. Najbolje dolazi posljednje.

Žene se osjećaju najpoduzetnije i najagresivnije u predmenstraualnom razdoblju.

Hun-duša postaje najaktivnija kod žena starijih od četrdeset godina. One puštaju da im pogled luta i idu u lov. Istodobno, mnogi muškarci gube snagu...

18.10.2010., ponedjeljak

Novi PETA-in plakat protiv krzna

Uz neke navodno poznate face (model Giglianne Braga, glumac Benjamin Elliott, i bivši dečko Miley Cryus Justin Gaston) koji su se, dakako, skinuli, evo i što piše: 'Ako vam treba krzno da vas ugrije, onda imate problem. Životinje koje ubijaju zbog krzna često su umlaćene do smrti ili im krzno skidaju dok su još žive.'

Image and video hosting by TinyPic

15.10.2010., petak

Kada lisice priđu preblizu – Riki R.I.P.

Težak dan jučer. Došao veterinar i uspavao susjedovog psa. Kako se sve dogodilo?

Prije tri dana susjeda vodila Rikija u šetnju. U zao čas ga pustila s vodilice. On ušao u jedno dvorište, a tamo, dakako, neočekivano – lisica! U pola bijela dana, u gradu. Rikija je malo ogrebala kraj oka. Zovu veterinara, lovce... raspredaju se priče kako je grad pun lisica (a ja još nijednu nisam vidjela). Riki u karanteni. Zatvoren. Nesretan. Laje. Cvili. Plače.

Dolaze. Gledaju ga.

Jučer došao veterinar i kaže: 'Treba ga uspavati.'

Svi plačemo. A Riki najviše. Taj trenutak nikad neću zaboraviti.

Lajao je na vaterinara. Ali ne agresivno. Nikad nije bio agresivan. Više zaigrano. Možda prestrašeno. Možda je nešto naslućivao. Veterinar kaže: 'Primite ga za noge'. I šibne mu smrtonosnu injekciju...

Riki laje... Lavež sve slabiji... dok za dvadesetak sekundi posve ne umukne...

Odem ga pogledati... oči napola zatvorene, noge skvrčene, kao da je pokošen...

Kasnije ga pokupili u crnu vreći i odvezli.

O bjesnoći ne znam puno, gotovo ništa. Veterinar kaže da se pas mora uspavati jer nije bio cijepljen protiv bjesnoće. Inkubacija može trajati od mjesec dana do šest mjeseci. Da je cijepljen, morao bi biti u karanteni, ali ne bi morao biti uspavan.

Znam da je bjesnoća strašna, ali nekako mi intuicija govori da je Riki ubijen zdrav.

Nema ga više, a tako mi nedostaje. Pogotovo ujutro. Tada pozdravljam svoje pse, a on je obavezno bio na ogradi i pozdravljao me i prosio suhe keksiće... a sada ga nema, nema njegovog cvileža... tako mi nedostaje.

O bjesnoći ne znam gotovo ništa... ali je li moralo biti tako? Ne postoje li kakvi testovi, nešto humanije?

Nedostaješ mi Riki. Svima nam nedostaješ. Nadam se da si mnogo sretniji tamo kud si otišao jučer.

14.10.2010., četvrtak

Vege festival u Phuketu – zašto se probadaju?

Neki dan sam pisala o vegetarijanskom festivalu u Phuketu na Tajlandu, ali nisam pronašla informaciju zašto se na tom festivalu tako rado probadaju različitim predmetima. No, evo sada sam saznala:

Neki od sudionika Vegetarijanskog festivala na Tajlandu vjeruju da će bol od predmeta koje guraju kroz usne i obraze otjerati zle duhove, a sposobnost da izdrže takve rituale smatraju dodirom svetih duhova koji im svojim ulaskom u tijelo daju natprirodnu izdržljivost. Tijekom devetodnevnog festivala sudionici se odriču alkohola, seksa i mesa, a osim bolnih rituala probadanja tijela, zli se duhovi tjeraju i vrlo bučnim vatrometom svake večeri.

13.10.2010., srijeda

Vanilla Ice o vegetarijanskoj prehrani

Sjećate se njegovog hita 'Ice, Ice, Baby'? Uz to sam se njihala kad sam bila tinejdžerica, a sada sam našla informaciju da je ovaj pjevač još uvijek aktivan. Naime, uskoro počinje snimati vlastiti show 'The Vanilla Ice Project' te je na neko vrijeme prihvatio vegetarijansku prehranu. Ovom se načinu prehranjivanja odlučio zbog problema s kolesterolom i sve je objasnio ovako: 'Znate kako mnogi ljudi gutaju hamburgere i cheesburgere i onda imaju veliki kolesterol? E, moj je bio ogroman! Eksperimentirao sam s vegetarijanskom prehranom tri mjeseca što je smanjilo moj kolesterol sa 300 na 133! I to bez lijekova!'

Bravo za Vanillu Ice, tako sam sretna kada ljudi probaju nešto drugo, a ne samo gutaju lijekove! Evo podsjetnika na njegov veliki hit iz 1990. godine. Čovječe, je l' to zaista bilo tako davno??!! Tada sam imala punih 14!



11.10.2010., ponedjeljak

Meso itekako utječe na zagađenje Zemlje

Dok mnogi kažu kako ovo nije točno, nova studija iz Kanade potvrdila je što se već dugo raspravlja – da proizvodnja mesa itekako utječe na zagađenje Zemlje. Znanstvenici sa Sveučilišta Dalhousie u Kanadi kažu kako će do sredine 21. stoljeća čak 70 posto ugljičnog dioksida emitirati farme životinja. Uzgoj krava, svinja, ovaca, koza i drugih životinja za meso utječu na uništavanje Zemlje na različite načine, od toga da ispuštaju velike količine plinova (a najviše metana) pa do toga da se uništavaju šume kako bi se stvorile livade za napasanje. Nadalje, razni nitrati koji se koriste uzrokuju kisele kiše. Autori studije kažu kako bi ljudi trebali do sredine 21. stoljeća smanjiti konzumaciju mesa za najmanje 19 posto, a najbolje bi bilo za 42 posto da bi se emisije ugljičnog dioksida uopće mogle držati pod nekakvom kontrolom.

Ipak, čini se kako ih malo tko sluša, a većina će zagađenje prvo pripisati automobilima i tvornicama. Ovome, nažalost, u prilog govori i moj nedavni post o sve većoj konzumaciji mesa u nacijama koje mu u povijesti nisu bile toliko sklone – primerice Kinezi. Danas prosječan Kinez godišnje pojede 59.5 kg mesa, dok je prije trideset godina jeo tek 13.7 kg mesa, što je čak četiri puta više. U nekim zemljama u razvoju konzumacija mesa popela se na oko 80 kg godišnje po glavi stanovnika.

09.10.2010., subota

Vegetarijanski festival u Phuketu

Već se godinama u Phuketu na Tajlandu održava vegetarijanski festival. Ove godine počeo je 8. listopada, a traje do 16. listopada. Organizatori kažu da je u gradu već zauzeto 70 posto hotela te se očekuje rast broja posjetitelja od 10 posto i računa se da će biti najposjećeniji festival do sada. Na festivalu se prodaje vegetarijanska hrana, a ove godine središnjom svečaošću smatraju predstavljanje povijesti samog festivala. Ovaj je festival u svijetu najpoznatiji po osobama koje raznim predmetima probadaju lice, što djeluje pomalo stravično. Prije su tradicionalno popularni bili razni mačevi, žezla, sjekirice i slično, a danas ljudi probijaju kožu i vrlo neobičnim predmetima kao što su drške suncobrana, dijelovi motora i slično. Organizator je ove godine pozvao sve da stavljaju 'piercinge' od tradicionalnih predmeta, jer sve ostalo može biti opasno.

Pravilno:

Image and video hosting by TinyPic

Nepravilno:

Image and video hosting by TinyPic


08.10.2010., petak

Virgin America uvela vegetarijanske menije

Virgin America, zrakoplovna kompanija iz Kalifornije, uvela je u svoje tradicionalno mesne menije i vegetarijanske opcije. Tako u ponudi imaju čajne sendviče s povrćem, rolade od tikvica i patlidžana, svježu mozzarellu, kuskus, mediteransku platu, jesensko povrće i slično. Većina menija u sebi imaju razne sireve pa je tako zapravo malo veganskih opcija, ali je i ovo veliki korak prema bezmesnoj prehrani i opcijama.

Image and video hosting by TinyPic

07.10.2010., četvrtak

Cynthia Pasquella o vege prehrani

Cynthia Pasquella je nutricionistica koja daje savjete za prehranu mnogim celebrity facama te preferira vegansku prehranu. Neke od njezinih klijentica su Natalie Portman, Lea Michelle, Sandra Bullock, itd.

'Hrana koja se preporučuje veganima ima nizak postotak kalorija tako da brojanje kalorija kod ove vrste prehrane nije ni potrebno. Vegani su obično mnogo mršaviji od osoba koje jedu sve, nemaju problema s visokim krvnim tlakom i lošim kolesterolom. Osim ovoga, obično unose više vitamina A, B i E, što je odlično za lijepu kožu, kosu i nokte te za povećanje energije. Najvažnije je uzimati različitu hranu kako bismo dobili sve što nam je potrebno. Jedite mnogo povrća i voća, žitarica i mahunarki te orašastih plodova', rekla je Pasquella.

Image and video hosting by TinyPic

Cynthia Pasquella

06.10.2010., srijeda

Buffy Sainte – Marie: No, No, Keshagesh

Buffy Sainte – Marie je kanadska Indijanka iz plemena Cree. Ona je glazbenica, kompozitorica, mirotvorka. Mnoge njezine pjesme govore o obespravljenim Indijancima te vape za mirom te dižu glas protiv velikih koji se bogate na račun sirotinje. Osobno mi je pjesma koja slijedi odlična. Pjesma se zove 'No, No Keshagesh', a keshagesh je riječ iz Cree jezika koja opisuje pohlepno štene koje jede sve pred sobom. Buffy ovom riječju zapravo opisuje pohlepu korporacijskih kompanija.



05.10.2010., utorak

Vandana Shiva: Ratovi za vodu, privatizacija, zagađivanje, profit

Odlična knjiga indijske znanstvenice koja je 1993. godine dobila alternativnu Nobelovu nagradu za mir. Autorica progovara o problemima vode u Indiji, ali i u cijelom svijetu. Otvoreno progovara o velikim tvrtkama kao što su Coca Cola ili Bechtel koje zajedno s Bankom za razvoj šire neke svoje zakone i varaju ljude.

Nekoliko citata:

'Način kojim na zemlji živi 20 posto ljudi koji se koriste s osmadeset posto planetarnih resursa, lišit će 80 posto ljudi na njoj dijela resursa koji ima pripada te naposlijetku i uništiti planet.'

'Tako je koncentracija metana s 0.7 dijelova na milijun od prije četiri stoljeća porasla na 1.7 godine 1988. Oko 10 posto krmiva koje se daje stoci na industrijskim farmama odlazi u atmosferu kao metan.'

'Proizvodi Coca Cole prodaju se u 195 zemalja, što proizvodi dobit od 16 milijardi dolara. Nestašica vode očito je jedan od izvora korporacijskog profita . U jednom od svojih godišnjih izvješća Coca Cola daje do znanja: 'Svatko od nas iz porodice Coca Cola ustaje svakog jutra sa spoznajom da će ama baš svatko od 5.6 milijardi ljudi na svijetu toga dana ožednjeti. Ako uspijemo postići da tih 5.6 milijardi ljudi ne može pobjeći od Coca Cole jamčimo sebi dugogodišnji budući uspjeh. Nema druge opcije.'.

04.10.2010., ponedjeljak

Uz Svjetski dan životinja

Svjetski dan životinja, obilježava se svake godine 4. listopada. Prvi puta počeo se obilježavati 1931. godine tijekom konvencije ekologa u Firenci, a njegov je cilj bio upozoriti na položaj ugroženih životinja. Po podacima svjetskih organizacija, svaki dan nestanu stotine životinjskih vrsta, a najugroženije su morske kornjače, gorile, pande, slonovi, kitovi, tigrovi... Životinje uglavnom ugrožava čovjek. U svijetu je poznato oko 1,8 milijuna životinjskih vrsta, a pretpostavlja se da ih je gotovo stotinu puta više. Hrvatska je jedna od najbogatijih europskih zemalja po biološkoj raznolikosti. Broj do danas poznatih vrsta u Hrvatskoj procjenjuje se na 38.000, ali stvaran broj zasigurno je veći. Kod nas je strogo zaštićen veliki broj vrsta iz skupine sisavaca, poput vuka i risa, sve vrste šišmiša, dvije vrste dupina koje se pojavljuju u Jadranu, ali i sve vrste dupina i kitova koji se u njemu slučajno zateknu, zatim velik broj ptica, gmazova, kornjača i vodozemaca.

02.10.2010., subota

Svjetski je dan farmskih životinja

Svjetski dan farmskih životinja obilježava se 2. listopada, na rođendan vegetarijanca Mahatme Gandhija kako bi se skrenula pozornost na patnju više od 50 milijardi krava, svinja, pilića i drugih svjesnih bića koja godišnje stradavaju na farmama i u klaonicama diljem svijeta. Obilježava se od 1983. godine, kada ga je lansirala neprofitna organizacija FARM (Farm Animal Rights Movement).

Ovome dodajem kako je nedavno obilježena 30. godišnjica djelovanja PETA-e. 'Stanite i razmislite. Sve je poruka. Što jedete, što oblačite, odlakle dolazi to što kupujete i najvažnije – koliko je neka životinja morala patiti kako biste vi mogli nešto konzumirati. Vrijeme je da zastanete i razmislite', kažu u PETA-i.

Također, ističem i ono što je rekao Donald Watson, suosnivač Veganskog pokreta u Engleskoj još davnih četrdesetih godina 20-og stoljeća: 'Možemo jasno vidjeti da je naša civilizacija zasnovana na masovnom izrabljivanju životinja, jednako kao što su prošle civilizacije bile zasnovane na izrabljivanju robova…'

01.10.2010., petak

Svjetski je dan vegetarijanstva

Danas je Svjetski dan vegetarijanstva. Obilježava se od 1977. godine, a 1. listopada započinje i mjesec svjesnosti prednosti vegetarijanstva. Mjesec završava 1. studenog kada je Svjetski dan vegana.

U Hrvatskoj živi više od 150.000 vegetarijanaca, a prema zadnjim istraživanjima javnog mnijenja o kojima pišu Prijatelji životinja čak 86 posto hrvatskih građana podržava vegetarijanstvo, dok se njih gotovo 30 posto izjasnilo da bi mogli i sami postati vegetarijanci. U drugim europskim zemljama razvoj vegetarijanskog pokreta je veći.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.