srijeda, 16.08.2006.

NOVA INTELIGENCIJA


PAMETNIJI NEGO LI SMO MI BILI???


U okviru kraljevstva indigo rasprave, događa se jos jedna pojava povezana s time. Manje vise svi roditelji zele misliti da je njihov malisan pametniji od prosjeka. Izvjesca zapravo potvrđuju tu cinjenicu! Dakle, nisi luda, mama! Norma se mozda izmjenila, ali tako da predstavlja nov predlozak vrednovanja djecijih sposobnosti.

Mislite li zaista da je vas malisan pametniji nego li ste to vi bili ili pametniji od druge djece koju ste odgojili? Mozda su mali "mudraci" dijagnosticirani kao problem, ali u zbilji bismo na njih trebali gledati kao kapital. Uzrokuju li "mudraci" mozda disfunkciju? Kako da to saznate? Jesu li skole nepripremljene za za pametniju djecu? (Sigurno ste tako cijelo vrijeme intiutivno mislili). Jesu li Indigo malisani opcenito pametnija nego li je bila vecina nas roditelja dok smo bili djeca? I stoga je vecina novorođenih malisana (Indigo ili druga) rođena s novom intelegencijom i mudroscu?

To je pitanje koje moze uznemiriti ljude diljem zemlje. Jeste li primjetili neka nova izvjesca u kojima se prica da nasa djeca nisu dovoljno dobro pripremljena za skole i da testiranje u SAD-u pokazuje da su ispod prosjeka? Naravno da je, međutim, nije sve tako kako se cini, a sljedece vam iskustvo moze dati malo predaha u razmisljanju o toj temi...te moze biti pokazatelj da se s nasim malisanima događa nesto univerzalno.


Zaista postoji dokaz da su dasnji malisani mentalno bolje opremljena i da skole nisu sposobne drzati korak s njima - ili, mozda je bolje da tocno dijagnosticiramo taj problem. Ovdje se navode rijeci sa korica knjige: The Rising Curve: Long-Term Gains in IQ Related Measures (Krivulja rasta: dugorocni porast kvocijenta inteligencije (IQ) mjere s tim u svezi.


Ljudi se inace i opcenito zale da obrazovne sposobnosti djece naglo opadaju te da ih skole ne uspijevaju pripremiti za vrlo vazne zivotne zadatke. Pa ipak, psihometricari su otkrili zanimljv trend posve u suprotnosti s tim stavom:pokazalo se zapravo da je IQ znatno porastao tijekom zadnjih 50 godina te da bodovi između bijelaca i manjinskih studenata konvergiraju. Taj je trend nazvan "Flynnovim ucinkom" prema Jemesu Flynnu, znanstveniku za drustvene znanosti koji je prvi dokumentirao ovu pojavu i nalazi se u samoj vrevi ove provokativne knjige....je li moguce usporediti bodove IQ-a između dva uzastopna narastaja? Koji ekoloski cimbenici najvise djeluju na IQ? Zapravo, kakvu vrstu ineligencije mjere psihometricni testovi? Vodeci strucnjaci u ishrani, psihometricna istrazivanja, sociologija, i kognitivna, drustvena i razvojna psihologija raspravljaju o izvoru Flynnovog ucinka te o vrlo poznatoj disgenickoj hipotezi koju je Carles Murray popularizirao u knjizi "The Bell Curve", i koju obavezno treba procitati svatko tko prizeljkuje najnoviju studiju za proucavanje i mjerenje inteligencije.

Raspravimo o osobini IQ-a i "bistrini" izravno u okviru predmeta Indigo malisana. Zeljeli bismo predstaviti divnog suradnika koji je mnogo pridonio ovoj knjizi:Dr.Doreen Virtue. Osim njene strasti za proucavanje malisana, poznata je u zemlji i kao autorica bestsellera (s knjigama Lightworker's Way i Divine Guidance). Spominju se razni nacionalni casopisi zbog njene filozofije, a njena duboka istrazivanja povezuju znanstvene cinjenice s nepotkrijepljenim metafizickim razmisljanjem. Iznova cemo se vratiti na nju u 2., 3., i 4. poglavlju ove knjige. Ali naravno u slijedecem postu sa naslovom:*NADARENA ILI PROBLEMATICNA DJECA? (Doreen Virtue, dr.sci.)*


IndigoDj
| 22:28 | Komentari (30) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se