srijeda, 26.07.2006.

O INDIGO DJECI
Barbra Dillenger, dr.sci.


U svojoj opservaciji o Indigo malisanima Nancy Tappe otkrila da postoje cetiri tipa: humanist, konceptualac, umjetnik i interdimenzionalac. Između njih postoje slicnosti u ponasanju, ali i znacajne razlike. Tako da se ovdje navode tri stvarna zivotna iskustva s Indigo djecom: jedno sa umjetnikom, slijedece s humanistom i jedno s konceptualcem.



UMJETNIK - Prica o zivotnoj zadaci

Travis je Indigo umjetnik. Ima talenta za glazbenu umjetnost. Na prvom svom koncertu svirao je na mandolini. Sakupio je malisane i osnovao je bend mladih Indugo petogodisnjaka i nakon vise pobjeda na raznim nacionalnim natjecanjima, snimio je s devet godina njihov prvi CD. Kada je imao 14 godina, izdao je solo album sa 10 vrhunskih hitova. Uglavnom sve pjesme je napisao i odsvirao on osobno. Prema glazbenom kriticaru iz Chicago Tribunea, smatra se Mozartom na mandolini.

Na njegovom koncertu desi o se slijedeci incident.
Moj suprug i ja smo otisli i to samo zbog njega, da ga slusamo kako svira pred publikom oko 3.000 ljudi. Dok sam bila u zenskom WC-u, cula sam dvije zenske osobe kako razgovaraju. Jedna je govorila:"Moj je suprug inzistirao da svakako dođem. Predpostavljao je da ce mi to pomoci da se osjecam mnogo bolje."
Slusala sam je i shvatila da je tek rodila dijete. Dijete je umrlo dva tjedna nakon poroda, a ona je jos uvijek nosila odjecu za mlade majke. Srce mi se ispunilo tugom. U međuvremenu se Travis pojavio na pozornici. Tjekom svirke, odsvirao je pjesmu koju je napisao s 9 godina:"Press On"(Nastaviti dalje), a koja je govorila o smrti njegova djeda. Ta pjesma je bila jedna od mojih najdrazih pjesama, govorila je o mnogim zivotnim iskustvima i kako, s Bozijom pomoci, moramo nastaviti neumorno dalje. Nakon dugackih ovacija, koncert je zavrsio; pogled mi je pao ponovo na onu istu mladu zenu koju sam vidjela u zenskom WC-u. Razgovarala je sa Travisom. Rekla mu je sa suzama u ocima:"Ova zadnja pjesma koju si pjevao pomogla mi je ozdraviti. Hvala ti. Tako mi je drago sto sam dosla!" Travis joj je zahvalio; kada je nestala iz vida, okrenuo se svom gitaristi i rekao pravim tinejdzerskim zargonom, udarivsi ga s podignutim dlanom o dlan:"Tako je - o tome se zapravo i radi." Moje je srce ponovo poskocilo od radosti, zraceci zivot, cijelim mojim tijelom. On jos uvijek svira i konponira u zreloj dobi od 17 godina. Prava Indigo mlada zvijezda na svom zivotnom zadatku.



Dio pjesme koja je posvecena Indigo-malisanu.


Jos dok si ucio disati, naucio si sjaj
Paliti, priklonio se tik uz strpljivost,
Okanivsi se pitanja, zbog cega i do
Kada prije no sto su pitanja niknula.

Poucio si svoje, Ljubavi moja, da budes
Svoj i cisti ko kristal, kao sto je tebi
Pripalo, da se zauzmes za svoj neobicni
svijet s povjerenjem, bez uzmaka.


Hera!



Slijedeca prica je: Humanist - Prica o kucnoj disciplini.
Dragi blogeri pozdravlja vas i voli IndigoDJ-Hera!

| 23:47 | Komentari (30) | Isprintaj | #

srijeda, 19.07.2006.

NASTAVAK


Treca dimenzija je razumna dmenzija, dimenzija razmislanja. Cetvrta dimenzija je dimenzija bivanja. Ovdje se razgovara o ljubavi i casti, o miru i sreci ali rijetko kada se to provodi u djelo. Sve se vise napreduje. U cetvrtoj cemo dimenziji to i ciniti i pocinjemo shvacati da je rat besmislen i da pokoravanje nekoga je samo drugi oblik ubijanja samoga sebe. I zaista ova djeca vec to znaju.

"Na mojoj prvoj indigo radionici imali smo roditelje i djecu. Dolazili bi odgajatelji da se pobrinu za malisane, po jedan odgajatelj na cetvero djece. Poslije podne, donijeli bi djecu i roditelji su mogli gledati kako se sa njima radi i postavljati pitanja. Imali smo staru elektricnu pisacu masinu i stavili je na sredinu poda i sve nase male stvari oko nje. Nije bilo racunala a ovi malisani su djeca elektronike pa je jedno dijete sjedilo za pisacom masinom a druga su se djeca igrala. Bio je to nevjerojatno zadivljujuci eksperiment. Igrajuci se do njega bi doslo drugo dijete pa trece, sjelo i promatralo. Malisani su to prolazili kao da cekaju u redu, ali reda nije bilo."

- Tocno, jer takva djeca ne cekaju u redu.

Stvarno je to istina a roditelji su to promatrali. Samo je jedno dijete od njih 15 otislo i sjelo u krilo roditelja. Ostali nisu uopce obracali paznju na njih.

- Koje je godine to bilo?

1984. godine. Ovi malisani ...... sve sto traze je da ih se postuje kao djecu i da ih se tretira kao ljudska bica, ne praveci razliku između ostale djece i odraslih.

Evo jedna zanimljiva prica:

Kad je unuk imao 8 godina, moja kci je bila jedna od onih koji nisu dopustali igracke u obliku oruzja. Nije smio imati ni puske ni nikakvi ratni arsenal. Nije htjela da ima bilo kakvu elektroniku. Sa tri godine, jednog dna rascesljavala sam svoje uvojke i koristila sam dvije naprave za kovrcanje, jednu hladnu i jednu vrucu. Dok sam koristila vrucu, on je zgrabio hladnu i poceo juriti okolo vicuci:"Bang-bang." I ja sam pograbila svoju i na isti nacin viknula:"Bang-bang." I tako smo jurili po kuci. Moja kci me je upozorila da se nebi smjela tako ponasati i ja sam joj rekla da je On to zapoceo i da se lijepo zabavljamo.

U to vrijeme za Bozic je djecak rekao:"Mano, znas li sto zelim za Bozic?" I sta je pozelio? ..... Pozelio je Nintendo set. Kci je bila protiv toga i rekla da se nisam usudila. Ali znas kceri ja sam mu baka a on je pozelio i zamolio me. Naravno, da kad sam odlazila iz grada, svom sam unuku kupila Nintendo. Nakon dva mjeseca me jednog dana nazvala kci i pocela zahvaljivati sto sam to ucinila. Naravno shvatila je da mu ga nemoze oduzeti i shvatila je da ne smije izgubiti kontrolu nad situacijom, pa mu je pocela prodavati vrijeme za Nintendo.Kci je govorila da ce dobiti nekoliko minuta igre na Nintendo ako izvrsi svoje obaveze na vrijeme. A unuk je dobivao svakakve ocjene u skoli zbog svoje lose suradnje. Tada mu je kci rekla da ako bude surađivao u skoli dobiti 10 minuta na Nintendu. Kad podigne ocjene na razinu vise, dobit ce toliko minuta a budu li se ocjene srozale da ce izgubiti toliko minuta na Nintendu. Djecak je dolazio iz skole, izvrsavao svoje obaveze i pitao majku:"Zelis li da jos nesto ucinim?" No majka mu je rekla da bi mogao uciniti jos neke stvari i naravno njega je zanimalo koliko ce jos minuta dobiti na raspolaganje.
Popravio je dvojku iz matematike na odlican. Nakon dva tjedna uciteljica je nazvala i upitala, da sto se dogodilo Colinu? Strahovito se promijenio. Uciteljica je govorila da to treba odrzati i da je trenutno najbolji đak kojeg ima. Prije svakog odlaska kuci bi pitao uciteljicu da li treba jos sto napraviti odnosno nudio joj je svoju pomoc. Za sve to bi njegova majka saznala i naravno ocekivala, koliko ce minuta traziti njen sin za igru na Nintendu. Ona bi mu odobrila. I tako je dijete postalo odlican đak.

Mnogi govore kako je Internet losa stvar za djecu i kako na njemu ima opasnih stvari. Međutim ako roditelji razgovaraju s njima i ako su pritim otvoreni, proucavajuci ih gdje da biraju, djeca se nece uplesti u zamke. Ta djeca su bistra. ona su poput nas - i mi ponekad glupo biramo iz potrebe, pa to cine i ona, ako im nesto treba. Ali ako su uravnotezena, znaju birati vrlo mudro. To su divna djeca.


- Je li to stvarno?

Mozda vas ne zanimaju ljudi koji "vide" boje. Sad slijede izvjesca i rasprava o Indigo djeci između cetvero doktora znanosti i jednog skolskog ucitelja. Da li Nancyna klasifikacija Indigo tipova potvrđuje ono sto vide i profesionalci? Da, misli dr. Barbara Dillenger.

Barbara Dillenger, dr.sci., provodi vecinu svog vremena u savjetovanju. ona je specijalnost za ljudsku prirodu te se usredotocila na pomaganje s percepcijom osvrta na zivot, razloga i lekcija za zivljenje. Vidi i dragovoljno prihvaca promjene, te je svjesna mnogih "tipova" ljudi, i kako je takva tipologija duboko povezana sa pruzanjem pomoci da shvate tko doista jesu. Uistinu i stvarno je vidjela Indigo tipove i ne suzdrzava se izvjescivati o njima. Zasluzuje priznanje zbog svog divnog doprinosa ovoj knjizi.

IndigoDj


| 23:05 | Komentari (46) | Isprintaj | #

subota, 15.07.2006.


BICE KRISTALNE DUSE



PRILOG

Tvoja dusa, pitam se....kojim putevima prolazi, Ljubavi moja. Sto od ovoga svijeta zaposjeda njezin
kristalni vid. Kamo ona smijera krenuti? Sto slute tvoji osmijesi? Sto mudrost, tvojega spokoja. Jeli moguce biti kristalno dijete ovoga vremena, Ljubavi moja? Biti ce svijet moguc, samo ako ga budu polako
nastanjivala djeca, bica kristalne djetine duse kao sto si ti LJubavi moja. Ne usklađuj se sa ovim svijetom,
usklađuj se samo sa svojom dusom i dusama onih s kojima te ljubav spaja. Nikad ne odustaj od zacrtane staze, ispisane tvojim imenom jer, iako covjek ne moze mnogo, svojoj dusi po cijenu zivota mora omoguciti da rasiri krila.


Posveceno jednoj odrasloj kristalnoj dusi.



IndigoDj



Image Hosted by ImageShack.us

| 03:21 | Komentari (26) | Isprintaj | #

ponedjeljak, 10.07.2006.

ZAHARIJE - INDIGO DIJETE


PRICA


Prijateljica ima unuka starog cetiri godine. Otisla je u Santa Barbaru u posjetu, te je izvela svoju snahu i Zaharija, svog unuka, van na veceru. Majka se stalno hvalila s ocjenama maloga Zaharije, s njegovim plivanjem i kako njegov ucitelj u skoli kaze da mali brzo uci te savrseno reagira. Naprosto se nicega ne boji.

Otisle su vrlo lijep restoran i namjeravali su pojesti veliki desert od cokoladnog moussea; djecak se tome veoma radovao. Iznijeli su desert i za svu pompu i stavili ga na sredinu stola i svakom servirali zlicu da s njom jede. Razgoracio je oci, nasmijao se, pruzio ruku, povukao je desert k sebi i zapoceo jesti. Samo je sjedio i jeo pa je konacno majka rekla:"Znas li sto znaci biti neustrasiv?" spustio je zlicu, namrstio se, pogleda ju i rekao:"DA, znam."
"Sto mislis da to znaci?", upitala ga je.
On na to odgovori:"Vjerujem u sebe!"
Dijete staro cetiri godine. Njemu je neustrasivost znacila bas to. Zaharijina izjava bila je veoma jasna. Takva djeca vjeruju u sebe. Ako im pokusate reci da cine nesto lose dok vjeruju u sebe, znaju da ne znate o cemu pricate.

Stoga savjetujem roditeljima da postave granice, ali neka djeci ne govore da nesto ne cine. Umjesto toga recite:"Ali zasto mi ne objasnis zasto to zelis uciniti? Sjednimo i razgovarajmo o tome. Sto mislis da ce se desiti? Igraj se malo samnom: Sto mislis da bi se desilo da si to ucinio?"

Kada vam dijete kaze sto misli da bi se desilo, upitajte;" U redu i kako bi to rijesio?" Zatim ce vam reci kako bi to ono rijesilo.

Tako se mora postupati sa Indigo djetetom, jer inace nece sudjelovati - osim ako nemate Indigo humanistu - i uopce nece htjeti razgovarati o tome.



- Kad kazete dijete, na koju dob mislite?
U trenutku kad pocnu razgovarati, razgovarajte s njima otvoreno. Nastojte da kazu sve sto imaju za reci.

- A sto da radim ako su jako mali?
Mozete to uciniti i dok su bebe. Brbljajte s njima - razgovarajte s njima. Neka slusaju vase brbljanje. "Sad cemo ti promijeniti pelene. Doista to moramo uciniti, inace ce te peci koza, pa ces nakon toga biti zadovoljan a i ja skupa s tobom. Neces plakati a ja necu morati brinuti. Svi cemo biti zadovoljni, jel'da? promijenit cemo tvoju pelenu."

- spomenuli ste jednu drugu veoma vaznu temu: postupati prema djeci kad pocnu razgovarati kao prema odraslima.
Toj djeci se ne moze "govoriti s visoka". Ucinite li to, pljunuiti ce vam u lice. Ona ne postuju ljude na osnovi njihove dobi ili bora na licu. Postovanje Indigo djece se mora zasluziti.

- Sto nismo ovdje spomenuli a zeljeli biste da ucitelji znaju o toj djeci?
Mislim da bih rekla:"Samo ih slusajte." Slijedite svoje srce i prestanite s autoritativnim ponasanjem. Neka vam djeca kazu sto im treba. Zatim im recite zasto im to ne mozete dati ili zasto je dobro da to imaju. Doista, samo ih trebatre slusati. To je sve. Indigo djeca su vrlo otvorena.

- Ponovno, biti prisutan.
Tocno. Ako zlostavljate Indigo djecu, ona ce otici u skolu i reci ucitelju, ili ce nazvati policiju. Sigurno ste culi za mnoge slucajeve kroz zadnjih godina kad su dvogodisnja i trogodisnja djeca spasila svoje roditelje nazvavsi policiju ili slicne stvari. Ako se takva djeca zlostavljaju, ona ce se automatski obraniti vlastima. Ona ce to uciniti, a mi cemo se zbog toga uzrujati.


- Volim ih nazivati DUGINIM MOSTOM obzirom na to gdje se mi nalazimo glede njih.
Mislim da je to istina. Zovemo ih mostom iz trece u cetvrtu dimenziju. (O tome u slijedecem postu).


IndigoDje

| 00:02 | Komentari (46) | Isprintaj | #

utorak, 04.07.2006.

NASTAVAK:


- Dobro, prijeđimo na neka druga pitanja. U skladu s vasim saznanjima, kada su prvi puta zamijecena Indigo djeca i koliki je danas njihov udio u postotcima novorođene djece?


Tvrdim da su Indigo djeca 90% djece mlađe od 10 godina. Neznam tocno kada su se pocela pojavljivati, ali znam kada sam ih prvi puta pocela promatrati. Moja knjiga "Razumijevanje vasega zivota putem boje" tiskana je 1986 godine, pa znam da sam ih pocela primjecivati prije toga. Mislim da je to bilo 1982 godine. Primjecivala sam ih znatno prije toga ali ih nisam opisivala. Sve do 1985. g. nisam bila sigurna hoce li ta djeca ostati na Zemlji.

- Postoje i razliciti tipovi Indigo djece? Ako postoje, koji su to tipovi i kakve su njihove osobine?

Postoje cetiri razlicita tipa, a svaki od njih ima svoju svrhu:

1. HUMANIST: Prvo, postoje indigo humanisti koji trebaju raditi sa masama ljudi. To su sutrasnji lijecnici, pravnici, ucitelji, prodavaci, poslovni ljudi i politicari. Oni ce sluziti masama i hiperaktivni su. Izrazito su drustveni. Razgovaraju sa svakim, bilo kada, na veoma prijateljski nacin. Imaju i veoma izrazena misljenja. Tijelo im je prilicno glomazno i, kao sto sam rekla, hiperaktivni su i ponekad se zabiju glavom u zid, jer zaboravljaju zakociti. Ne znaju se igrati sa jednom igrackom, moraju izvuci sve van, sve lezi naokolo, a oni se onda mozda s njima igraju a mozda i ne. Kad im kazete da pospreme svoju sobu, morate ih vise puta na to podsjecati, jer im nesto drugo lako odvuce paznju. Oni naime odlaze u svoju sobu, zapocinju s pospremanjem, sve dok ne ugledaju knjigu. Zatim sjednu i pocinju citati.

Jucer sam letila avionom, a neki mali indigo, star 3 godine, skakutao je okolo u nastojanju da privuce paznju. Majka mu je dala da proucava upute o sigurnoj voznji, on ih je otvorio zajedno sa svim slikama. Sjedio je veoma ozbiljno, kao da ih cita, zaista veoma ozbiljno i udubljeno. Proucavao je je upute nekih pet minuta i znam da ne zna citati, ali vjerujem kako je on mislio da zna. Takav je Indigo HUMANIST.


2. KONCEPTUALAC: Zatim imate indigo konceptualca. On se vise bavi planovima nego ljudima. Oni ce biti buduci inzinjeri, arhitekti, dizajneri, astronauti, piloti i vojni casnici. Nemaju nespretnu građu tijela, a u djetinjstvu cesto izgledaju poput atleticara. Bave se nadziranjem ljudi, osobito sinovi rado nadziru svoju majku ili kceri svog oca. Ako im to ne uspije, imaju velikih problema. Ova vrsta indigo sklona je ovisnostima, osobito drogama tijekom tinejđzerskog razdoblja. Roditelji trebaju pazljivo promatrati njihove obrasce ponasanja i kad se pocnu skrivati ili govoriti stvari poput: "Kloni se moje sobe", onda bi im mame trebale pretraziti sobu.

3. UMJETNIK: Onda imate indigo umjetnika. On je mnogo osjetljiviji, a cesto i manji rastom ali ne uvijek. Vise je obuzet umjetnoscu. Kreativni su i to ce biti buduci ucitelji i umjetnici. S cim god da se bave, bit ce to na veoma kreativan nacin. Bave li se medicinom, postat ce kirurzi ili znanstvenici. Pocnu li se baviti umjetnoscu, postat ce vrhunski glumci. U dobi između 4 i 10 godina, mogli bi pokazati zanimanje za petnaestak razlicitih kreativnih vjestina - a baviti se nekom od njih pet minuta i ostaviti ju. Tako majkama slikara ili glazbenika uvijek govorim: "Ne kupujte instrumente, iznajmite ih!" Indigo umjetnik moze raditi s pet ili sest razlicitih instrumenata, a kad dođe u tinejđersku dob, izabrat ce neko podrucje, ustrajati na njemu i postati pravim umjetnikom.

4. INTERDIMENZIONALAC: Zatim imate cetvrti tip indigo interdimenzionalca. Oni su veci od od druge Indigo djece, a u dobi od 1 - 2 godine, nista im ne mozete reci. Oni kazu: "Ja to znam. Ja to mogu. Ostavi me na miru." oni ce donijeti nove filozofije i nove religije u svijet. Mogu biti tirani, jer su znatno veci i ne uklapaju se kao druga tri tipa Indigo djece.


Od svih fizickih boja u sljedecih 20 godina sve ce nestati osim crvene, međutim sada govorimo samo o zivotnoj boji. Ostat ce samo mentalne boje: broncane, zute i zelene i duhovne boje: plava, ljubicasta. Indigo konceptualac zamijenit ce broncanu, zelenu i ljubicastu. Indigo umjetnik ce zamijeniti plavu i ljubicastu na sve cetiri razine.


- A oni ce biti intuitivni?

Zeljela bi ispricati pricu, desila se ovoga jutra. Prijateljica ima unuka starog cetiri godine ....... Prica slijedi u sljedecem nasavku !!!??? Pa vas molim na strpljivosti. Voli vas puno IndigoDJ !!!


PRILOG


*** (ANONIMNI CITATELJ)

Želimo razumjeti... Imamo potrebu kontrolirati... Pomalo se i bojimo... Indigo znači moćan, Indigo znači drugačiji, Indigo je prozor u novu dimenziju. Bilo je Indiga otkako je svijeta, možda samo suviše rijetko... Indigo želi pomoći, ali i pati - okovan materijalizmom i zatupljujućim mislima. Sjeća se... ostvaruje svoj cilj... želi se vratiti... u domovinu... Indigo je poslanik i nije mu dopušteno da to zaboravi... Rađa sa se svojim zanimanjem. Indigo razumije sam po sebi i uvijek gleda kroz ljude, kroz događaje - u prošlost i budućnost. Vrijeme? Prostor? Sputavanje. Žalostan je jer su ljudi gluhi i slijepi, frustriran je površnošću međuljudske komunikacije. Druži se sa "nadnaravnim" bićima i zna da su uvijek uz njega - njemu je to normalno, ali uviđa da drugima nije i zbog toga je nesretan. Ljudima može djelovati asocijalno, ali on uvijek vodi aktivan život u svojoj duši. Smatra da je svakoga tko se naziva ateistom čeka preobraćenje (ona jedna situacija od koje će progledati), ne razumije vjerski fanatizam. Jednostavno vjeruje - u dobro, lijepo, a možda najviše u promjenu. Indigo oprašta. Ali, nitko ne može tako hladno povrijediti do srži kao Indigo koji smatra da je učinjena nepravda. Nitko ne može razviti toliki bijes u očima.

Indigo dijete nikada zapravo nije dijete, jer je rođeno da bude roditelj...



| 00:09 | Komentari (64) | Isprintaj | #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.