nedjelja, 18.06.2006.

ALMOSTPOZNATA - zapazanja

Već dugo znam za indigo djecu,a prije 3 g. kod mene je u skupinu došlo jedno takvo dijete,ali tek nakon 2 godine sam prepoznala da je to indigo dijete,dječak sad ima 5,5 godina...i ponekad čak nisam ni sigurna je li jest ili se možda varam,no svakako je specifičan i naprosto fenomenalan,obožavam ga....on je stalno sam(asocijalan -što bi rekla struka),ne voli se družiti s djecom,voli pričati samnom ili s odraslima općenito,on zna što su tetive,dijamanti,klor,piramide,freon,bogomoljke i slično (takve ga stvari zanimaju),voli meditirati i izvoditi vježbe tai chi,vrlo je osjećajan i nježan,često mi kaže da me voli,često spominje mamu da mu nedostaje(dok je u vrtiću),ne voli kad treba bit u redu il držati se za ruku s drugim djetetom-to je njemu vrlo naporno,često kaže da je umoran i da se mora odmarati ili osvježiti čistim zrakom....ujutro kad dođe(zimi) hladno mu je i sjeda uz radijator-svaki dan i tako sjedi vrlo dugo i gleda kroz prozor,voli glazbu i udarati predmetima po nekom ritmu-tada se čini kao da je u nekom transu...vrlo se lijepo izražava,bogat mu je riječnik,pristojan je i izrazito ljubazan što nije karakteristično za tako malo dijete(npr.kaže:Puno ti hvala V. što si mi pomogla,vrlo sam ti zahvalan zbog toga!)...teško mu je jesti samom,dugo smo ga hranili,teško se sam oblači,usporen je,odluta mislima.... je li on indigo dječak? ja mislim da je,ali nisam sigurna...kako biti siguran?

Dragi moji blogeri evo nadam se da se necete ljutiti sto cu ponekad istaknuti vasa zapazanja kod vase i druge dijece, kao sto sam napravila i ovaj put, gdje je nasa draga Almostica to jako dobro uocila i sto je najbitnije, poklonila svu svoju paznju, strpljenje, razumijevanje i ljubav prema takvom malisanu. Hvala ti !!!


PRVO POGLAVLJE



STO JE INDIGO DIJETE?



Sto je Indigo dijete? Zasto ih zovemo indigo? Najprije ih definirajmo: Indigo dijete koje pokazuje nov i vrlo neobican sklop psiholoskih osobina i obrazac ponasanja a za koje se opcenitonije ranije znalo. Taj obrazac ima zajednicke cimbenike koji navode na pomisao da svi koji dolaze s njima u kontakt (osobito roditelji) mijenjaju svoj nacin postupanja s njima, bas kao i odgoj, da bi se postigla ravnoteza. Ako se zanemare ti obrazci, potencijalno se stvara neravnoteza i frustracija u umu tog dragocjenog novog zivota. Predmet tog poglavlja je ustanoviti, ograniciti i ocijeniti osobine Indigo djece.

Cini se da postoji nekoliko vrsta Indigo djece i opisat ce se ih kasnije u ovom poglavlju. Navest ce se neke najcesce obrasce ponasanja. Odgovaraju li oni ikome koga poznajete????

Deset najcescih svojstva Indigo djece:

1. Dolaze na svijet s osjecajem kraljevskog porijekla( i cesto se tako ponasaju).

2. Imaju osjecaj "kako zasluzuju što su ovdje" i iznenađeni su kada drugi ne misle tako.

3. Samopostovanje im ne predstavlja problem. Cesto govore svojim roditeljima "tko oni jesu"-ž.

4. Imaju problema s bezpogovornim autoritetima (autoritetima bez objasnjenja ili izbora).

5. Neke stvari naprosto ne zele uciniti; npr.tesko im je cekati u redu.

6. Frustriraju ih obredno orijentirani sustavi i oni koji ne zahtjevaju kreativno razmislanje.

7. Kod kuce i u skoli, cesto znaju i bolje nacine kako da se nesto ucini, pa se ponekad cini da podkapaju sustav (nisu usklađeni niti s jednim sustavom).

8. Cine se antisocijalnima osim ako nisu u drustvu sebi slicnih. Ako nema drugih cija je svijest slicna njihovoj, cesto se okrecu sami sebi, osjecajuci se da ih nitko drugi ne razumije. Skolu u socijalnom smislu cesto dozivljavaju vrlo tesko.

9. Ne reagiraju na "krivnju" u disciplini (cekaj dok ti otac dođe kuci i vidi sto si ucinio).

10. Nisu stidljivi u iznosenju onoga sto im treba.

Kasnije kroz pisanje cete saznati poblize neke od ovih osobina, jer sada je priolicno vazno reci zasto ove malisane nazivaju Indigo djeca.


SUSTAVI ZA KATEGORIZACIJU LJUDI
Richard Seigle, dr. med.


Kroz povijest zapadne civilizacije, postojala je velika potreba za istrazivanjem, definiranjem i prosuđivanjem. Otkrivsi nove zemlje i narode na Zemlji, nase su prve misli bile; Tko je poput nas a tko nije i sto mozemo uzeti? Narodi koji nisu poput nas u smisli boje koze, vjere, kulture i jezika smatrani su inferiornima tijekom veceg dijela povijesti. Znanstvenim jezikom, pokusavali smo ih kategorizirati prema obliku njihove glave, boji koze, kvocjentu inteligencije (IQ) itd. Antropolozi i psiholozi su proveli mnoge godine procjenjujuci kako razmisljamo, osjecamo i djeljujemo.

Specificni psiholoski cimbenici. Cimbenici, poput slijedecih, ponekad su koristeni kao osnova za grupiranje ljudskog ponasanja: obiteljska struktura i obicaji; kultura; snovi; samopsihologija, vezivanje i privrzenost; motivi; religija; svjesna i nesvjesna motivacija misli.

Priznati teoreticari psihijatrije s razlicitim sustavima određivanja tipova osobnosti: Freud, Jung, Adler, Berne, From; Kernberg, Klein, Maslow, Peris, Reich, Rogers, Skinner i Sullivan.

GANDHI je rekao: "Nasa sposobnost postizanja jedinstva u razlicitosti bit ce ljepota i testiranje nase civilizacije". Kraj ovoga milenija signalizira visu svijest ljubavi i prihvacanja svih ljudi. Nesto sto smo mogli nauciti prije mnogo stoljeca od domacih urođenickih kultura da nismo na njih gledali s visoka.


Dragi blogeri u narednom postu bit ce rijec o duhovnim i metafizickim sustavima. Sistematiziranja koji nastoje klasificirati ljude, npr. na osnovi njihovih osobina pri samom rođenju (astrologija), njihove zivotne energije, povezanosti sa svetom zivotinjom (korijeni Kineza i americkih indijanaca) i mnogo toga ostalog.


IndigoDj.




| 00:47 | Komentari (75) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.