utorak, 06.06.2006.


INDIGO DJECA



Stigli su novi klinci



Lee Carroll & Jan Tober



Za Jean Flores, djelatnicu Ujedinjenih Naroda koja je napustila ovaj svijet tijekom pisanja ove knjige. Ona je sada nas Anđeo s druge strane koji i dalje pomaze malisanima ovoga svijeta.




"Ova djeca mogu biti vrlo bistra, vrlo sarmantna ali i nemoguca za suzivot. Ona razmisljaju o zabavnim i kreativnim stvarima strahovitom brzinom. Dok pokušavate ugasiti vatru koju su izazvali pekuci sljezove kolacice na peci, vec su u kadi pokusavajuci utvrditi hoce li zlatna ribica prezivjeti u vrucoj vodi"

-Natasa Kern, mama, citira ju Nancy Gibbs iz casopisa Time.



Uvod



Kada krenete citati ovo, mozda cete se pitati i pomisliti: Sto je to opet, jos jedna mracna knjiga koja osuđuje nacin kako drustvo mijenja nasu djecu? Ne: Ovo je mozda najzanimljivija i najuzbudljivija iako neobicna promjena osnovne ljudske prirode ikad primjecena i dokumentirana u nekom drustvu koje raspolaze sredstvima da to ucini. Zamoljavate se da citajuci ovu knjigu svoj sud zadrzavate za sebe.

"Jan i Lee su nacionalni predavaci i autori tehnika za samopomoc. Zadnjih 6 godina putovali su svijetom i govorili pred vecinom i manjim grupama ljudi. Bili su u kontaktu sa svim starosnim skupimama i mnogim kulturama predstavljenim na raznim jezicima. Jan nikad nije imala djecu ali nekako je osjecala da ce im se jednog dana do kraja posvetiti.

Ako ste savjetnici i ako provodite puno osobnog vremena s ljudima, ne mozete a da ne primjetite neke stalne promjene ljudskog ponasanja koji zatim postaju osnovnon građom vaseg rada.Taj rad strahovito ispunjava zadovoljstvom - ali nam omogucuje i da primjecujemo stvari.
Prije nekoliko godina, ljudi su poceli govoriti o specificnim teskocama sa svojom djecom. Pa sto je onda ovdje novo? Djeca su najveci blagoslov u zivotu, ali i najveci izazov. Mnogo je knjiga napisano o tome kako biti dobar roditelj i o psihologiji djece, međutim nase zamjedbe bile su sasvim drugacije. Sve cesce slusamo o novoj vrsti djece ili bar o novoj vrsti problema za roditelje. Priroda poteskoca je bila neobicna, jer su one trazile izmjenu ponasanja između odrasle osobe i malisana sto je bilo neocekivano, i cini se netipicno za ono sto je iskusio nas narastaj. Nismo na to obracali pozornost sve dok to nismo culi od profesionalaca koji su iskljucivo bave malisanima. Izvjescivalo se o slicnim izazovima. Mnogi su bili ogorceni i na kraju svojih snaga.

Iste su nam price pricali odgajatelji diljem Amerike - među kojima neki s praksom i duljom od 30 godina - kako su kod te djece neke stvari drugacije. Zatim smo vidjeli nesto zastrasujuce. Kad su "novi" problemi postali akutni, pojavila se tendencija da se stvari rjesavaju legalnim drogiranjem djeteta! Predpostavljalo se da se radi o osobini određene kulture, odraz Amerike koja se mijenja. Dio divnog americkog temperamenta je njihova fleksibilnost i prilagodba znacajnim promjenama kao ni jedna druga zemlja, uz odrzavanje stabilnog temelja vlasti.

Upitajte bilo kojeg ucitelja u skoli i reci ce vam da nas obrazovni sustav doista treba temeljito mijenjati. Mozda je zaista doslo vrijeme za to, ali ne radi se o nicem revolucionarno novom i to ih nije nadahnulo na pisanje ove knjige.Oni rade na pojedinim problemima i ne petljaju se u politiku ili neke ekoloske uzroke.Iako nije iskljuceno da ih i to zanima. Oni se iskljucivo vise posvecuju na ono sto uistinu osobno pomaze muskarcima i zenama. Njihova premisa je uvijek bila da svaki uravnotezen covjek s pozitivnim stavom i koji zraci zdravljem je u stanju ucinkovito provesti sve potrebne promjene. Drugim rijecima, cak i ogromna drustvena promjena najprije treba zapoceti u UMU i SRCU svakog pojedinca.

Prije mnogo godina ocekivalo se da ce se moci procitati izvjesca i clanci o "osobinama nove djece" u obrazovnim casopisima za osnovnu skolu i svakodnevnu njegu djece. To se nije desilo, bar na razini da bi privuklo neku vecu paznju i na nacin da se pomogne ili informira roditelje. Kao sto cete vidjeti, a mozda i mnogi vec vidjeli, niz je cimbenika potakao nastanak ove knjige i to je dobro imati na umu prije nego li se njihove rijeci uzmu "zdravo za gotovo" za pojavu koja spada u kategoriju "događanja svuda oko nas - ali neobjasnjivu".

"Shvatili smo sljedece:" To se biti u sljedecem postu!


Dragom mom suradniku FF-*FF*
zahvaljujem a i svi vi ostali sigurna sam, na dodatnom prilogu i doprinosu ovih dodatnih karakteristika nasih malih bozanskih malisana. Hvala ti FF a i svima vama koji iznesete svoja iskustva glede sebe i svojih slatkih malisana.

Roditeljima i učiteljima bi trebalo dati na znanje da pronađu li slijedeće karakteristike na djeci,da se tada vjerojatno radi o Indigo djeci:

-Vole bajke i dupine.
-Traže prava, duboka i trajna prijateljstva.
-Vole boraviti u prirodi.
-Vezani su za životinje.
-Imaju velike, čiste i mudre oči.
-Vrlo su energični i aktivni.
-Vole kristale,reiki,meditaciju i jogu.
-Najčešće su posvećeni glazbi,
umjetnosti, pisanju i duhovnosti.
-Vrlo su inteligentni i uvijek puni
pitanja i zahtjeva.
-Odmah znaju da li im se netko sviđa ili ne.
-Mnogima je dijagnosticiran poremećaj
u ponašanju.
-Ne vole ponavljanja u školi i lako im postaje dosadno.
-Vrlo su osjećajni i imaju posebne moći.

Najvažnije je da djeca budu voljena, pažena i mažena
i tretirana, onako kao što i zaslužuju
i da se zna tko su i što mogu.

FF


| 22:14 | Komentari (25) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.