Činjenice (dio 11.)

četvrtak , 23.07.2015.

Danas donosim još jedan svježi dio činjenica, nadam se iskreno da ćete uživati u njima.

Dugo sam se bavio glazbom, ali danas nastavljam s novim činjenicama.

Ruska Demokratska Federativna Republika je bila novonastala država 19. siječnja 1918. U njoj bi Rusija bila demokratska i federalna država. No, isti dan, na sastanku Sveruskog komiteta u Petrogradu (današnji Sankt Petersburg), rezolucija je odbačena i Ruska Demokratska Federativna Republika je tako postala država koja je trajala najkraće od svih u povijesti. Poslije nje nastaje RSFSR, kasnije poznati SSSR. Slika prikazuje dotični sastanak.



Benjamin Harrison, 23. predsjednik SAD-a je bio i prvi predsjednik koji je imao snimku svoga glasa, a bio je i poznat po tome što su se on i njegova žena bojali struje, te ih je bilo strah da ne poginu ako uključe sklopku. Snimku glasa imate ovdje.



"Frida" od Psihomodo Popa je našla svoje mjesto pod člankom Matice Hrvatske, "Vijenac", kao primjer apokove. Članak možete vidjeti ovdje.



Krava Missy, rođena 2006. je prodana 2009. na aukciji za 8,96 milijuna kuna (1,3 milijuna dolara), te je tako postala krava koja je koštala najviše. Trenutno prebiva u Danskoj, nakon što je već par puta prodana.



Johan Katsu, šerif okruga Turku je 1679. napisao u svoj dnevnik : "Prestajem pušiti duhan". Umro je mjesec dana poslije, od komplikacija nastale pušenjem, no to nije potvrđeno.



Car Shah Jahan, koji je izgradio Taj Mahal, poslije gradnje je dao rezati ruke radnicima kako nikad više ne bi mogli napraviti tako lijep spomenik.



Australski dolari su napravljeni od jedne vrste plastike, te se ne mogu potrgati. Osim ako nemate neku malu pukotinu pa ode popola.Imao sam prilike to vidjeti na svoje oči.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.