Domaći plagijati (dio 1.)

subota , 20.12.2014.

Iako nam je domaća estrada u nekim segmentima dobra, u nekima pak loša, neki su odlučili uzeti malo (ili više) iz djela stranih ili domaćih izvođača. Da, i sam slušam pjesme koje su donekle ukrale neki dio ili što već iz te pjesme, no nije to loše - ako su pjesme pomoću tih dijelova napravljene dobrima. Možda se iznenadite, možda ili ne, neću staviti ljestvicu jako visoko. Sada. Krenimo.

Radio Luksemburg - Ako nemam te



Ova odlična pjesma tada nepoznatog benda je postala odlična rock romansa. Jedna od mojih favorita domaće estrade ipak nije tako čista. Dio bubnjarske dionice i početak pjesme je "posuđen" od Snow Patrola.

Ovo je "žrtva".




Mira Škorić - Sva čuda da se dogode

(googlajte si pjesmu, ugradnja je na više videozapisa onemogućena, pa, fakju, autori, i svi ostali)

Uglavnom ,pjesma počinje s istim početkom i istom intonacijom kao i "Kashmir"od Led Zeppelina. Turbo folk ima i svoju originalnost. Da.




Dragan Kojić Keba - U crno obojeno

(isto kao i kod Mire Škorić)

Ovdje nije uzet nekoji dio, ovdje cijela pjesma vuče tako. Keba isto ima originalnost do poda, čim se našao kopirati one najbolje, vječite Stonese i njihov najveći hit - "Paint it black".




Bijelo Dugme - Padaju zvijezde



Bregović JE plagijator. Koliko god mi to porekli, uvijek se nađe neka nova pjesma koja će potvrditi da on je to. Ovdje donosim ne pretjerano decentan, ali dobar primjer da to oni rade. Van Halen je ovaj put u pitanju.




Boris Novković - Mašta moja



Doslovno. Doslovno. Ali doslovno ista pjesma je bila hit 1979. od Knacka, a hitu je ime "My Sharona". Bravo, Borise. Šteta pa su tu i detaljni inspektori (wow, kako ljudi uspiju to kačiti po forumima). Sviđa mi se sve uglavnom. Osim Novkovića.




Crvena Jabuka - Sviđa mi se ova stvar



Nisu oni toliko poznati po plagijatima, ali dok okradu, onda okradu od Beatlesa. "Twist and shout" je pjesma-žrtva kod ovog benda.




Thompson - Iza devet sela



Ha. Ove popularne 'rvacke pjesmende Thompsona nisu također nešto čiste. Ovaj originalni i breathtaking početak je zapravo sličan pjesmi "Super Trouper" od ABBE. Disco protiv domoljublja. Zanimljivo, štoviše.



I da.

"Mlohava Čuna" od Haldnog Piva ima klavirsku dionicu identičnu kao "Let it be" od Beatlesa.

Disklejmer : neki su možda licenzirani, ne smatrajte ih onda plagijatima.



<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.