Recimo NE senzacionalističkim naslovima!

srijeda , 20.07.2016.

Imate li Facebook profil? Ako imate, bez obzira koliko opreza bacate na činjenicu da "lajkate" stranice koje su dobre, provjerene i služe nekoj svrsi (bilo to humoru, modi, kulturi, filmu, bilo čemu...), i dalje postoje one vrste koje jednostavno stave nekakav opasni naslov poput "OVO MORATE VIDJETI", kojemu se mi u većini slučajeva, ne možemo oduprijeti, pa smo voljni pritisnuti na taj naslov, bez obzira koliko reklama moramo proći. I to je tragično. I na kraju vas dočeka neka potpuno neukusna, površna vijest koja niti ne zaslužuje takav naslov.

Nasjednem ja toplo na jedan "clickbait" od jednoga portala i naravno, dođe mi opet neka loša vijest koja uopće nema veze s naslovom. Kako bi izbjegao reklame, uvijek imam uključen AdBlock (odličan plugin za bilo koji pretraživač, gotovo stopostotni učinak u ubijanju reklama). Tako dođem na jedan prilično popularan portal u Hrvatskoj, kad mi nasrne poruka "Ugasite adblock i podržite hrvatsko novinarstvo." No, ja iskreno ne smatram ovo novinarstvom. Senzaciju može napisati i onaj koji se nije školovao za novinara, kolumnista ili nešto slično. Napisati aktualnu VIJEST koja ima DOBRE informacije, eh da, to već zovem novinarstvom. Uostalom, nije li to definirano u novinarstvu? Isključiti ću AdBlock samo za one stranice koje su stvarno vrijedne toga.

K tome, mnogo ljudi, koliko sam sam saznao, prosvjeduje na njihovim stranicama radi članaka, što ja smatram potpuno pogrešnim. Jedini način da se takav senzacionalizam zaustavi jest bojkot takvih stranica. Jednostavno ih maknuti sa naslovnice i pretvarati se da nešto takvo uopće ne postoji. No, kad sam već počeo taj eksperiment bojkota, gotovo svaki vodeći medij je maknut radi takvih senzacija. Želim li ipak saznati za neke novosti, radije ću pogledati medije poput BBC-a ili nekog svjetski poznatog medija. A ako želim saznati neke hrvatske novosti, radije ću slušati vijesti Radija 101, koji po meni imaju mnogo bolji format nego li bilo koji drugi radio, nemaju kratke i površne vijesti, nego baš odvoje vrijeme, što mi se sviđa.

No opet, koliko ljudi prosvjeduje protiv toga, a koliko ih je stvarno voljno učiniti nešto?
Što vi mislite o takvom problemu?

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.