Igre i Vicevi

četvrtak, 28.11.2013.

Politika na talijanski nacin

Hajde da vam ispricam malo sto se dogadja stvarno u Italiji i koja je to velika sprdacina, onako iz prve ruke; ja tu zivim vec vise od 20 godina i puno bolje poznajem situaciju nego u Hrvatskoj. Jucer je bio vazan dan za nas Talijane (imam i drzavljanstvo pa prema tome mogu koristiti prvo lice mnozine). Senat je izglasao prestanak mandata Berlusconi-ja (vise nije senator) jer je ovaj u konacnoj instanci osudjen na 4 godine zatvora zbog utaje poreza. Stvar je malo komplicirana, pa cu probati poblize objasniti ispustajuci pokoji detalj koji bi mogao dodatno zbuniti.

Prije 3 godine talijanski parlament je izglasao unutrasnje pravilo, zbog sve prisutnije korupcije medju zastupnicima (nismo ni mi na to imuni, dapace), po kojemu parlamentarci koji su pravosnazno osudjeni na preko dvije godine zatvora gube mandat. Talijanska ljevica, ona koja ne moze smisliti Silvia, je odlucila da primjeni tu normu na njegov slucaj. Prvi problem je da advokati Berlusconi-ja drze da je to retroaktivna primjena jer je sudjenje pocelo puno prije donosenje tog zakona; ljevicari s druge strane kazu da nema veze jer je presuda donesena poslije. Predmet je dat od desnice na ustavni sud, ali ljevaci nisu htjeli cekati odluku; imaju vecinu i mogu si priustiti da ne postuju pravila (jer nije bas u pitanju sam zakon). Tako se jucer na osnovu toga glasalo i Berlusca, kako ga ovdje neki popularno zovu, nece vise na sjednice u parlament, ali je i dalje vodja desne stranke.

Ono sto je interesantno jeste da je kod presude Berlusconi-ju donesena i dodatna mjera: osim zatvora mu se zabranjuje da vrsi bilo kakvu drzavnu sluzbu u slijedece 5 godine. Na zadnjem sudistu, suci su vratili ovu mjeru na razmatranje prvom sudu jer su ovi pogrijesili u primjeni zakona i rok moze biti samo dvije godine. Ovih dana se ceka punosnazna odluka, odnosno ispravka milanskog suda i nakon toga Silvio automatski prestaje biti zastupnik po sili zakona. Netko ce se upitati: pa zasto su ovi forsirali stvar oslanjajuci se na moguce neustavno pravilo ako su mogli isto postici, da se rjese Silvia, cekajuci jos dva tjedna? Da bi pred svojim glasacima uzeli zaslugu za to sto su ga poslali doma.

Nas junak je prije par dana iznio neke nove dokaze koji su stigli iz Sjedinjenih Drzava i koje bi trebale pokazati njegovu nevinost (pitam se gdje su bili ti dokazi u toku sudjenja koje je trajalo preko 5 godina). Nakon toga je apelirao na senatore da ne glasaju protiv njega jer bi to bila sramota za drzavu, protiv demokracije i oni bi morali nastaviti zivjeti s prljavom savjesti!? Ma ljudi, ovdje kod nas (ne znam zasto, ali bih rekao da je isto i kod vas) parlamentarci jednostavno nemaju savjesti; ne postoji nesto tako niti u njihovom rjecniku.

Sada se svi njegovi protivnici vesele i govore kako je zavrsila jedna crna era i kako ce sada biti bolje. Ti doista nista ne shvacaju; ocito uz pomanjkanje savjesti nedostaje i pameti. To sto nece zauzimati fotelju u senatu nista ne mijenja jer i dalje ostaje na celu svoje partije. U stvari ne bas jer su i tu stvari malo komplicirane. Prije desetak dana je raspustio partiju i osnovao jednu novu, u biti se vratio na staru koji je osnovao kada je usao u politiku i koja se zove Forza Italia. Jedan dio menagera partije nije pristupio (oni koji su u koalicijskoj vladi) novoj-staroj grupaciji nego je osnovao novu partiju.

Oni koji koriste krivu ruku likuju zbog toga (desnica se konacno raspala) i nisu primjetili da su dvije nove grupe vrlo slozne (cak se ni ne vrijedjaju medjusobno), osim oko podrske vladi: stari su presli u opoziciju, a novi nastavljaju s podrskom vladi. Jucer su na televiziji prikazali istrazivanje javnog mjenja u vezi s tendencijama glasanja na hipotetickim izborima. Ove dvije nove grupaciji imaju tri posto vise glasova od stare koja se raspala. Decki, Silivio je previse lukav za vas; i kada gubi pobjedjuje.

Oznake: berlusconi

- 16:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.