subota, 18.03.2006.

Pjesma/mini priča

Evo ovom prigodom da u jedan post stavim SAMO jednu pjesmu...
Da da pjesma je tooolko duga da bi to mogo jedan post biti pa pogledajmo...

Ljubio sam snašu na salašu

Priča: "E, baš sam onomad razmišlj'o od čega pravidu tambure, pa sam pit'o i, i Mitu, i Proku, i onog Mileta Devića, birtaša, zna li kogod, pa niko nije znao da mi kaže. A onda mislim, na posletku, nije to baš tako zdravo ni važno. Jer, evo, i ova moja tambura, i stara i bog zna kakva, i zvoni i zveči, a opet svira. Pa ću probati sada na njoj da vam odsviram, pa mog'o bih kas'ti da ispripovedam šta mi se jedared desilo kad sam išao u Iđos na vašar, a još sam deran bio.

Krenem ti ja jedared u Iđos, bio tamo neki vašar. Sad, jel' vašar, jel' sajam, baš ne mogu tačno da se setim. Al' šta bilo da bilo, baba mi je dao nešto novaca, šta sam ja onda mogao imati, jedno osamnaest, devetnaest godina, uveliko sam se momčio vec po sokacima, pa mi je baba rekao: "Na sine para, idi u Iđos i kupi kakvog lepog konja. Ne marim kakvog, sad, jel' ždrepca, jel' pastuva, jel' ajgira, samo kobile nemoj!" E baš tako mi je rekao. Baba nikad nije mlogo baš voleo kobile. Sad sam ga i ja razum'o, otkad sam odrastao.
I tako sam krenuo, pa sam hteo nekom prečicom, preko polja. Nisam se setio onog što kažu: preko preče - naokolo bliže. Ono bilo letno doba, sto bi kaz'li Englezi, Summer time, when the living is easy, tu negde preobraženije, mož' biti tako, devetnaesti, dvadeseti avgust mesec. Sunce odskočilo, podne, a od tog druma ni traga ni glasa. Kanda da sam zalutao. Bogami, kanda da sam zalutao. A gladan i žedan i umoran. Još mi je mati kazla: "Ponesi štagod za jelo". "Ta", reko, "mani mati, naopako, šta ću nosit, tu za dva sata, časom ću ja". Al', vraga, bas mi je falilo.

I vidim, neki salaš se beli u senci oraja. Sad, jesu l' bili kokosovi oraji ili kakvi drugi, to ne mogu da se setim, al', reko', 'ajd da svratim, sad što, šta me kosta? Valjda će mi dati parče 'leba i masti i malo aleve paprike odgore, pa ondak čašu vode, a nad'o sam se i kakav tanak špricer, što Mađari kažu "Hozsu lepes", a to na mađarskom znači "dugacak korak".

I kad sam dosao na taj salaš, prvo sto sam video, na astalu cipovka 'leba bela, vidilo se da je frišak, onako, reš malko. A po avliji svuda trčidu pilići, brojleri oni što se zovu. Lepo i dan - danas vidim kako onako po avliji se muvaju levo - desno. Odškrinita vrata od pušnice. A tu... E, divota jedna! Odma' ogladnim kad se toga setim. Šunke, slanine, a znaš koje slanine? One 'nako što ima red slanine pa red šunke, pa red slanine pa red šunke, pa tako jedno pet - šest puta, ti redovi. Pa ondak, ondak džigernjače, pa švargle, pa krvavice... A dole jedno plekano bure puno čvaraka i droždina. Što bi kaz'li Japanci, ikebana, prava ikebana. Ništa mene to nije, što bi kazl'o, onako, taklo, iako sam bio gladan k'o vrag. E, već neka plava snaša što se muvala levo - desno po avliji i 'ranila već pomenute, one - piliće..."

Pjesma prava: "Da sam tada im'o kuću i njivu,
pet - šest svinja i bar jednu kravu,
i avliju, u njoj jabuku il' šljivu
uz'o bih tu snašu plavu.

Pitam: "Jel', di su ti baba i mati?"
Ona reče mi ovako:
"Baba do utorka neće da se vrati,
a s materom ćemo lako!"

Pa, da te ne sla`em, za jedno frtalj sata, u vr' glave...

Ljubio sam snašu na salašu, strasno,
beše mirisna k'o majska ruža.
Rekla mi je konačno, al' suviše kasno,
kako ima brkatog muža.

Tek tad videh iza plasta sena
s nekim vilama muža njena.
On mi reče: "Jel' ti, vandrokasu,
pušćaj o'ma moju snašu!"

A pre toga, sad, jel' sekundu, jel' dve, ne znam...

Ljubio sam snašu na salašu, strašno,
beše mirisna k'o majska ruža.
Rekla mi je konačno, al' suviše kasno,
kako ima brkatog muža."

Opet priča: "Kad već ja nisam prevrn'o, bud'te bar vi sad tako pametni pa prevrn'te ploču, jer sa druge strane ima još, šta je posle bilo.

Od tog doba u vasioni su se odigrale mloge neverovatne pojave. Eto, baš onomad sam čitao, ta Kohoteklova kometla, i sve te zvezde sas repom, pa ondak onaj Bermudski troug'o 'di na čudan način nestajadu silni avioni i brodovi. Tol'ko brodova nestalo tamo da se ja već malko brinem i za Slavonski Brod da mu se šta ne desi. Pa ondak Rusi u kosmosu, pa, ne znam, Amerikanci u kosmosu, pa Kinezi u kosmosu, pa Bogićević u Ko... Pa svi u kosmosu. čudo jedno!

A to sam sve kaz'o samo da bi malko ilustrovao, ovako, ta mistika i to, šta se sve dešava, jer ja šta god sam zamišlj'o, šta god sam sanjao, to sve mi se ostvarilo. Sve mi se baš ostvarilo. Eto, onomad mi baš umro tetak, iz Gospođinaca, i ostavio mi dvanaest jutara zemlje, ritske, znaš kakve? Kažu navodnjavaj, ne znam, đubri, prskaj, ovo, ono, 'ibridi... Ma kakvi, znaš kakva je ovo zemlja? Tu kad bi dugmad posej'o opet bi nešto niklo. Ja ti kažem - tu bi mog'o sejati i kikiriki, i artičokle, ondak ono, ono drvo što crnci pravidu lebac od njega. I, čudo jedno, pa sve bi tu izraslo. Takva zemlja.

A u selu - dve kuće. Jedna baš na glavnom sokaku. Da ti ne kažem ni kako se zove sokak, ni koji je broj od kuće, al' kad dođes, odma' ćeš videti. Odma', odma' se to vidi. Eej, šest pendžera sas ulice, od toga četiri kibicfensteri, pa onako, kad metnem muškatle, a zimi kad nema nikakvog drugog cveća, ondak one zimske ruže, sitne, one žute, što lepo onako mirišu, pa divota da ljudi prolaze pa sve gledaju pa govore: "Ju što je lepo, ju sto je divno!", i još svašta govore. Kako i ne bi. Druga kuća mi tu, čelo crkve, isto na lakat, isto je lepa i puna k'o oko, samo što je sa slamenim krovom. Al' ne mari, tu mi sad baba živi i mati.

A salaš, e, pitaš kol'ki mi je. Ne bih ti mog'o kaz'ti kol'ki je. I ja sam voleo da znam pa sam onomad zvao geometra, čak iz Segedina da izmeri al' nije mogao siroma', na polak se onesvestio. Eto. Ne moze to odjedared. Al' evo, da uzmeš konja ujutru, al' dobrog konja, pa uzjašeš pa jašeš, i, jašeš i jašeš, do uveče, znaš, i uveče i tebi i konju dosta, i mislite, "Gdi smo i krenuli da jašemo?" - a još ste na mom salašu. Eto, tol'ki je.

U štali - šest konja. četir' ova, što ih prežem, sad, jel' u taljige jel' kad orem, ili tako štagođ. A dva bela, ona paradoša, samo kad je, kad su neki svečari, jel' u zimu, tu tako oko Svetog Jovana, kad ih upregnem u saonice, pa s praporcima, pa - divota jedna.

Krava imam petnaest komada i to simentalke, one 'olandske. Znaš kakve su? K'o iz opateke da su izašle. Da staneš pa da gledaš, da kažeš: "E, ove sigurno nosidu tetrapak mleko!", takve su. A nije, nose obično mleko k'o i naše krave, samo što su takve šiste, k'o sa čokolade, sa onih slika, mlečne čokolade i tako, divota jedna.

Svinja imam dvajes'-pet komada jorkšir i dvajes'-pet komada, sad, jel', berkšir il' bert lankaster, ne znam, uvek tu brkam od ta dva imena. Pa imam nešto i mangurica, imam i prasića. Živine? Tol'ko živine nisi vid'o. Da naranim polak Afrike. Znaš šta je: ćuraka i moraka i pataka i gusaka, jesam još štagod zaboravio - svejedno, imam svega. Pa to sam probao sas digitronom da izbrojim kol'ko imam pa mi iskočio osigurač, ne moš'! Al' vidi ovako, na primer: nekad se probudim, pogledam kroz pendžer, pa reko': "Ju, sneg pao!", znaš, beli se salaš. Pa ondak mislim, pa ne moče biti sneg, naopako, letno doba, kakvi sneg?! A ono - jaja po salašu! I ne možeš skupiti. Unajmim mobu da skuplja jaja, pa ne može, dok skupim, opet polak mućkovi.

Imam nešto i novaca, nije da nemam. Ne bi voleo o tom da pričam, kol'ko imam i gdi ih držim.

Samo, znaš, da ti kažem o'ma', slabo meni vajda od svega toga što sam ti nabrojao. Znaš, kad tako nekad uleto, kad opali kakva omorina, a ja se prevrćem levo - desno po onoj dunji, pa ne mogu da zaspim, znaš, pa onda izađem na gong, pa sednem na basamke, pa gledam u zvezde i mislim: "Otac mu i te zvezde, kol'ko toga ima - ne možeš to ni izbrojati, čudo jedno!" Da!"

Opet pjesma: "E, viš, ondak se s mlogo tuge setim...

Ljubio sam snašu na salašu, strasno,
beše mirisna k'o majska ruža.
Rekla mi je konačno, al' suviše kasno,
za tog njenog brkatog muža.

(Eh, da ga je tamni vek moj zacrnio, kad sam ga i video i kad je došao i sve... A sad, šta bilo da bilo...)

... muža."

| 21:21 | Komentiraj (2) | Print this! | #

<< Arhiva >>

Copyright © Stripovi Igre TV... - Design touch by: Tri mudraca

Komentari On/Off

< ožujak, 2006 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Jelte ja volim:
The Doors
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Star Wars
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Pizza
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Tigers
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Dragon Ball Z
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Saxophon
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

This site has ben copyrighted by Baxon... no copying of the materials here!!!
Copyright © 2006 by Baxon ( Nema tu copy/paste ) smokin

Baxon Inc. Marketing
Tri mudraca


Moj drugi blog o DBZ-u...
DBZ FAN BLOG

Eto adresa nekih drugih blogova... svakako ih proćitajte...

Yoma blog

Bex blog

Fidel blog

Star Wars blog

Universe Lady Blog

Pure-Poison blog

Puknutamala blog

Ivan blog

Bibi blog

Evo linkova do nekih zanimljivih i korisnih stranica...

ImageShack ( za slike )...

Google...

DBZ/DBGT informacije...

WoW sluzbena stranica...

Blog home page....


Cursors

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se
Neke citacije iz fantazija i stvarnosti:
Archimonde: "From this seal shall arise the doom of men, who, in their arrogance, sought to wield our fire as their own. Blindly they build their kingdoms upon stolen knowledge and conceit. Now they shall be consumed by the very flame they sought to control."
----------------------------------------------
Uther (prije smrti): "I dearly hope that there's a special place in hell waiting for you, Arthas."
Arthas: "We may never know, Uther. I intend to live forever."
----------------------------------------------
Thrall: "Isn't magic magic?"
Grom: "Yes and no. Sometimes the effect is the same. For instance, if a shaman was to summon lightning to strike his foes, they would be burned to death. If a warlock was to summon hell's flames against an enemy, they would be burned to death."
Thrall: "So magic is magic."
Grom: "But lightning is a natural phenomenon. You call it by requesting it. With hell's fire, you make a bargain. It costs a little of yourself."
Thrall: "But you said that the shamans were disappearing. Doesn't that mean that the warlocks way was better?"
Grom: "The warlock's way was quicker, more effective, or so it seemed. But there comes a time when a price must be paid, and sometimes, it is dear indeed."
----------------------------------------------
Drek'thar: "I can call the snows, and wind, and lightning. The trees may bend to me when I ask. The rivers may flow where I ask them to."
Thrall: "If your power is so great, then why do you continue to live in such a harsh place? If what you are saying is true, you could turn this barren mountaintop into a lush garden. Food would never be difficult to come by, your enemies would never find you."
Drek'thar (ljutito): "And I would violate the primary agreement with the elements, and nothing of nature would ever respond to me again! Do you understand nothing? Have the humans sunk their greedy talons in you so deeply that you cannot see what lies at the heart of a shaman's power? I am granted these things because I ask , with respect in my heart, and I am willing to offer something in return. I request only the barest needs for myself and my people. At times, I ask great things, but only when the cause is good and just and wholesome. In return, I thank these powers, knowing they are borrowed only, never bought. They come to me because they choose to, not because I demand it! These are not slaves, Thrall. They are powerful entities who come of their own free will, who are companions in my magic, not my servants. Pagh! You will never understand."
----------------------------------------------
Balašević-Znatel priču o Vasi Ladačkom?

I ja sam je tek onomad čuo...
Jednom devet dana nije,
izlazio iz birtije,
kažu da je bio cudna sorta...

Otac mu je bio sitni paor...
'Ranio je sedam gladnih usta...
Mati mu je bila plava,
sitna, nežna, jektičava.
Umrla je sa trideset i nešto...

Imali su par jutara zemlje...
Malu kucu na kraju sokaka...
na aštalu navek hleba
taman tolko kol'ko treba,
al' je Vasa hteo mnogo više...

Želeo je konje vrane, po livadi razigrane,
sat sa zlatnim lancem i salaše...
Želeo je njive plodne, vinograde blagorodne,
u karuce pregnute čilase,
ali nije mogo da ih ima...

Voleo je lepu, al' sirotu...
Uzo bi je samo da je znao.
voleš jednom u životu,
sad bogatu il' sirotu
to ne bira pamet nego srce...

Sve se nado da će ljubav proći...
Znavek je otiso iz sela...
Nikad nije piso nikom,
Venčao se sa miradzikom,
jedinicom, kčerkom nekog gazde...

Dobio je konje vrane, po livadi razigrane,
sat sa zlatnim lancem i salaše...
Dobio je njive plodne, vinograde blagorodne,
u karuce pregnute čilase,
Sve je imo ništa imo nije...

Propio se nije prošlo mnogo...
Dušu svoju đavolu je prodo...
Znali su ga svi birtaši,
tražio je spas u čaši,
ali nije mogo da ga nađe...

Mlad je kažu bio kad je umro...
Sred birtije od srčane kapi...
Klonula mu samo glava,
ko da drema, ko da spava...
I još pamte šta je zadnje reko:

Đaba bilo konja vranih, po livadi razigranih,
Đzaba bilo sata i salaša...
Đaba bilo njiva plodnih, vinograda blagorodnih,
Đaba bilo karuca, čilaša...
Kada nisam s onom koju volem,
kada nisam s onom koju volem...

Znate l' priču o Vasi Ladačkom?
I ja sam je tek onomad čuo...
Čak i oni slični njemu,
kada razmisle o svemu
kažu da je bio čudna... s-o-r-t-a....Teme ovog bloga su stripovi..."igrice"...TV... koga ne zanima nek ne gleda :)

Upoznajte mojeg kućnog ljubimca... Slaninu...bit će jednog dana mesa od tebe... šalim se ne bi ja naudio svoju Slaninu...adopt your own virtual pet!
Linkin Park- In The End


Moj vlastiti counter posjeta... kako lijepo

Free Hit Counters

hit Counter


BBright
AAstounding
XX-Rated
OOdd
NNutty

Name / Username:


Name Acronym Generator
From Go-Quiz.com

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se