ponedjeljak, 24.12.2007.

rekurzija

je proces ponavljanja elementa na samo sličan način ili metoda definiranja funkcije pri čemu ona poziva sebe samo.
1. i najjednostavniji primjer rekurzije
u prirodi je vrlo rasprostranjena od mikro do makro razina.
2. primjer: atom i sunčev sustav su slični elementi, a sam sučev sustav se sastoji od mnoštva atoma. slična je situacija i sa sunčevim sustavom, galaksijom i čitavim svemirom.
3. primjer su fraktali
u prirodnim znanostima proučavaju se te prirodne pojave uglavnom kroz matematiku i računarstvo.
umjetnost imitira prirodu pa se često služi rekurzijom. posebici u arhitekturi ali i u drugim oblicima. s obzirom da je prisutna i na jezičnoj razini javlja se i u i u književnosti, filmu, glazbi i njihovim fuzijama.
4. primjer
5. primjer
jedan od najvećih umjetnika XX. stoljeća koji se koristio tom metodom je M.C. Esher kojeg bi prema brojnim primjerima mogli staviti na popis reptilijanaca koje je razotkrio David Icke, a među kojima je i jedan od najgorih diktatora XXI. stoljeća.
reptilijanci su za razliku od nas bića s četvrtog denziteta pa im vrijeme na protjeće linearno, a evo i prislike tome.
nama bićima s trečeg denziteta rekurzija donosi više zla nego koristi. relativno bezopasan
primjer se računalni virusi koji se koriste tom metodom.
najgori primjer rekurzije korištene kod nelinearnog protoka vremena je poigravanje sa uzročno posljedičnim vezama koje dovode do tako zvanih začaranih krugova iz kojih se je teško izvuči.

- 17:48 -Komentari ( 2) - Isprintaj - #

srijeda, 05.12.2007.

zabavna strana fizike

kad sam bio mali na ORFu se emitirala emisija u kojoj su bili demonstrirani atraktivni fizikalni trikovi i "novi" cool uređaji. obožavao sam to gledat!
Pred otprilike 5 godina u tehničkom muzeju bila je postavljena interaktivna izložba "4 fizike" na kojoj su posjetitelji mogli na vlastitoj koži osjetiti razne fizikalne trikove s područja mehanike, valova, topline i elektromagnetizma.
unatoć potpisivanju peticije izložba nije doživjela stalni postav.
danas na youtubeu postoji mnoštvo videa u kojima možete vidjeti supercooliranu vodu, uzorke koje iscrtava ferrofluid ovisno o magnetskom polju, magnetska svojstva supervodiča, Möbiusovu traku i još mnogo toga...
a da sam imao ovaj program dok sam učio mehaniku i fiziku stvari bi bile puno lakše!

- 17:48 -Komentari ( 2) - Isprintaj - #

subota, 01.12.2007.

suvremena umjetnost

je konačno zaslužila svoje ime koje vuće od kraja II. svjetskog rata. pokazatelj tome je interes velikog korporacijskog tiranina čije dionice i dalje ljubomorno čuvam. uz njegovu potporu muzej suvremene umjetnosti je na zagrebačkom velesajmu organizirao izložbu radova 29 domačih i inih umjetnika.
od ne nagrađenih radova istaknuo bih:
zbirku razglednica Željka Badurine inspirirane teškim položajem umjetnika u kapitalistički orijentiranom društvu koje s dozom ironije ostavljaju utješan utisak
video instalaciju "untra/vani" koja se sastoji od mnogo ekrana, 3 kamere pogonjene servo mehanizmima kojima upravlja računalo koje snimaju ekrane i pozadinu na koju se njihov signal projecira pomoću 5 projektora... i opet sve iz početka.
"kvadratura kruga" daria smetiška, optičku instalaciju pogonjenu jednom reflektorskom žaruljom i jednim servo mehanizmom.
i isprepletenu gomilu raznih starih stolica osvijetljenih argonskim cijevima, dijelo Viktora Popovića.

najneprikladniji rad po mom mišljenju je "Scenes from the Interior" Davora vrankića koje svojom estetskom kvalitetom više pripada lijepim umjetnostima.
vjerojatno nešto nisam shvatio pa vas molim da odete sutra (zadnji dan) i provjerite pa mi objasnite.

- 18:30 -Komentari ( 1) - Isprintaj - #

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.