četvrtak, 13.10.2011.

Priča o kofeinu

Današnji šut šećera i kofeina naveo me i na razmišljanje o tome da samnjim kavu... ne pijem je puno, barem se tako tješim, iako primjećujem da ju iz dana u dan povećavam... tipični primjer navikavanja na kofein...Umjereno konzumiranje kave ne šteti, ali ukoliko se uzima velika količina kofeina, tijelo se doslovno "navuče". Ovisnost o kavi ponekad je tolika da se tijelo bez kave više ne može probuditi. Kako je kofein jak diuretik, izvlači vodu iz tijela,pa je uz kavu uvijek preporučljivo piti vodu. Ukratko sa kavom i kofeinom treba znati. Koliko je pak opasna govori podatak da ju Međunarodni olimpijski odbor tretira kao uvjetnu drogu, tj. tretira kao doping (limitira nalaz u mokraći natjecatelja). Koncentracija od 12 mg/l je prihvatljiva, ali sve iznad toga nje dopušteno. Oko osam šalica jake kave može "natjerati" nalaz u mokraći na čak 1 000 mg/l!


Crna strana kave

Pretjerano uživanje u kofeinu opterećuje srce i krvne žile (konstrikcija), on provocira lučenje želučane kiseline, remeti prirodan ciklusa budnosti i spavanja, u većim dozama, izaziva drhtanje ruku, nervozu, proljev, smanjuje finu motoričku koordinaciju, izvlači kalcij i željezo iz organizma. Kao ni svake druge ovisnosti, ni ove se nije lako riješiti. Stručnjaci preporučuju postupno smanjivanje količine kave. Ukratko, potrebna je volja i dosljednost, jednako kao i pri odvikavanju od cigareta. Kako kava djeluje? Kofein je već za 15 minuta nakon konzumiranja u krvi i dok god ga tamo ima, on djeluje! Što se češće uzima, slabije djeluje i veća količina ne popravlja situaciju, već ju pogoršava. Kava pomaže otpuštanje "hormona stresa", kortizola i adrenalina. Zajedno, oni nam pomažu odgovoriti na stres i dostaviti energiju i vitalnost tijekom dana. Ovisnici o kavi luče više kortizola i adrenalina nego oni koji ne piju kavu, što u konačnici može rezultati osjećajem umora i iscrpljenosti. Ukoliko pijete puno kave stručnjaci preporučaju postupno uvođenje zamjenske kave ili ti kavovine. U početku uz jednu crnu kofeinsku pije se tokom dana još koja zamjenska kavovina (dobiva preradom korijena plemenite cikorije i/ili neklijalog ječma (slada)). Ono što mnogi zaboravljaju kofeina nema samo u kavi već i u drugim napitcima... Stoga se zapitajte koliko ovog stimulativnog opijata unesete u organizam mimo kave?!


I čaj ima kofein

Danas je poznato da i čaj (posebno crni) sadrži kofein. Naime, kofein u čaju otkriven je 1827. godine, ali je tada nazvan tein, no znanstvenici tvrde kako ne postoji velika razlika između kofeina i teina. Doduše kofein u čaju, za razliku od kave, ne utječe negativno na srce i krvotok, nego pojačava protok krvi i izmjenu tvari u mozgu. U čaju ima 30% manje kofeina nego u kavi.

Jako je dobra zamjena bijeli čaj čija koncentracija teina (kofein u čaju) je svedena na minimum. U tolikoj mjeri da ga i djeca smiju konzumirati. jako dobar se daje nabaviti u rinfuzi i ako se kupuje kvalitetan ima mogućnost reciklaže, tj jedna mjera se može korisiti za tri čaja za redom! Dok ovo pišem u čajniku se namače voćni čaj, za ove konačno stigle jesenske dane, malo da me ugrije i odvrati od silnih kava koje bih popila da njega nisam skuhala (cijeli vrč od 1,5l).

- 11:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se